Velikonočne dobrote
S spletne strani mojirecepti.com povzemamo nekaj receptov za velikonočne dobrote.
Šunka v testu
1 kg šunke, 600 gramov moke, 20 g kvasa, sol, voda
Iz moke, kvasa, soli in vode naredimo gladko testo, ki ga vzhajamo približno 1 uro. Testo razvaljamo in vanj zavijemo kos šunke. Pečemo na zmerni temperaturi približno 50 minut.
Smetanov hren
2 dl kisle smetane, 50 g hrena, sol
Smetano stresemo v posodo in jo premešamo. Dodamo sol. Hren naribamo in dodamo k kisli smetani. Ohladimo in postrežemo.
Jajčni hren
2 jajci, 4 žlice hrena, 0,5 dl kisa
Jajca trdo skuhamo, olupimo in naribamo. Hren naribamo in ga zmešamo z jajci. Dodamo kis, malo vode in vse skupaj dobro premešamo.
Primorska pinca
40 g kvasa, 100 g sladkorja, 500 gramov moke, 4 dl mleka, 8 rumenjakov, limonina lupina, koriander, janež, 1 žlica ruma, 1 žlica kisle smetane, 100 g margarine
V posodi zmešamo kvas, dodamo 1 žlico sladkorja, malo moke in približno 0,5 dl mlačnega mleka. Vse dobro premešamo in pustimo vzhajati približno 30 minut. Moko presejemo in ji dodamo vzhajano zmes. Sedem rumenjakov in sladkor penasto zmešamo, dodamo malo limonine lupinice, malo koriandra, malo janeža, rum, kislo smetano in zmehčano margarino. Prilijemo še preostalo mleko in dobro premešamo. Vse skupaj dodamo k moki s kvasom. Dobro pregnetemo, da nastane gladko testo. Testo nato pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajano testo razdelimo na tri dele in vsak del oblikujemo v hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Nato hlebčke pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. Premažemo jih s rumenjakom in od sredine navzven naredimo tri zareze. Pečemo 45 min na 180 °C.