Končno čas za klobase
"Saj vem, da ni najbolje, toda te dni sem si privoščil celo suhe klobase. Večino leta pa je treba paziti, da se ne zredim in imam hkrati dovolj moči," je prehranjevalne navade smučarjev skakalcev na kratko povzel Primož Peterka.
Hotemaže - »Meni kilogrami še ne povzročajo težav, po mami sem bolj drobne postave. Te dni, po končani sezoni in pred pripravami na novo, se večinoma prehranjujem na študentske bone. Največ jem riž, pa zelenjavo, ker še rastem, pa pazim, da je prehrana raznovrstna,« je prejšnji teden na priložnostnem srečanju skakalcev v gostilni Logar v Hotemažah povedal Rok Urbanc, ki je vse leto razpet med Ljubljano, kjer študira na Fakulteti za šport, Kranjem, kjer trenira pri Triglavu, in domačim Bohinjem. Kadar seveda ni na tekmah. Vmes z reprezentančnimi prijatelji velikokrat obišče gostišče Logar v Hotemažah, kjer so skakalci - zlasti tisti, ki trenirajo v Kranju, doma pa so kje dlje - zadnji dve leti redni gostje, Logarjevi pa so tudi sponzorji kranjskega skakalnega kolektiva. »Sinova sta sicer hokejista, vendar pa dobro razumemo različne potrebe športnikov, zato smo se odločili za sodelovanje s skakalci. Pri pripravljanju hrane upoštevamo njihove želje, pa tudi napotke trenerjev. Večinoma jim meso pečemo na žaru, pripravljamo testenine, riž in solate. Povedo tudi, če so na dietah,« pravi Majda Logar, ki skrbno bedi nad zadovoljstvom gostov, še posebno športnikov.
»Prehranjevanje je pri skakalcih res občutljivo področje, saj hrana mora biti kvaliteta, vsebinsko bogata, pa vendar ne preveč kalorična. Ohranjati morajo namreč idealno težko, hkrati pa morajo biti močni in eksplozivni,« pojasnjuje trener Jani Grilc, ki se je že privadil, da redno nadzira tudi težo svojih varovancev, ki seveda ne sme biti prenizka, pa tudi ne previsoka. Prav tako morajo skakalci pazljivo izbrati tekmovalne drese, saj napačna izbira lahko na tekmi pomeni tudi več metrov in posledično slabšo uvrstitev. In tudi pri nakupu letošnjih skakalnih dresov so Logarjevi pomagali kranjskemu skakalnemu klubu, saj sta Primož Peterka in Robert Kranjec pred tekmo v Planici dobila nova kvalitetna dresa. »Res hvala za vso pomoč,« se je gostiteljem zahvalil Primož, ki sicer z družino v gostilnah najraje naroči pizzo. Robi pa je povedal, da se najbolj zanese nase, zato si največkrat, če je le doma, hrano pripravi kar sam. »Saj ni teko težko, večina navodil je že na embalaži,« je pojasnil slovenski skakalni rekorder Robert Kranjec.