Velikonočne dobrote

S spletne strani mojirecepti.com povzemamo nekaj receptov za velikonočne dobrote.

Šunka v testu

1 kg šunke, 600 gramov moke, 20 g kvasa, sol, voda

Iz moke, kvasa, soli in vode naredimo gladko testo, ki ga vzhajamo približno 1 uro. Testo razvaljamo in vanj zavijemo kos šunke. Pečemo na zmerni temperaturi približno 50 minut.

Smetanov hren

2 dl kisle smetane, 50 g hrena, sol

Smetano stresemo v posodo in jo premešamo. Dodamo sol. Hren naribamo in dodamo k kisli smetani. Ohladimo in postrežemo.

Jajčni hren

2 jajci, 4 žlice hrena, 0,5 dl kisa

Jajca trdo skuhamo, olupimo in naribamo. Hren naribamo in ga zmešamo z jajci. Dodamo kis, malo vode in vse skupaj dobro premešamo.

Primorska pinca

40 g kvasa, 100 g sladkorja, 500 gramov moke, 4 dl mleka, 8 rumenjakov, limonina lupina, koriander, janež, 1 žlica ruma, 1 žlica kisle smetane, 100 g margarine

V posodi zmešamo kvas, dodamo 1 žlico sladkorja, malo moke in približno 0,5 dl mlačnega mleka. Vse dobro premešamo in pustimo vzhajati približno 30 minut. Moko presejemo in ji dodamo vzhajano zmes. Sedem rumenjakov in sladkor penasto zmešamo, dodamo malo limonine lupinice, malo koriandra, malo janeža, rum, kislo smetano in zmehčano margarino. Prilijemo še preostalo mleko in dobro premešamo. Vse skupaj dodamo k moki s kvasom. Dobro pregnetemo, da nastane gladko testo. Testo nato pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajano testo razdelimo na tri dele in vsak del oblikujemo v hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Nato hlebčke pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. Premažemo jih s rumenjakom in od sredine navzven naredimo tri zareze. Pečemo 45 min na 180 °C.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 3. julij 2018 / 06:00

Gorenjski glas, št. 53

Gorenjski glas, 3. julij 2018, št. 53

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 1. oktober 2007 / 07:00

Anketa: Najprej bodo poskrbeli za ogrevanje

Pred dnevi so prizadetim v poplavah v Železnikih začeli nakazovati denarno pomoč. Sogovornike, ki so utrpeli škodo, smo povprašali, za kaj jo bodo porabili.

Zanimivosti / ponedeljek, 1. oktober 2007 / 07:00

Dan odprtih vrat

Kot že veste, smo se prejšnji mesec v jubilejnem, 60. letu izhajanja preselili v nove prostore na Bleiweisovo cesto 4 v Kranju. V stavbi s kupolasto streho, ki stoji nasproti glavne avtobusne pos...

Prosti čas / ponedeljek, 1. oktober 2007 / 07:00

Hallam Foe

Čudaški najstnik se po smrti matere posveti opazovanju ljudi.

Kranj / ponedeljek, 1. oktober 2007 / 07:00

Praznovali smo v novih prostorih

Slovesnost ob šestdesetletnici rednega izhajanja Gorenjskega glasa smo združili s selitvijo v nove, sodobne prostore sredi Kranja.

Nasveti / ponedeljek, 1. oktober 2007 / 07:00

Zdravje iz jabolk

Čeprav se zdi, da o jabolku (Malus domestica) vsi že vse vemo, ni tako. Dejansko imajo namreč še večje pozitivne lastnosti na naše dobro počutje in zdravje, kot se zavedamo.