Za sladka razvajanja
Nekaj receptov za slastne sladice povzemamo s spletne strani recepti.najportal.com. Pokusite!
Rumovi polmeseci
Sestavine: 12 dag masla, 12 dag sladkorja, 12 dag čokolade v prahu, 12 dag moke, 3 jajca.
Preliv: 1 dcl ruma, 20 dag sladkorja v prahu.
Izdelava: Rumenjake ločimo od beljakov. Umešamo navedene sestavine, nazadnje dodamo še sneg iz beljakov in spečemo kot biskvit. Ko je pečen, ga prelijemo z glazuro in še toplega razrežemo na polmesece. Ko se ohladijo, jih poberemo iz pekača.
Glazura: Sestavini zmešamo v tekočo maso in jo polijemo po toplem biskvitu.
Smetanova torta
Sestavine: 5 jajc, 20 dag sladkorja, 15 g vanilin sladkorja, sol, 10 dag moke, 5 dag škroba, pecilni prašek, 750 ml smetane, 10 dag lešnikov, 5 dag čokolade, trdilec za smetano, margarina.
Izdelava: Jajca ubijemo in pazljivo ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake damo v skledo in dodamo 3 žlice hladne vode ter 8 dag sladkorja. Zmes mešamo toliko časa, da penasto naraste. Dodamo še vanilin sladkor. V drugi skledi stepemo iz beljakov trd sneg. Sneg je trši, če mu dodamo ščepec soli. Stepenemu snegu nato med mešanjem dodamo še 7 dag sladkorja. Vse skupaj damo na penasto umešane rumenjake. Na vrh presejemo še moko, škrob in žličko pecilnega praška. Tako pripravljeno zmes zelo previdno mešamo s privzdigovanjem. Najbolje to delamo s plastično lopatko. Ne smemo mešati predolgo, da se nam beljak ne sesede in z njim tudi celotna torta. Vendar mora biti zmešano temeljito, tako da ni več sledu beljaka v testu, ker se bo sicer to poznalo tudi v biskvitu. Pripravljena biskvitna zmes ne sme dolgo čakati, ampak jo moramo hitro dati v segreto pečico in speči. Če bi jo pustili dlje časa stati, bi testo upadlo in ne bi bilo več rahlo. Medtem pripravimo tortni model premera 26 centimetrov tako, da ga po dnu namažemo z margarino ali maslom. Stranic ne smemo mazati, ker nam bo sicer biskvit neenakomerno narasel. Vanj zlijemo pripravljeno testo. Pečico segrejemo na 175C in v tako segreti pečici pečemo torto 30 do 40 minut. Prvih 20 minut pečice ne smemo odpirati, ker nam bo sicer torta padla skupaj. Ko je torta pečena, je zlato rumene barve in na zobotrebcu, s katerim jo prebodemo, ni več sledov testa. Torto vzamemo iz pečice, model obrnemo naokoli in pustimo torto v modelu, da se popolnoma ohladi. Navadno pripravimo biskvit za torto že prejšnji dan. Za smetanov nadev stepemo pol litra smetane, ki smo ji dodali dve žlički trdilca in vse razen ene žlice sladkorja. V ponvi spražimo lešnike, jih zmeljemo in zmešamo med smetano, kakor tudi žličko vanilin sladkorja. Ohlajeni biskvit dvakrat prerežemo in namažemo s smetanovim nadevom. Na vrhu torto prelijemo s čokoladnim prelivom. Naredimo ga tako, da čokolado stopimo v posodi nad paro in z njo premažemo vrh torte. Stepemo še četrt litra smetane, ki ji dodamo žlico sladkorja, vanilin sladkor in trdilec. S smetano okrasimo rob in lahko tudi vrh torte.
Janeževi upognjenci
Sestavine: 6 jajc, sladkor (kolikor tehta 6 jajc), moka (kolikor tehta 6 jajc), 1 dcl vode, 1 pecilni sladkor, 1 vanilin sladkor
Posip: janež
Izdelava: Umešamo jajca in sladkor, da masa naraste, nato dodamo ostale sestavine in mešamo toliko časa, da dobimo gladko srednje gosto maso. Na namaščen pekač vlivamo maso, da nastanejo približno tricentimetrski krogi, na katere damo približno po pet zrn janeža. Pečemo na temperaturi 180 stopinj Celzija, da postanejo zlato rumeni. Še vroče damo v kozarce, da dobijo upognjeno obliko.
Kroglice Rafaelo
Sestavine: 2 dcl vode, 35 dag sladkorja, 1 margarina, 40 dag mleka v prahu, 25 dag kokosove moke, lešniki.
Izdelava: Vodo in sladkor zavremo, dodamo margarino, da se stopi. Primešamo mleko v prahu in kokos. Maso pustimo počivati tri ure. Nato oblikujemo kroglice, v katere damo prepražene cele lešnike. Kroglice povaljamo še v kokosu.