S štruklji med dolenjske griče
Torkov izlet Gorenjskega glasa je bil kuharsko obarvan, saj je v gostilni Žolnir v Kostanjevici na Krki kuhar in učitelj kuhanja Janez Štrukelj pokazal pripravo štrukljev.
Torkov izlet Gorenjskega glasa v znameniti kartuzijanski samostan Pleterje pod Gorjanci in v nič manj znano Kostanjevico na Krki, ki ji zaradi mostov prek leno premikajoče s Krke rečejo tudi »dolenjske Benetke«, je bil nekaj posebnega. Pot po dolenjskih gričih in vaseh, med vinogradi in gradovi je bila namenjena tudi spoznavanju značilnih slovenskih jedi. Tokrat so bili v glavni vlogi štruklji, za katere zgodovinarji pravijo, da so ena najstarejših znanih slovenskih jedi. Po obisku kartuzije Pleterje in prave dolenjske zidanice, obdane s trto, brez katere ne bi bilo vedno bolj spoštovanega cvička, nam je v znani gostilni Žolnir v Kostanjevici na Krki skrivnosti njihove priprave razkril kuhar in učitelj kuharstva Janez Štrukelj, ki o kuhi redno piše tudi v Gorenjski glas. Med potjo domov v avtobusu ni bilo nikogar, ki ne bi trdil, da so Dolenjska, cviček in Štrukljevi štruklji odlična kombinacija. O njej bo več napisanega v prihodnji številki priloge Potep, o krajih, ki smo jih obiskali, pa že v torkovi številki Gorenjskega glasa. Do konca leta bo Gorenjski glas povabil naročnike in bralce še na dva »kulinarična« izleta: predvidoma najprej v Prekmurje in nato še na Štajersko. Urednik priloge Na potep in naš vodič na izletu na Dolenjsko Uroš Brankovič, kuharski mojster Janez Štrukelj in Dina Kavčič, ki je v Gorenjskem glasu odgovorna za stike z javnostjo in naročniki, obljubljajo, da bo najmanj tako zanimivo, kot je bilo tokrat na Dolenjskem.