Prepletena pomlad

Sejem Pitti Filati v Firencah, kjer proizvajalci prej iz Italije in drugih evropskih držav predstavijo nove materiale, pletene vzorce, barvne lestvice in kombinacije, nas je spet navdušil. Koncept pletenin za novo sezono je ideja, vredna občudovanja. Če so bili do nedavna pomembni obzirnost do materialov, funkcionalnost in udobje, je danes ponovno želja po dekorativnem, s tehničnim napredkom, seveda.

 

Pletenine so nežne z značilnostmi nove romantike. V ospredju je svežina in preprostost bombaža, izražena v čipkastih vzorcih. Da bomo ohranili njihovo nežnost, ljubeznivost in prijaznost, so barve pastelne; roza odtenki, sivka, svetlo modra, pistacija, najlepša pa bo bela. Če vam le pristoji.

 

Cvetlični vrt je navdih za klekljane ali kvačkane pletenine. Da ne bo preveč odkrito, spodaj oblecite lahko svileno obleko.

 

Cvetlice so se naselile tudi na posamezne dele oblačil. Najpogosteje strojno izvezene krasijo ovratnik in pas krila. Vezene cvetlice ljubijo lesket svile in viskoze, kar daje pletenini eleganten pridih.

 

Preje pri moških pleteninah so večinoma bombažne, svilene ali viskozne. Nekaj je tudi bombažnih mešanic z akrilom. O tem, da rebrasto pleteno jopo, ki se zapenja na zadrgo, morate imeti, ne bom pisala. Rada pa bi predstavila dve novi oblačili. Fino pleteno polo majico, kjer prideta do izraza kvaliteten material in precizna tehnologija pletenja, zato pričakujte tudi višjo ceno.

 

Obvezna barva letošnje sezone je cian modra, ki pristaja prav vsem moškim, mlajšim in tudi starejšim. Bolj pogumni boste enobarvnost popestrili s črtasto ovratno ruto ali vzorčasto srajco, kot predlaga Byblos.

 

Drugo letošnje novo oblačilo pa je pletena majica z okroglim izrezom, ki je podobna jersey majici. Ozirajte se predvsem po takšnih s črtami. Drobno geometrijo so namreč zamenjale črte različnih širin in kontrastnih barv. Prava pomladitev, kajne? Čas je torej za spremembo tudi v moški garderobi. Zadržane nevtralne tone boste za nekaj časa morali pospraviti.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / torek, 23. julij 2013 / 11:24

Čipke pritegnile tudi tujce

Tudi letošnji Čipkarski dnevi so v Železnike privabili več tisoč obiskovalcev, ki so občudovali klekljane mojstrovine.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 2. november 2016 / 07:00

Za ljubitelje okusov

Jesenski Teden restavracij, ki traja devet dni, je minil, kot bi mignil, Radovljičani so ga podaljšali v sedaj že tradicionalni mesec Okusov Radol'ce, sami pa smo se na lastne oči prepričali, da so bi...

Rekreacija / sreda, 2. november 2016 / 07:00

Od naslova prvaka do bolnišnice

Za številnimi rekreativci je glavni cilj sezone: Ljubljanski maraton. Med najuglednejše slovenske rekreativne teke uvrščena tudi Tek štirih mostov in Nočna 10ka.

Gorenjska / sreda, 2. november 2016 / 07:00

Koliko svetnikov potrebujejo občine

V občini Loška dolina so število občinskih svetnikov prepolovili s štirinajst na sedem. Preverili smo, kako na to odločitev gledajo v nekaterih občinah na Gorenjskem. Minimalno število svetnikov, sede...

Kronika / sreda, 2. november 2016 / 14:40

Smo pripravljeni na potres osme stopnje?

Na 24-urni regijski vaji zaščite, reševanja in pomoči, na kateri so se gorenjske reševalne enote konec tedna urile za primer potresa osme stopnje po evropski potresni lestvici, je sodelovalo tisoč pet...

Razvedrilo / sreda, 2. november 2016 / 14:36

Čarobni ponedeljek

Jesenski B.O. FEjST je bil letos precej čarovniško obarvan, Domača vas na Primskovem pa je ponovno gostila vedeževalke. Ravno pravšnji uvod v noč čarovnic, večerna dogajanja, ki jih v večjem ali manjš...