Navadno in perujsko volčje jabolko

V Sloveniji volčje jabolko pogosto najdemo na vrtovih, veliko njegovih lastnikov pa sploh ne ve, da je ta sadež užiten, kaj šele za njegove zdravilne učinke. Potrebno pa je tu vseeno opozoriti, da mora biti volčje jabolko povsem zrelo, ker drugače vsebuje alkaloide, ki nam lahko povzročajo prebavne motnje. V prodaji so vedno dovolj zreli sadeži, če pa jih doma naberemo sami, morajo biti lampijončki že povsem posušeni in papirnatega videza. Plodovi ostanejo na rastlini, dokler zlato rumene bleščeče žogice znotraj rjave ali oranžne papirnate lupine ne dozorijo. Oberemo jih pred mrazom in lahko dozorijo na okenski polici. Volčje jabolko je znano tudi pod nekaterimi drugimi imeni, kot so: kapska kosmulja, Physalis, perujska češnja, kitajska laterna in zemeljska češnja. Ko sem prvič pregriznil volčje jabolko, me je presenetil njegov okus po jagodah in ananasu, že čez nekaj sekund pa rahlo razočaral okus, ki je nekako spominjal na paradižnik. Še kakšna aroma bi se našla v tem drobnem sadežu, ki se skriva v veliki cvetni čaši papirnatega videza, ki konec poletja krasijo marsikateri vrt, nato pa tudi šopke suhega cvetja. Poudariti je potrebno, da je perujsko volčje jabolko, ki je na voljo v prodaji, vendarle okusnejše od navadnega volčjega jabolka, ki ga najdemo doma na vrtu in da navadnega vendarle ni priporočljivo uživati v velikih količinah. Perujsko volčje jabolko je v zadnjih časih vedno večkrat na voljo v naših trgovinah, saj ga po svetu pridelujejo skozi vse leto. Pri nakupu bodimo pozorni na čašo papirnatega videza, če je ohranila svojo obliko, je znamenje, da se v njej skriva zrel plod; če je videti bolj sveža ali zelenkasta, je plod verjetno premalo zrel; vase sesedena čaša pa izdaja prezrel plod. Navadno volčje jabolko je skoraj zrelo, ko je čaša oranžno obarvana in že nekoliko osušena. Take vejice odtrgamo in jih za nekaj časa obesimo na suhem mestu, da se čaša nekoliko posuši. Tako shranjena volčja jabolka se ohranijo nekaj tednov, plodovi pa medtem povsem dozorijo in so obenem tudi lep okras. S sušenjem plodov si ni vredno delati opravka, lahko pa jih zamrznemo, vendar izgubijo obliko, ob tem pa dobi tudi grenak priokus, kar pa tudi šteje. Plodove lahko vložimo v alkohol in pomagajo pri zdravljenju težav z ledvicami in mehurjem. Volčje jabolko ima veliko vitamina B in C, zato so plodovi učinkovito sredstvo proti gripi in prehladom. Pomagajo tudi pri spomladanski utrujenosti in pomanjkanju vitaminov. Mala oranžna kroglica s pergamentnimi listki, ki niso užitni, je lep okras za praznične jedi, zdravilni sadež pa je uporaben za vse: marmelade, pijače, sladice, bovle, kompote, sadne solate, zlasti pa za sprotno osvežitev. Plodovi so okusni tudi v zelenjavnih solatah, tudi paradižnikovih, lahko jih damo v pikantne jedi ali spremenimo v sladke ali kisle, presne ali kuhane omake.

Osličev file s korenčkom in volčjim jabolkom

Za 5 oseb potrebujemo: 5 filejev osliča, 20 plodov volčjega jabolka, 30 dag majhnih korenčkov, sok pol limone, 5 žlic oljčnega olja, sol in peteršilj.

Na oljčnem olju hrustljavo popecite osličeve fileje, jih preložite na krožnik in solite. Na preostalem olju prepražite na štiri vzdolžne dele narezane korenčke in zalijte z 1 dl vode. Ko zavre, dodajte volčja jabolka, limonin sok in solite po okusu. Dušite še toliko časa, da se korenje zmehča in se omaka malo zgosti. Na krožnike naložite korenčke z volčjimi jabolki, nanju položite osličev file, prelijte z nastalo omako, posujte s peteršiljem in takoj postrezite.

Perujska volčja jabolka z mascarponejevo kremo

Za 4 osebe potrebujemo: 8 lističev želatine, 4 žlice mareličnega likerja, 2,5 dl aromatičnega belega vina, 6 dag sladkorja v prahu, 25 dag sira mascarpone, 3 dl sladke smetane za stepanje, 40 dag plodov perujskega volčjega jabolka, 3 žlice medu, 5 žlic vode.

Lističe želatine namočite v mešanici likerja in vina. Medtem trdo stepite smetano, primešajte mascarpone in sladkor v prahu. Mešanico z želatino segrejte le toliko, da se želatina stopi in jo primešajte mascarponejevi kremi. Postavite vsaj za tri ure v hladilnik. Perujska volčja jabolka naložite v posodice, jih prelijte s prevreto mešanico medu in vode ter jih obložite z mascarponejevo kremo in postrezite.

Sadni koktajl z volčjimi jabolki

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag plodov volčjega jabolka, 10 dag sladkorja v prahu, 0,5 dl konjaka, 25 dag svežega ananasa, 25 dag belega grozdja, 0,5 melone, 1 banano, sveže stisnjen sok pol limone, metine lističe za okras.

Ananas olupite in narežite na koščke velike za grižljaj, dodajte razpolovljeno grozdje in narezano banano. Polovici melone odstranite semena in z nožem za dolbenje izdolbite kroglice. Vse sadje pokapajte z limoninim sokom in premešajte. Volčja jabolka skupaj s sladkorjem in konjakom zmiksajte v preliv. S tako pripravljenim prelivom prelijte sadje in postrezite v koktajl kozarcih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / torek, 9. julij 2019 / 10:09

Spominska slovesnost na letališču

Na brniškem letališču so se s slovesnostjo poklonili žrtvam in spominu na dogodke izpred osemindvajsetih let.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Korošci so letos peli na Primorskem

Občasna gostovanja primorskih pevskih in igralskih skupin na Koroškem in koroških na Primorskem so leta 1983 dobila novo obliko - Primorske kulturne dneve na Koroškem in naslednje leto Koroške ku...

Kultura / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Drama o zdravosti dvoma

V soboto bodo v Prešernovem gledališču uprizorili drugo premiero v letošnji sezoni, dramo Dvom ameriškega dramatika, filmskega scenarista in režiserja Johna Patricka Shanleyja. Prvo slovensko uprizori...

Nasveti / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Urne kazalce za eno uro nazaj

V nedeljo bomo spet prešli s poletnega časa nazaj na sred­njeevropski pasovni čas. To bomo storili tako, da bomo ob treh ponoči urne kazalce pomaknili za eno uro nazaj, na drugo uro. Noč bo t...

Kranjska Gora / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Deset odstotkov manj nočitev

V Kranjski Gori so poleti našteli manj nočitev kot lani. Po zaključku sezone rezultati vseeno boljši, kot je kazal začetek poletja.

Gospodarstvo / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Zgodba o kozolcu, letnik 1813

Pr` Petrač na Jamniku obnavljajo kozolec, ki bo prihodnje leto star dvesto let. Zgodba o kozolcu je zanimiva, bil je nema priča številnih dogodkov, tudi požiga vasi, med katerim je mina prebila njegov...