Žirovnica še vedno brez spominka

Noben izmed 30 turističnih spominkov in šestih predlogov za najboljša domača gorenjska kosila ni prepričal komisije. Jeseni nova razpisa.

Žirovnica – Minuli petek so v Žirovnici izbirali najboljši turistični spominek občine in najboljše domače gorenjsko kosilo. A je bila komisija, ki so jo sestavljali direktorica Gorenjskega muzeja Barbara Ravnik Toman, etnolog dr. Janez Bogataj, Milan Krišelj (VŠG Bled), Miran Dolar (predstavnik Žirovnice) in Miloš Ekar (Zavod za varstvo kulturne dediščine Kranj) kar nekoliko razočarana nad predlogi in tako niso izbrali ne prvega ne drugega.

Na razpis za »naj« turistični spominek Žirovnice, ki ga je v začetku leta objavil tamkajšnji zavod za turizem in kulturo (ZTK), je prispelo 30 predlogov. Kot je pojasnil direktor ZTK Janez Dolžan, se jih je veliko nanašalo na Pot kulturne dediščine in slavne rojake izpod Stola, predvsem na Prešerna. »A Žirovnica ni samo Prešeren. Prispelo je veliko kipcev iz gline in motivov, vžganih v les. Dva spominka sta vendarle izstopala – moderna upodobitev Stola kot stojalo za slike in čebelarsko orodje. Turisti sicer v naših krajih najpogosteje kupujejo čebelje pridelke, zato bi sam osebno kot turistični spominek izpostavil aranžiran ličen kozarček z medom ali pa culo, napolnjeno s kašo, saj je območje občine Žirovnica znano kot Kašarija,« je povedal Dolžan. Nov razpis nameravajo objaviti jeseni.

Na razpis ZTK za najboljše domače gorenjsko kosilo sta najprej prispela le dva predloga, zato so ga podaljšali. Na koncu je komisija ocenjevala šest predlogov. »Nad odzivom smo razočarani. Vabila za sodelovanje smo poslali vsaj 60 gostincem,« pravi Dolžan. Kosilo je moralo biti sestavljeno iz juhe, glavne jedi in sladice. »Dobili smo nekaj odličnih predlogov za posamezne dele kosila, vendar pa nobeno kot celota ni funkcioniralo. Večina predlogov je predvidevala govejo juho, pražen krompir, štruklje, krače, cmoke, buhteljne … Zanimiva sladica je bila pečena kaša,« je strnil Dolžan in dodal, da bodo jeseni objavil nov razpis, ki bo predvideval tri različna ocenjevanja – za juho, glavno jed in sladico – in ne ocenjevanja kosila kot celote.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamničan-ka / petek, 11. januar 2019 / 12:44

Kamničan-ka, št. 1

Kamničan-ka, 11. januar 2019, št. 1

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 7. januar 2018 / 20:47

Zlata lisica Američanki

Kranjska Gora – V Kranjski Gori je bil danes še slalom za 54. Zlato lisico. Po veleslalomski tekmi, na kateri je do rezultata kariere s sedmim mestom prišla Tina Robnik, točke pa sta osvoj...

Razvedrilo / nedelja, 7. januar 2018 / 20:03

Nostalgični odmev sedemdesetih

Glasbena skupina Naša stvar je po dobrih treh dekadah ponovno na sceni. To dokazuje svež album s skladbami, prvotno nastalimi v letih 1975–1981, ter njihov nedavni nastop v izolskem Hangarju.

Zanimivosti / nedelja, 7. januar 2018 / 18:50

Pred nastopom

Še zadnje priprave in … gremo na oder. Takole je naš fotograf v svoj objektiv ujel mlade članice Društva kamniških mažoretk Veronika, tik preden so v ritmu koračnice zakorakale na oder Doma kulture...

GG Plus / nedelja, 7. januar 2018 / 18:49

Anton Slatnar in njegova kamniška tiskarna

V Nožicah pri Domžalah se je 3. januarja 1867 rodil tiskar in založnik Anton Slatnar. Leta 1900 je ustanovil v Kamniku tiskarno, ki je odigrala pomembno vlogo pri ohranjanju in s tem tudi oblikovan...

GG Plus / nedelja, 7. januar 2018 / 18:43

Najbolj so jih presenetili copati

V Kamniku živeči Američan Noah Charney v kamniški in domžalski knjižnici že nekaj časa pripravlja zanimive pogovorne večere z naslovom Slovenologija, na katerih skozi zanimiva področja in goste spozna...