Velikonočne dobrote

S spletne strani mojirecepti.com povzemamo nekaj receptov za velikonočne dobrote.

Šunka v testu

1 kg šunke, 600 gramov moke, 20 g kvasa, sol, voda

Iz moke, kvasa, soli in vode naredimo gladko testo, ki ga vzhajamo približno 1 uro. Testo razvaljamo in vanj zavijemo kos šunke. Pečemo na zmerni temperaturi približno 50 minut.

Smetanov hren

2 dl kisle smetane, 50 g hrena, sol

Smetano stresemo v posodo in jo premešamo. Dodamo sol. Hren naribamo in dodamo k kisli smetani. Ohladimo in postrežemo.

Jajčni hren

2 jajci, 4 žlice hrena, 0,5 dl kisa

Jajca trdo skuhamo, olupimo in naribamo. Hren naribamo in ga zmešamo z jajci. Dodamo kis, malo vode in vse skupaj dobro premešamo.

Primorska pinca

40 g kvasa, 100 g sladkorja, 500 gramov moke, 4 dl mleka, 8 rumenjakov, limonina lupina, koriander, janež, 1 žlica ruma, 1 žlica kisle smetane, 100 g margarine

V posodi zmešamo kvas, dodamo 1 žlico sladkorja, malo moke in približno 0,5 dl mlačnega mleka. Vse dobro premešamo in pustimo vzhajati približno 30 minut. Moko presejemo in ji dodamo vzhajano zmes. Sedem rumenjakov in sladkor penasto zmešamo, dodamo malo limonine lupinice, malo koriandra, malo janeža, rum, kislo smetano in zmehčano margarino. Prilijemo še preostalo mleko in dobro premešamo. Vse skupaj dodamo k moki s kvasom. Dobro pregnetemo, da nastane gladko testo. Testo nato pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajano testo razdelimo na tri dele in vsak del oblikujemo v hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Nato hlebčke pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. Premažemo jih s rumenjakom in od sredine navzven naredimo tri zareze. Pečemo 45 min na 180 °C.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 17. maj 2017 / 19:00

Kako deluje parni stroj?

Mednarodni muzejski dan bodo v Mestnem muzeju Idrija obeležili z dogodkom ob stoosemdeseti obletnici postavitve prvega parnega stroja pri Rudniku živega srebra Idrija.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Za novo leto avto

Jekleni konjiček po izboru žensk, atomična Špela ima nov avto, estradniki se pojavljajo na koledarjih, Oton Župančič bi bil ponosen, Omar Naber je postal platinast, milijonta potnica pa je letela v Mo...

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Novincev ne bo manjkalo

Spomladi se obeta veliko novih, zanimivih štirikolesnih novosti v vseh razredih. Novomeški Revoz prvič med "pravimi" proizvajalci.

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Vrednost elegance

Test: Audi A3 1.9 TDI Ambiente

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Prostočasnik: Voščilnice v prazničnem albumu

Pred časom je začela izhajati revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa Prostočasnik. Izdaja Zima 2006 prinaša veliko idej, ki popestrijo letni čas in praznične dneve – podrobno s...

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Pehta ozdravila Božička

Božiček gozdnim živalim obljubi darila, če se bodo poboljšale. Vse se na moč trudijo, a na koncu presenečeno ugotovijo, da je dobri mož zbolel. Kaj storiti?