Žirovnica še vedno brez spominka

Noben izmed 30 turističnih spominkov in šestih predlogov za najboljša domača gorenjska kosila ni prepričal komisije. Jeseni nova razpisa.

Žirovnica – Minuli petek so v Žirovnici izbirali najboljši turistični spominek občine in najboljše domače gorenjsko kosilo. A je bila komisija, ki so jo sestavljali direktorica Gorenjskega muzeja Barbara Ravnik Toman, etnolog dr. Janez Bogataj, Milan Krišelj (VŠG Bled), Miran Dolar (predstavnik Žirovnice) in Miloš Ekar (Zavod za varstvo kulturne dediščine Kranj) kar nekoliko razočarana nad predlogi in tako niso izbrali ne prvega ne drugega.

Na razpis za »naj« turistični spominek Žirovnice, ki ga je v začetku leta objavil tamkajšnji zavod za turizem in kulturo (ZTK), je prispelo 30 predlogov. Kot je pojasnil direktor ZTK Janez Dolžan, se jih je veliko nanašalo na Pot kulturne dediščine in slavne rojake izpod Stola, predvsem na Prešerna. »A Žirovnica ni samo Prešeren. Prispelo je veliko kipcev iz gline in motivov, vžganih v les. Dva spominka sta vendarle izstopala – moderna upodobitev Stola kot stojalo za slike in čebelarsko orodje. Turisti sicer v naših krajih najpogosteje kupujejo čebelje pridelke, zato bi sam osebno kot turistični spominek izpostavil aranžiran ličen kozarček z medom ali pa culo, napolnjeno s kašo, saj je območje občine Žirovnica znano kot Kašarija,« je povedal Dolžan. Nov razpis nameravajo objaviti jeseni.

Na razpis ZTK za najboljše domače gorenjsko kosilo sta najprej prispela le dva predloga, zato so ga podaljšali. Na koncu je komisija ocenjevala šest predlogov. »Nad odzivom smo razočarani. Vabila za sodelovanje smo poslali vsaj 60 gostincem,« pravi Dolžan. Kosilo je moralo biti sestavljeno iz juhe, glavne jedi in sladice. »Dobili smo nekaj odličnih predlogov za posamezne dele kosila, vendar pa nobeno kot celota ni funkcioniralo. Večina predlogov je predvidevala govejo juho, pražen krompir, štruklje, krače, cmoke, buhteljne … Zanimiva sladica je bila pečena kaša,« je strnil Dolžan in dodal, da bodo jeseni objavil nov razpis, ki bo predvideval tri različna ocenjevanja – za juho, glavno jed in sladico – in ne ocenjevanja kosila kot celote.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 24. oktober 2019 / 07:44

Z gibalnimi delavnicami v novo desetletje

V Društvu Barka so praznovali dvajset let gibalnih delavnic.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 21. oktober 2015 / 20:46

Gorivo kradel kot sraka

Kamnik – Devetnajstletni Kamničan se je kot nepoboljšljiv tat goriva pred dnevi znašel v enomesečnem priporu. Policisti ga namreč sumijo, da je samo letos izvedel kar 57 takšnih tatvin.

Kamnik / sreda, 21. oktober 2015 / 20:44

Odprli bodo novo kranjsko steno

Kamnik – Občina Kamnik vabi na odprtje nove kranjske stene – edinstvenega primera tradicionalne tehnike urejanja vodotokov s slovenskim geografskim poreklom, s katerim so uredili pritok Bistričice...

Slovenija / sreda, 21. oktober 2015 / 20:43

Najlepša kopališča in najboljši plavalci

Najbolje ocenjeno naravno kopališče je Grajsko kopališče Bled, najboljša plavalka pa Anja Klinar.

Jesenice / sreda, 21. oktober 2015 / 20:33

Balkanski copat na razstavi v Ljubljani

Jesenice – Na Fužinskem gradu v Ljubljani v četrtek odpirajo razstavo Skupna tla, ki je del projekta Balkanski copat na poti na Islandijo, ki povezuje Jesenice, Ljubljano in Reykjavik. V njem sodel...

Bled / sreda, 21. oktober 2015 / 20:30

Zaradi aneksov naj bi vračali denar

Potem ko je spletni medij podcrto.si pred časom opozoril na nepravilnosti pri razdeljevanju evropskega denarja za gradnjo biatlonskega centra na Pokljuki, zdaj razkrivajo nepravilnosti tudi pri gradnj...