Žirovnica še vedno brez spominka
Noben izmed 30 turističnih spominkov in šestih predlogov za najboljša domača gorenjska kosila ni prepričal komisije. Jeseni nova razpisa.
Žirovnica – Minuli petek so v Žirovnici izbirali najboljši turistični spominek občine in najboljše domače gorenjsko kosilo. A je bila komisija, ki so jo sestavljali direktorica Gorenjskega muzeja Barbara Ravnik Toman, etnolog dr. Janez Bogataj, Milan Krišelj (VŠG Bled), Miran Dolar (predstavnik Žirovnice) in Miloš Ekar (Zavod za varstvo kulturne dediščine Kranj) kar nekoliko razočarana nad predlogi in tako niso izbrali ne prvega ne drugega.
Na razpis za »naj« turistični spominek Žirovnice, ki ga je v začetku leta objavil tamkajšnji zavod za turizem in kulturo (ZTK), je prispelo 30 predlogov. Kot je pojasnil direktor ZTK Janez Dolžan, se jih je veliko nanašalo na Pot kulturne dediščine in slavne rojake izpod Stola, predvsem na Prešerna. »A Žirovnica ni samo Prešeren. Prispelo je veliko kipcev iz gline in motivov, vžganih v les. Dva spominka sta vendarle izstopala – moderna upodobitev Stola kot stojalo za slike in čebelarsko orodje. Turisti sicer v naših krajih najpogosteje kupujejo čebelje pridelke, zato bi sam osebno kot turistični spominek izpostavil aranžiran ličen kozarček z medom ali pa culo, napolnjeno s kašo, saj je območje občine Žirovnica znano kot Kašarija,« je povedal Dolžan. Nov razpis nameravajo objaviti jeseni.
Na razpis ZTK za najboljše domače gorenjsko kosilo sta najprej prispela le dva predloga, zato so ga podaljšali. Na koncu je komisija ocenjevala šest predlogov. »Nad odzivom smo razočarani. Vabila za sodelovanje smo poslali vsaj 60 gostincem,« pravi Dolžan. Kosilo je moralo biti sestavljeno iz juhe, glavne jedi in sladice. »Dobili smo nekaj odličnih predlogov za posamezne dele kosila, vendar pa nobeno kot celota ni funkcioniralo. Večina predlogov je predvidevala govejo juho, pražen krompir, štruklje, krače, cmoke, buhteljne … Zanimiva sladica je bila pečena kaša,« je strnil Dolžan in dodal, da bodo jeseni objavil nov razpis, ki bo predvideval tri različna ocenjevanja – za juho, glavno jed in sladico – in ne ocenjevanja kosila kot celote.