Žirovnica še vedno brez spominka

Noben izmed 30 turističnih spominkov in šestih predlogov za najboljša domača gorenjska kosila ni prepričal komisije. Jeseni nova razpisa.

Žirovnica – Minuli petek so v Žirovnici izbirali najboljši turistični spominek občine in najboljše domače gorenjsko kosilo. A je bila komisija, ki so jo sestavljali direktorica Gorenjskega muzeja Barbara Ravnik Toman, etnolog dr. Janez Bogataj, Milan Krišelj (VŠG Bled), Miran Dolar (predstavnik Žirovnice) in Miloš Ekar (Zavod za varstvo kulturne dediščine Kranj) kar nekoliko razočarana nad predlogi in tako niso izbrali ne prvega ne drugega.

Na razpis za »naj« turistični spominek Žirovnice, ki ga je v začetku leta objavil tamkajšnji zavod za turizem in kulturo (ZTK), je prispelo 30 predlogov. Kot je pojasnil direktor ZTK Janez Dolžan, se jih je veliko nanašalo na Pot kulturne dediščine in slavne rojake izpod Stola, predvsem na Prešerna. »A Žirovnica ni samo Prešeren. Prispelo je veliko kipcev iz gline in motivov, vžganih v les. Dva spominka sta vendarle izstopala – moderna upodobitev Stola kot stojalo za slike in čebelarsko orodje. Turisti sicer v naših krajih najpogosteje kupujejo čebelje pridelke, zato bi sam osebno kot turistični spominek izpostavil aranžiran ličen kozarček z medom ali pa culo, napolnjeno s kašo, saj je območje občine Žirovnica znano kot Kašarija,« je povedal Dolžan. Nov razpis nameravajo objaviti jeseni.

Na razpis ZTK za najboljše domače gorenjsko kosilo sta najprej prispela le dva predloga, zato so ga podaljšali. Na koncu je komisija ocenjevala šest predlogov. »Nad odzivom smo razočarani. Vabila za sodelovanje smo poslali vsaj 60 gostincem,« pravi Dolžan. Kosilo je moralo biti sestavljeno iz juhe, glavne jedi in sladice. »Dobili smo nekaj odličnih predlogov za posamezne dele kosila, vendar pa nobeno kot celota ni funkcioniralo. Večina predlogov je predvidevala govejo juho, pražen krompir, štruklje, krače, cmoke, buhteljne … Zanimiva sladica je bila pečena kaša,« je strnil Dolžan in dodal, da bodo jeseni objavil nov razpis, ki bo predvideval tri različna ocenjevanja – za juho, glavno jed in sladico – in ne ocenjevanja kosila kot celote.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 26. november 2013 / 11:38

Naši orli najboljši

Kranj – Minuli konec tedna se je v nemškem Klingen­thalu začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Na sobotni tekmi je nastopilo kar 14 reprezentanc, slovenski trener Goran Janus pa...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 26. november 2015 / 13:34

Za vse dijake se najde delo

Obvezen del učnega programa dijakov srednjega poklicnega in srednjega strokovnega ter poklicno-tehniškega izobraževanja predstavlja praktično usposabljanje z delom (PUD), ki se izvaja pri delodajalcih...

Razvedrilo / četrtek, 26. november 2015 / 13:34

Osmi rojstni dan

Kranjska Dežela nakupov je praznovala že osmi rojstni dan. Vse najboljše ji je zaželelo lepo število obiskovalcev, največja gneča pa je bila ob kolesu sreče. Seveda tudi brez torte ni šlo.

Gospodarstvo / četrtek, 26. november 2015 / 13:29

Do združitve brez sprememb

V Savatechu pričakujejo, da se bodo priprave na integracijo v švedski koncern Trelleborg začele konec marca, ko bo potrjena združitev s sedanjim češkim lastnikom.

Škofja Loka / četrtek, 26. november 2015 / 13:04

Nevarno na Godešiču

Zaradi velikih hitrosti na cesti skozi Godešič je ogrožena varnost pešcev, zato domačini zahtevajo ukrepe. Samo v dveh mesecih so se tam zgodile tri prometne nesreče.

Škofja Loka / četrtek, 26. november 2015 / 13:02

Še vedno jih jezi komunalni prispevek

Reteče – Na zboru krajanov KS Godešič in Reteče - Gorenja vas v začetku novembra je bila znova beseda o komunalnem prispevku, ki ga zaračunava škofjeloška občinska uprava.