Velikonočne dobrote

S spletne strani mojirecepti.com povzemamo nekaj receptov za velikonočne dobrote.

Šunka v testu

1 kg šunke, 600 gramov moke, 20 g kvasa, sol, voda

Iz moke, kvasa, soli in vode naredimo gladko testo, ki ga vzhajamo približno 1 uro. Testo razvaljamo in vanj zavijemo kos šunke. Pečemo na zmerni temperaturi približno 50 minut.

Smetanov hren

2 dl kisle smetane, 50 g hrena, sol

Smetano stresemo v posodo in jo premešamo. Dodamo sol. Hren naribamo in dodamo k kisli smetani. Ohladimo in postrežemo.

Jajčni hren

2 jajci, 4 žlice hrena, 0,5 dl kisa

Jajca trdo skuhamo, olupimo in naribamo. Hren naribamo in ga zmešamo z jajci. Dodamo kis, malo vode in vse skupaj dobro premešamo.

Primorska pinca

40 g kvasa, 100 g sladkorja, 500 gramov moke, 4 dl mleka, 8 rumenjakov, limonina lupina, koriander, janež, 1 žlica ruma, 1 žlica kisle smetane, 100 g margarine

V posodi zmešamo kvas, dodamo 1 žlico sladkorja, malo moke in približno 0,5 dl mlačnega mleka. Vse dobro premešamo in pustimo vzhajati približno 30 minut. Moko presejemo in ji dodamo vzhajano zmes. Sedem rumenjakov in sladkor penasto zmešamo, dodamo malo limonine lupinice, malo koriandra, malo janeža, rum, kislo smetano in zmehčano margarino. Prilijemo še preostalo mleko in dobro premešamo. Vse skupaj dodamo k moki s kvasom. Dobro pregnetemo, da nastane gladko testo. Testo nato pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajano testo razdelimo na tri dele in vsak del oblikujemo v hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Nato hlebčke pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. Premažemo jih s rumenjakom in od sredine navzven naredimo tri zareze. Pečemo 45 min na 180 °C.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 20. junij 2020 / 16:32

Dve zvezdici Ani Roš, ena tudi na Gorenjsko

Dočakali smo najtežje pričakovani kulinarični dogodek letošnjega leta: v torek so na Ljubljanskem gradu razglasili dobitnike Michelinovih zvezdic. Pravzaprav je šlo za izjemen dogodek, saj...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Center praznih lokalov

Skoraj neverjetno je, da lahko v samem centru mesta in v neposredni bližini kulturno-političnega dogajanja nastajajo prava mesta duhov. Nekdanji trgovski lokali razpadajoči samevajo ...

Škofja Loka / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Kakšna vsebina v starološkem gradu

Stara Loka - Občina Škofja Loka se z ministrstvoma za kulturo ter za delo, družino in socialne zadeve dogovarja, kakšne vsebine bi veljalo pripeljati v Starološki grad, ki je po...

Škofja Loka / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Nov delovnik notarske pisarne

Škofja Loka - Na redni letni skupščini Notarske zbornice Slovenije je bila za novo predsednico izvoljena notarka Marjana Tičar Bešter, ki ima notarsko pisarno v Škofji Lok...

Splošno / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Uspešni z dvema projektoma

Občina Škofja Loka se je lani prijavila na drugi javni razpis vladne službe za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki zagotavlja sofinanciranje projektov prek evropskega sklada. Na razpisu s...

Splošno / sobota, 22. marec 2008 / 07:00

Kakovostno življenje sladkornih bolnikov

Društvo diabetikov Škofja Loka, ki združuje člane iz Škofje Loke ter Selške in Poljanske doline, ima že 454 članov. Na rednem letnem občnem zboru, ki se ga je udeležilo veliko članov in gostov, m...