Naši

Ko so se pri nas pred leti pojavili prvi našiji, so spodbudili ugibanje o tem, kaj sploh so; med drugim naj bi bili križanci med jabolkom in hruško. Vendar je naši samo to, kar je: za nas mlada sadna sorta, ki je v Evropo prišla šele pred dobrimi tremi desetletji iz Azije in je nekoliko v sorodu s hruško. Njegovi plodovi so podobni jabolkom, barva ploda je rjavkasta do zlato rumena, z izjemo japonskih tipov našija, ki so rumeno zeleni. Značilne so tudi pikice po plodu, meso je izredno sočno, hrustljavo in aromatično. Naši je zelo trpežna sadna vrsta za prevoz in shranjevanje in se le stežka pokvari ali prezori. Za pritisk so plodovi manj občutljivi kot jabolka, z občutljivostjo hrušk pa sploh ni primerjave. Zrel naši ima čvrsto, sladko in aromatično meso. Običajno so v prodaji čvrsti in zreli sadeži, ki so že hrustljavi, vendar preizkus ni nikoli odveč. Na hladnem se plodovi našija ohranijo dva do tri tedne in tudi dlje. Zelo ugodno delujejo na človekov organizem, saj pospešuje izločanje vode in zmanjšuje količino strupenih snovi v telesu, in kar pa je še posebej zanimivo - blaži učinek alkohola. Uživamo jih predvsem surove; najokusnejši so, ko so ohlajeni, uživamo jih lahko kot »pijačo na peclju«. So tudi izvrsten dodatek k sadnim in pikantnim solatam. Vedno so dobrodošli v sladicah, so pa tudi sestavni del predjedi ali celo glavne jedi. Poleg tega so idealna priloga k siru, svinjskemu ali puranjemu mesu in divjačini.

Našiji z mozzarelo

Za 2 osebi potrebujemo: 20 dag mozzarelle, 40 dag našijev, 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, sveže stisnjen sok polovice limone, šopek svežega peteršilja.

Mozzarello narežite na tanke kolobarje, dodajte na kocke narezane oprane, olupljene in razpeščičene našije, prelijte z oljčnim oljem, sveže stisnjenim limoninim sokom in potresite s sesekljanim peteršiljem. Solato dobro pretresite in ponudite dobro ohlajeno.

 

Naši z medom in sezamom

Za 1 osebo potrebujemo: 2 našija, 1 žlico limoninega soka, 4 žlice medu in 2 žlici sezamovih semen.

Našija olupite, podolžno razpolovite in izdolbite peščišči. Polovice takoj pokapljajte z limoninim sokom. Našijeve polovice položite z izrezanim peščiščem navzgor na desertne krožnike ali v skodelice, jih pokapljajte z medom in potresite s sezamom ter postrezite.

 

Rižota z našiji, panceto in bučo

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag našijev, 30 dag riža, 8 dag masla, 3 žlice oljčnega olja, 6 dag parmezana, 1,5 l mesne juhe, 4 rezine pancete, 1 dl suhega belega vina, 1 strok česna, sol, sveže mlet poper.

V posodi segrejte oljčno olje, na njem prepražite na kocke narezane, oprane, olupljene in razpeščičene našije, dodajte riž ter ga med mešanjem posteklenite. Dodajte sesekljan česen, premešajte, zalijte z vinom, prevrite in zalijte z mesno juho. Zavrite in med občasnim mešanjem kuhajte, dokler riž ne vpije vse tekočine. Jed začinite s soljo in poprom, dodajte nariban parmezan, maslo in na kocke narezano panceto, premešajte, pustite stati nekaj minut in postrezite.

 

Jagenjčkove zarebrnice z našiji

Za 4 osebe potrebujemo: 16 jagenjčkovih zarebrnic, 3 žlice oljčnega olja, 2 žlički zeliščnega kisa, 0,5 žličke sesekljanega rožmarina, 2 dag masla, 2 našija, 1 dl suhega belega vina, sol in sveže mleti poper.

Jagenjčkove zarebrnice nasolite in popoprajte ter jih natrite z marinado iz oljčnega olja, zeliščnega kisa in rožmarina. Pustite jih v marinadi vsaj eno uro ali pa kar čez noč. V segreti ponvi zarebrnice z obeh strani zapecite in jih naložite na ogret pladenj. V ponev dajte maslo in na njem popecite olupljena in na osem krhljev narezana našija. S popečenimi krhlji našija obložite jagenjčkove zarebrnice, sok, ki je nastal med pečenjem pa zalijte z belim vinom, dobro prevrite in omako prelijte prek zarebrnic ter takoj postrezite s sočnim pire krompirjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 3. julij 2016 / 23:27

Po ponesrečenca prileteli s helikopterjem

Žiri – V torek dopoldne sta na cesti pri naselju Račeva v Žireh trčila traktor in osebno vozilo. Pri trčenju sta se dve osebi poškodovali. Gasilci iz gasilskih društev Škofja Loka in Dobračeva so s...

Objavljeno na isti dan


Železniki / petek, 2. november 2007 / 07:00

V Železnikih vroče zaradi obvoznice

Zaradi obvoznice se bosta v Železnikih oblikovali kar dve civilni iniciativi: prva zahteva ustavitev vseh aktivnosti v zvezi z njeno gradnjo, drugo pa bodo ustanovili, da bo bedela nad gradnjo obvozni...

Gorenja vas-Poljane / petek, 2. november 2007 / 07:00

Občina prevzema utrdbe

Na okrogli mizi o turizmu je župan Milan Čadež napovedal, da bodo prevzeli upravljanje utrdb Rupnikove linije.

Zanimivosti / petek, 2. november 2007 / 07:00

Anketa: Treba bo menjati gume

Kranj - Petnajsti november je datum, ko moramo po zakonu opremiti avtomobile za zimsko vožnjo; semkaj sodijo predvsem zimske gume. Pa boste to naredili?

Zanimivosti / petek, 2. november 2007 / 07:00

Ocenili urejenost Škofje Loke

Škofja Loka - Skupina za lepšo Loko je v petek v gostišču Starman v Stari Loki (lani najlepše urejenem gostinskem objektu v občini) podelila priznanja tistim, ki si prizadevajo z...

Kranj / petek, 2. november 2007 / 07:00

Protestni shod proti smetišču

Krajani Mlake in Tenetiš so odločeni: "Nobenih smeti več na deponijo Tenetiše. Siti smo praznih obljub." Komunala Kranj odvaža smeti drugam, zaradi tega se lahko cena odvoza na gospodinjstvo zviša za...