Počasna, a kakovostna hrana

Na Brionih si lahko privoščite obrok, ki je nastal pod vplivom pariške kuharske filozofije.

Lastnik in tudi kuhar restavracije Brioni, Tomaž Polenec, svojo inspiracijo v kuhinji dobi ob svežih in kakovostnih živilih, tako kot modni kreator, ko dobi v roke fino blago. Svojo kariero je začel kot gostinski tehnik in je tik pred zaključkom visoke gostinske šole. Navdih za svojo postrežbo in kuhinjo je dobil v Parizu, kjer je pet let živel in tam tudi videl, da so še kako pomembni dobra hrana, vino in družba, kar celoten obrok zaokroži. Seveda pa tak obrok traja tudi dalj časa, kot je to običajno v restavracijah pri nas. »Pri slaščicah uporabljamo samo sveže, naravne sestavine, nobenih praškov, arom, barvil in že v naprej pripravljenih krem; vse delamo na klasičen način, tudi kruh zamesimo in pečemo sami, da lahko gostom postrežemo le najboljše. Zamrznjene hrane praktično ne uporabljamo. Imamo tudi pravi žar, ki ga pripravljamo na vulkanskem kamnu, kar da jedem odličen okus. Prisegamo samo na olivno olje in klasičen kis. Res je, da je treba malo dalj časa počakati, ampak hrana je res sveža in to je del naše filozofije. V našem kompleksu imamo kavarno, kjer so slaščice, bistro, kjer lahko na hitro pojeste kakšne testenine, njoke, solato, potem je restavracija, kjer je postrežba malo počasnejša in jedilnik drugačen. Za konec pa imamo še lounch party, ki je lokal za bolj zrelo klientelo; tam strežemo dobre koktejle in vina.«

Pečeni paradižniki z mocarelo na rukoli

Za štiri osebe:

sestavine: 12 zrelih paradižnikov, 4 stroke česna, 0,5 dl oljčnega olja, sveže začimbe (bazilika, rožmarin, timijan), 20 dag mocarele (če dobite, uporabite bivoljo), šop rukole, sol, poper, sladkor

Potek dela: Paradižnike na hitro zblanširajte, jih ohladite in olupite. Nato jih prerežite na pol, odstranite sredico in jih zložite po pekaču. Paradižnike solite, poprate z belim poprom iz mlina, posladkate in dodate oljčno olje, česen ter sveže začimbe. Paradižnike pečete na 100 stopinj 3 ure. Ko so pečeni, jih ohladite, rukolo začinite z oljem, v katerem so se pekli paradižniki in čez položite paradižnike in mocarelo. Okrasite s svežo baziliko.

 

Medaljon pljučne pečenke na zelenjavi z beluši

Sestavine za štiri osebe:

10 dag bučk, 10 dag jajčevca, 10 dag paprike, 10 dag pelatov, 60 dag govejega fileja, 10 dag belušev, sol, solni cvet,poper, sveža bazilika, 1 cl limonovega soka

Potek dela: Medaljon govejega fileja začinimo z grobim poprom iz mlina in solnim cvetom ter na zelo vročem oljčnem olju popečemo na obeh straneh po dve minuti vsako stran. Meso odstavimo in ga pustimo na toplem počivati. Bučke, papriko, melancane očistimo, zrežemo na kocke in popečemo na oljčnem olju nato dodamo pelate, sol, poper ter primešamo grobo zrezano baziliko. Beluše na hitro zblanširamo in nežno popečemo na maslu, začinimo z soljo belim poprom in kapljico limone. Na sredo krožnika položimo mešano zelenjavo, nato gor položimo meso in beluše. Čas priprave 20 minut.

Čokoladni mousse na malinovi omaki

Sestavine: 20 dag temne čokolade, 15 dag masla, 2 dl sladke smetane, 2 jajca, tri žlice medu, ščep soli, 15 dag malin

Potek dela: Čokolado z maslom in s ščepom soli stopite in ohladite na sobno temperaturo. Sladko smetano stepite in ohladite. Jajca in med stepajte, dokler ne postane svetlejše barve in močno naraste. Jajca z medom nežno vmešajte v stepeno sladko smetano in po žlicah dodajte stopljeno čokolado. Ohladite za dve uri. Maline spasirajte jih nežno posladkajte in položite na krožnik, čez položite žličnik čokoladnega moussa in po želji servirajte s sladoledom.

 

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 12. januar 2022 / 10:05

V Savskih jamah sankaška proga

Uporaba naravne sankaške proge je brezplačna, ob koncu tedna si je mogoče izposoditi tudi sani.

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 11. januar 2009 / 07:00

Teptalni stroj povozil šestletno deklico

V nedeljo dopoldne je na smučišču Stari vrh teptalni stroj do smrti povozil 6-letno deklico.

Kronika / nedelja, 11. januar 2009 / 07:00

Domžalčan nasilen do sestre

Policisti so v Domžalah pridržali 31-letnega moškega, ker je bil več mesecev nasilen do šest let mlajše sestre. V Kranju prijeli državljana Dominikanske republike, ki je osumljen poskusa uboja.

Preddvor / nedelja, 11. januar 2009 / 07:00

Darsu pomagali najti tablo

Bašelj - Kdor se je med prazniki pripeljal v vas Bašelj pri Preddvoru in poskušal zaviti v spodnji del vasi, se mu je kaj lahko zgodilo, da je skoraj spregledal 'na novo postavlj...

Železniki / nedelja, 11. januar 2009 / 07:00

Proslava ob dotrajanem spomeniku

Nedeljska osrednja slovesnost ob 67. obletnici dražgoške bitke bo tudi tokrat potekala ob dotrajanem spomeniku. Njegova obnova bo stala 170 tisoč evrov.

Kranj / nedelja, 11. januar 2009 / 07:00

V vojski ponosni nase

Poveljstvo sil Slovenske vojske deluje šest let. Ob tej priložnosti je bila na Brdu slovesnost s slavnostno govornico Ljubico Jelušič, ministrico za obrambo.