Žirovnica še vedno brez spominka

Noben izmed 30 turističnih spominkov in šestih predlogov za najboljša domača gorenjska kosila ni prepričal komisije. Jeseni nova razpisa.

Žirovnica – Minuli petek so v Žirovnici izbirali najboljši turistični spominek občine in najboljše domače gorenjsko kosilo. A je bila komisija, ki so jo sestavljali direktorica Gorenjskega muzeja Barbara Ravnik Toman, etnolog dr. Janez Bogataj, Milan Krišelj (VŠG Bled), Miran Dolar (predstavnik Žirovnice) in Miloš Ekar (Zavod za varstvo kulturne dediščine Kranj) kar nekoliko razočarana nad predlogi in tako niso izbrali ne prvega ne drugega.

Na razpis za »naj« turistični spominek Žirovnice, ki ga je v začetku leta objavil tamkajšnji zavod za turizem in kulturo (ZTK), je prispelo 30 predlogov. Kot je pojasnil direktor ZTK Janez Dolžan, se jih je veliko nanašalo na Pot kulturne dediščine in slavne rojake izpod Stola, predvsem na Prešerna. »A Žirovnica ni samo Prešeren. Prispelo je veliko kipcev iz gline in motivov, vžganih v les. Dva spominka sta vendarle izstopala – moderna upodobitev Stola kot stojalo za slike in čebelarsko orodje. Turisti sicer v naših krajih najpogosteje kupujejo čebelje pridelke, zato bi sam osebno kot turistični spominek izpostavil aranžiran ličen kozarček z medom ali pa culo, napolnjeno s kašo, saj je območje občine Žirovnica znano kot Kašarija,« je povedal Dolžan. Nov razpis nameravajo objaviti jeseni.

Na razpis ZTK za najboljše domače gorenjsko kosilo sta najprej prispela le dva predloga, zato so ga podaljšali. Na koncu je komisija ocenjevala šest predlogov. »Nad odzivom smo razočarani. Vabila za sodelovanje smo poslali vsaj 60 gostincem,« pravi Dolžan. Kosilo je moralo biti sestavljeno iz juhe, glavne jedi in sladice. »Dobili smo nekaj odličnih predlogov za posamezne dele kosila, vendar pa nobeno kot celota ni funkcioniralo. Večina predlogov je predvidevala govejo juho, pražen krompir, štruklje, krače, cmoke, buhteljne … Zanimiva sladica je bila pečena kaša,« je strnil Dolžan in dodal, da bodo jeseni objavil nov razpis, ki bo predvideval tri različna ocenjevanja – za juho, glavno jed in sladico – in ne ocenjevanja kosila kot celote.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 24. april 2014 / 13:03

Tanja odgovarja

Pozdravljeni. Zanima me glede službe in za zdravje zase in za moža. Za hčerki pa malo na splošno študij, ljubezen itd. Lep pozdrav in hvala za odgovore.

Objavljeno na isti dan


Jezersko / sreda, 30. maj 2012 / 07:00

Očistili so jezero

Jezersko - Zaradi velike količine naplavin je bil normalen pretok v Planšarskem jezeru na Jezerskem že nekaj časa onemogočen. Na občini so se zato pred kratkim odločili za čiščen...

Gospodarstvo / sreda, 30. maj 2012 / 07:00

Po zimski izgubi čebel še slaba pašna sezona

Kranj - »Leto 2012 nam, čebelarjem, doslej ni bilo naklonjeno,« so v oceno dosedanje pašne sezone zapisali v Čebelarski zvezi Slovenije in nanizali nekaj dejstev. Prvoaprilska in...

Kronika / sreda, 30. maj 2012 / 07:00

Izkušen alpinist zdrsnil v Kramarjevi steni

Storžič - V nedeljo popoldne se je med plezanjem po Kramarjevi steni v Storžiču smrtno ponesrečil 47-letni Janko Meglič, član Gorske reševalne službe Tržič (GRS). »Po naši...

Kronika / sreda, 30. maj 2012 / 07:00

Na Storžiču kurijo vejevje pod nadzorom

Kranj - Številne občane je danes zaskrbel dim, ki se širi s pobočja Storžiča, zato kranjski regijski center za obveščanje že vse dopoldne prejema klice na številko 112. Kot so pr...

Škofja Loka / sreda, 30. maj 2012 / 07:00

Podjetniški teden zaokrožili z nagradami

Škofja Loka - S podjetniško tržnico (na 65 stojnicah) se je v soboto v Škofji Loki končal teden obrti in podjetništva. »Dejavnosti so bile dobro obiskane, že prve, predavanja šef...