Slastni prigrizki

(S spletne strani recepti.najportal.com)

Rumovi polmeseci

Sestavine: 12 dag masla, 12 dag sladkorja, 12 dag čokolade v prahu, 12 dag moke, 3 jajca. Preliv: 1 dl ruma, 20 dag sladkorja v prahu

Izdelava: Rumenjake ločimo od beljakov. Zmešamo navedene sestavine, nazadnje dodamo še sneg iz beljakov in spečemo kot biskvit. Ko je pečen, ga prelijemo z glazuro in še toplega razrežemo na polmesece. Ko se ohladijo, jih poberemo iz pekača. Glazura: Sestavini zmešamo v tekočo maso in jo polijemo po toplem biskvitu.

Slane palčke

Testo: 1 kg moke, 3 dl belega olja, pol litra mleka, kvas, sol. Premaz: 1 jajce. Posip: sol

Navodila za pripravo: Testo: Sestavine zmešamo skupaj v testo, ki ga ročno povaljamo v 15 cm dolge za svinčnik debele palčke. Preden damo palčke v pečico, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s soljo. Pečemo pri temperaturi 180 °C. Ponudimo jih lahko skupaj s pivom.

Skutina pita

Biskvit: 4 jajca, 25 dag sladkorja, 25 dag moke, 25 dag margarine, pol pecilnega praška. Nadev: 0,5 kg skute, 1 kisla smetana, limonina lupina, malo ruma

Navodila za pripravo: Biskvit: Ločimo rumenjake in beljake. Margarino na ognju raztopimo. Zmešamo rumenjake in druge sestavine, dodamo stopljeno margarino in dobro premešamo. Na koncu dodamo še sneg iz beljakov. Polovico mase vlijemo v pekač in nato povrhu damo nadev, po nadevu pa polijemo še preostalo maso. Pečemo v pečici na 200 °C, da postane lepo zapečeno. Nadev: Zmešamo skuto in smetano, dodamo limonino lupino ter malo ruma.

Janeževi upognjenci

Sestavine: 6 jajc, sladkor (kolikor tehta 6 jajc), moka (kolikor tehta 6 jajc), 1 dl vode, 1 pecilni sladkor, 1 vaniljin sladkor. Posip: janež

Izdelava: Zmešamo jajca in sladkor, da masa naraste, nato dodamo druge sestavine in mešamo toliko časa, da dobimo gladko srednje gosto maso. Na namaščen pekač vlivamo maso, da nastanejo približno 3 cm veliki krogi, na katere damo približno pet zrn janeža. Pečemo na temperaturi 180 °C, da postanejo zlato rumeni. Še vroče damo v kozarce, da dobijo upognjeno obliko.

Kroglice Rafaelo

Sestavine: 2 dl vode, 35 dag sladkorja, 1 margarina, 40 dag mleka v prahu, 25 dag kokosove moke, lešniki

Izdelava: Vodo in sladkor zavremo, dodamo margarino, da se stopi. Primešamo mleko v prahu in kokos. Maso pustimo počivati tri ure. Nato oblikujemo kroglice, v katere damo prepražene cele lešnike. Kroglice povaljamo še v kokosu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 18. maj 2015 / 11:37

Florijan, tulipani in okusi

Trzin je konec prejšnjega tedna gostil Florijanov sejem, moči pa so združili tudi Golf Arboretum in Okusi Kamnika ter razvajali udeležence in obiskovalce golfskega turnirja v okviru letošnjega Festiva...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Zvestoba navijačev, dolga desetletja

Polde Strajnar: »Spominjam se, da me oče peljal na prvo tekmo pred 50 leti. Takrat je bil nasprotnik Jeseničanov Partizan. Bilo je še na tribuni brez strehe....

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Postali smo prava hokejska ekipa

Tako pravi predsednik HK Acroni Jesenice Dimitrij Piciga, ki je vodenje kluba prevzel pred začetkom zadnje sezone.

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Legenda Boris Čebulj

"Igrali smo s srcem," pravi Boris Čebulj, eden od prve šampionske generacije jeseniških hokejistov, ki so leta 1957 prvič postali državni prvaki.

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Zdaj se hokej igra na višji ravni

Prišel je čas za prenovo hokejske dvorane, pravi nekdanji hokejist Silvo Poljanšek

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Bine še vedno zabija gole!

Legendarni Albin Felc se še ni poslovil od ledu.