Slastni prigrizki

(S spletne strani recepti.najportal.com)

Rumovi polmeseci

Sestavine: 12 dag masla, 12 dag sladkorja, 12 dag čokolade v prahu, 12 dag moke, 3 jajca. Preliv: 1 dl ruma, 20 dag sladkorja v prahu

Izdelava: Rumenjake ločimo od beljakov. Zmešamo navedene sestavine, nazadnje dodamo še sneg iz beljakov in spečemo kot biskvit. Ko je pečen, ga prelijemo z glazuro in še toplega razrežemo na polmesece. Ko se ohladijo, jih poberemo iz pekača. Glazura: Sestavini zmešamo v tekočo maso in jo polijemo po toplem biskvitu.

Slane palčke

Testo: 1 kg moke, 3 dl belega olja, pol litra mleka, kvas, sol. Premaz: 1 jajce. Posip: sol

Navodila za pripravo: Testo: Sestavine zmešamo skupaj v testo, ki ga ročno povaljamo v 15 cm dolge za svinčnik debele palčke. Preden damo palčke v pečico, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s soljo. Pečemo pri temperaturi 180 °C. Ponudimo jih lahko skupaj s pivom.

Skutina pita

Biskvit: 4 jajca, 25 dag sladkorja, 25 dag moke, 25 dag margarine, pol pecilnega praška. Nadev: 0,5 kg skute, 1 kisla smetana, limonina lupina, malo ruma

Navodila za pripravo: Biskvit: Ločimo rumenjake in beljake. Margarino na ognju raztopimo. Zmešamo rumenjake in druge sestavine, dodamo stopljeno margarino in dobro premešamo. Na koncu dodamo še sneg iz beljakov. Polovico mase vlijemo v pekač in nato povrhu damo nadev, po nadevu pa polijemo še preostalo maso. Pečemo v pečici na 200 °C, da postane lepo zapečeno. Nadev: Zmešamo skuto in smetano, dodamo limonino lupino ter malo ruma.

Janeževi upognjenci

Sestavine: 6 jajc, sladkor (kolikor tehta 6 jajc), moka (kolikor tehta 6 jajc), 1 dl vode, 1 pecilni sladkor, 1 vaniljin sladkor. Posip: janež

Izdelava: Zmešamo jajca in sladkor, da masa naraste, nato dodamo druge sestavine in mešamo toliko časa, da dobimo gladko srednje gosto maso. Na namaščen pekač vlivamo maso, da nastanejo približno 3 cm veliki krogi, na katere damo približno pet zrn janeža. Pečemo na temperaturi 180 °C, da postanejo zlato rumeni. Še vroče damo v kozarce, da dobijo upognjeno obliko.

Kroglice Rafaelo

Sestavine: 2 dl vode, 35 dag sladkorja, 1 margarina, 40 dag mleka v prahu, 25 dag kokosove moke, lešniki

Izdelava: Vodo in sladkor zavremo, dodamo margarino, da se stopi. Primešamo mleko v prahu in kokos. Maso pustimo počivati tri ure. Nato oblikujemo kroglice, v katere damo prepražene cele lešnike. Kroglice povaljamo še v kokosu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 18. junij 2007 / 07:00

Na Kokrici proti širitvi smetišča

Krajani Kokrice in Tenetiš so zavrnili pobudo, da bi bil center za ravnanje z odpadki pri njih. Zahtevali so zaprtje deponije v Tenetišah.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 18. januar 2023 / 19:22

Iskanje idealne ženske

Včasih me kdo s svojo zgodbo tudi nasmeji in eden teh je bil Dejan. Ima dar, da lahko tudi o tragičnih trenutkih spregovori na humoren način.Z ženo sta začela graditi hišo, preden sta se por...

Razvedrilo / sreda, 18. januar 2023 / 19:20

Leto obletnic

Kulturno-umetniško društvo (KUD) Janko Krmelj Reteče - Gorenja vas je konec tedna povabilo v Kulturni dom Reteče na jubilejni, že trideseti ponovoletni koncert. Obenem so se s koncertom poklonili še s...

Gospodarstvo / sreda, 18. januar 2023 / 19:20

»Črno-beli« izvolili novo vodstvo društva

Rodica – Člani Društva rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji so se ob koncu lanskega leta zbrali na Rodici na letnem občnem zboru, ki je bil tokrat tudi volilni. Na zboru so za predsednika izvo...

Kronika / sreda, 18. januar 2023 / 19:19

Vse več klicev v sili na številko 112

Regijski center za obveščanje Kranj je v letu 2022 zabeležil 51.555 dohodnih in 27.791 odhodnih klicev, skupno 79.346 klicev na brezplačno številko 112, med katerimi prednjačijo klici za primere nujne...

Izleti GG / sreda, 18. januar 2023 / 18:33

Dežela pod Kavkazom (4. del)

Ko po šesturni vožnji stopiva iz maršrutke, najprej pomislim, da naju je ta pripeljala v visokogorsko vasico švicarskih Alp. Kamnite hiške z lesenimi balkoni, butični hotel, restavracije t...