S štruklji med dolenjske griče
Torkov izlet Gorenjskega glasa je bil kuharsko obarvan, saj je v gostilni Žolnir v Kostanjevici na Krki kuhar in učitelj kuhanja Janez Štrukelj pokazal pripravo štrukljev.
Torkov izlet Gorenjskega glasa v znameniti kartuzijanski samostan Pleterje pod Gorjanci in v nič manj znano Kostanjevico na Krki, ki ji zaradi mostov prek leno premikajoče s Krke rečejo tudi »dolenjske Benetke«, je bil nekaj posebnega. Pot po dolenjskih gričih in vaseh, med vinogradi in gradovi je bila namenjena tudi spoznavanju značilnih slovenskih jedi. Tokrat so bili v glavni vlogi štruklji, za katere zgodovinarji pravijo, da so ena najstarejših znanih slovenskih jedi. Po obisku kartuzije Pleterje in prave dolenjske zidanice, obdane s trto, brez katere ne bi bilo vedno bolj spoštovanega cvička, nam je v znani gostilni Žolnir v Kostanjevici na Krki skrivnosti njihove priprave razkril kuhar in učitelj kuharstva Janez Štrukelj, ki o kuhi redno piše tudi v Gorenjski glas. Med potjo domov v avtobusu ni bilo nikogar, ki ne bi trdil, da so Dolenjska, cviček in Štrukljevi štruklji odlična kombinacija. O njej bo več napisanega v prihodnji številki priloge Potep, o krajih, ki smo jih obiskali, pa že v torkovi številki Gorenjskega glasa. Do konca leta bo Gorenjski glas povabil naročnike in bralce še na dva »kulinarična« izleta: predvidoma najprej v Prekmurje in nato še na Štajersko. Urednik priloge Na potep in naš vodič na izletu na Dolenjsko Uroš Brankovič, kuharski mojster Janez Štrukelj in Dina Kavčič, ki je v Gorenjskem glasu odgovorna za stike z javnostjo in naročniki, obljubljajo, da bo najmanj tako zanimivo, kot je bilo tokrat na Dolenjskem.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

