Florijan Bulovec je oktobra 2005 prepričeval prebivalce Kovorja o koristnosti centra za ravnanje z odpadki. V tem vidi rešitev za tržiško Komunalo in občino tudi danes.

Tržiška komunala nima izgub

Tako trdi direktor Florijan Bulovec, kateremu župan Občine Tržič očita slabo poslovanje. Nezadovoljstvo med delavci.

Tržič – Po seji tržiškega občinskega sveta, ko so omenjali dolg občine do Komunale Tržič, je završalo med 66 zaposlenimi. Skupina nezadovoljnih delavcev je razposlala anonimno pismo, v katerem izraža ogorčenje nad slabim poslovanjem in domnevnimi škodljivimi ravnanji vodilnih oseb. Direktorja pozivajo, naj odstopi in zapusti podjetje. Sledila je še peticija s podpisi.

»Občani so nezadovoljni s storitvami JP Komunala Tržič že nekaj časa. Sedaj nezadovoljstvo izražajo še delavci. V peticiji se 25 podpisnikov pritožuje nad pomanjkanjem dela in slabimi plačami. Skrbi jih prihodnost podjetja, zato pričakujejo spremembe. Poslovanje je že dve leti negativno. Lansko izgubo 80 milijonov tolarjev so poravnali le knjigovodsko. Ne razumem, da so pristali na več kot sto milijonov tolarjev dolga Občine Tržič. Ker je slednja 77-odstotna lastnica podjetja, bomo proučili razmere. Najprej bomo sklicali zbor delavcev in se odkrito pogovorili z vodstvom o organiziranosti firme, številu zaposlenih, pridobivanju dela in drugem. Predviden je tudi sklic skupščine, ko bo znano več o usodi podjetja,« je povedal Borut Sajovic, župan Občine Tržič.

»Naša firma nima izgube, kar velja tudi za leto 2006. V poslovnem izidu se ne upošteva amortizacija, kar je v skladu z računovodskimi standardi. To vsakič potrdi revizor, ki ta teden začenja pregled za lani. Če bi obračunali amortizacijo, bi res bilo 80 milijonov tolarjev izgube. Samo pri kanalščini, kjer smo imeli devet milijonov tolarjev prihodkov, bi amortizacija znašala prek 40 milijonov. Cene, ki jih zadržuje država, tega ne pokrivajo. Občina Tržič ima prek 717 tisoč evrov zapadlih obveznosti do našega podjetja za investicije in vzdrževanje cest ter javnih površin v letu 2006 in 2007. Če bi zahtevali izvršbo plačila, bi bila v težavah občina. Z njo se želimo dogovoriti o poravnavi dolga, saj nam najem likvidnostnih kreditov povzroča dodatne stroške. Sam se ne čutim odgovornega za stanje v JP Komunala Tržič, kjer sem direktor od septembra 2004. Poslovni objekt na Mlaki, kjer so za zdaj le garaže, so odprli prej. Tam bi uredili tudi pisarne, če bi imeli denar. Število zaposlenih je pri nas večje, ker imamo gradbeno skupino. Zanjo si prizadevamo pridobiti delo na trgu, vendar so bili delavci lani večino leta zasedeni z naročili občine. Temeljni problem je, da si tako majhno komunalno podjetje ne more privoščiti niti strokovnih kadrov niti sodobne opreme,« je komentiral Florijan Bulovec očitke vodstva Občine Tržič.

Glede nezadovoljstva delavcev je pojasnil, da si je zamere nakopal z odpravo nekaterih neupravičenih ugodnosti iz preteklosti. Plače so usklajene s kolektivno pogodbo in so celo višje od zahtevanih. Trije zaposleni z individualno pogodbo imajo nižje plače že eno leto. Očitek o okoriščanju s starimi avtomobilskimi gumami ne drži. Ker je Dinos zaračunaval prevzem, je njegov daljni sorodnik brezplačno zbiral uporabne gume za predelavo. Še vedno je prepričan, da je najboljša priložnost za več prihodka in nova delovna mesta regijski center za ravnanje z odpadki, ki bi lahko bil v Kovorju. Če to ne bo uspelo, bodo morali sami urediti deponijo odpadkov, za katero jeseni poteče obratovalno dovoljenje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 23. julij 2020 / 13:34

Za obletnico mature so šle na morje

Maturantke, ki so pred šestdesetimi leti zaključile Ekonomsko srednjo šolo v Kranju, so se pred kratkim za okroglo obletnico podale na morje, kjer je bilo ob vožnji z barko zadosti časa za obujanje sp...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Kratkočasje med počitnicami

Za šolarje in dijake so se včeraj začele zimske počitnice, ki jim jih bodo v številnih društvih in organizacijah popestrili z raznovrstnimi dejavnostmi.

Kranj / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Več opreme, višji prispevek

Občine komunalni prispevek obračunajo glede na opremljenost zemljišča. Če bi plačilo komunalnega prispevka določala država, bi bil ta zagotovo nižji. Najvišji je v občini Gorenja vas-Poljane, kjer je...

Prosti čas / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Za kakšen dan bi se vrnili na Kmetijo

Minulo soboto, na valentinovo, so se v gostilni Bencak v Medvodah srečali nekateri junaki zadnjega resničnostnega šova Kmetija.

Kultura / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Sprašujemo se, kam

V Hiši kulture Gorenjskega glasa predstavljen likovno literarni projekt Kam.

Kranj / torek, 17. februar 2009 / 07:00

Prijateljska Hrvaška ter umni Slovenci

Obsežno pismo pod naslovom Prijateljska Hrvaška ter umni slovenski politiki nam je o odnosih Slovenije in Hrvaške napisal Radovan Hrast, avtor knjige Viharnik na razpotjih časa.