Fižol

Za fižol bi marsikdo rekel, da je to preprosta, nezahtevna in vsakdanja zelenjava. Domovina te prastare rastline je Srednja oziroma Južna Amerika. V Mehiki so ga jedli že pred več kot 9000 leti, v Evropo pa je prišel v 16. stoletju. Zrnje fižola je lahko različnih oblik ter bele, rumene, rdeče, rjave, črne barve in v vseh mogočih progastih kombinacijah omenjenih barv, pa morda še kakšne povrhu. Zrnje fižola sicer slovi kot težja, »vetrovna« hrana, vendar samovoljni napuh, ki mu ga pripisujemo, ni povsem upravičen. S pozornejšo pripravo se temu lahko izognemo in spremenimo fižol v ustvarjalno hrano. Fižol pred kuhanjem namočimo, vodo, v kateri se je namakal, odlijemo in tudi med kuhanjem vodo nekajkrat zamenjamo, lahko pa dodamo tudi začimbe, ki dobro vplivajo na prebavo (lovorov list, koper, ingver ali kumino), da se izognemo prebavnim težavam. Seveda to početje ni nujno za vse sorte fižola, predvsem ne za novejše. Od bolj eksotičnih vrst fižola sta pri nas v prodaji zmerno pogosta fižola mung in adzuki, ki se skoraj vedno zamenjujeta za rdečo in zeleno sojo, druge vrste pa so redkeje prodajana dobrina. Pri nakupu naj bo zrnje lepo napeto, kakršne koli barve in oblike je že, brez zlomljenih delov. Kakovost se najlepše razgali, ko ga namočimo: takrat se fižol slabše kakovosti ne napne enakomerno, pokaže temne in plesnive dele ter še kako drugače da vedeti, naj naslednjič kupimo kaj boljšega. Hranimo ga v dobro zaprtih kozarcih, kjer se lahko ohrani leta dolgo. Fižol lahko pripravimo kot prilogo, solato, ali samostojno jed, lahko v enolončnici s testeninami in zelenjavo.

Namaz iz fižola in kaper

Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici kaper, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, 3 žlice najboljšega oljčnega olja, 1 žlico limoninega soka, sol in sveže mlet poper.

Vse sestavine skupaj spirirajte v električnem mešalniku, solite in popoprajte po okusu ter postrezite s toastom in svežo oprano rukolo.

 

Testeninska solata s fižolom, mozzarelo in slanino

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag najljubših testenin, 40 dag kuhanega fižola, 20 dag mozzarele, 10 dag mesnate slanine, 4 žlice kisle smetane, 3 žlice pehtranovega kisa, 3 žlice vode, 2 žlici sesekljane rukole, sol in sveže mlet poper.

Svoje najljubše testenine skuhajte v slanem kropu, jih odcedite in ohladite. Slanino narežite na trakove ter jo na ponvi prepražite, da postane hrustljava. Ohlajenim testeninam dodajte kuhan fižol, mozzarelo ter prepraženo slanino. Začinite s kislo smetano, kisom, vodo, rukolo, soljo in poprom, dobro premešajte ter postrezite. Solato lahko shranite tudi za dan ali dva v hladilniku.

 

Fižol z jurčki

Za 3 osebe potrebujemo: 0,5 kg kuhanega belega fižola, 20 dag jurčkov ali kakšnih drugih gob, 1 čebulo, 2 žlici olja sol, poper, peteršilj, 3 stroke česna in 1 dl sladke smetane.

Na olju prepražite čebulo, toliko, da porumeni. Dodajte narezane jurčke, malo popražite in začinite s soljo, poprom, peteršiljem in česnom. Dodajte še kuhan fižol in sladko smetano, dušite še nekaj minut in postrezite.

 

Piščančji ragu s fižolom in kozicami

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg piščančjega fileja brez kosti, 1 sesekljano čebulo, 3 žlice masla, 30 dag kuhanega belega fižola, 1 žličko moke, 1 dl suhega belega vina, 1 dl kokošje juhe, 15 dag izluščenih kozic, 0,5 dl sladke smetane, sol, 1 žličko sesekljanega kopra.

Piščančji file narežite na manjše kose ter ga solite. V kozici razpustite maslo in na njem prepražite sesekljano čebulo, da postekleni. Dodajte kose piščanca, jih prepražite, pomokajte ter zalijte z vinom in juho. Pokrijte in dušite 10 minut. Dodajte kozice, fižol in sladko smetano ter dušite še 10 minut. Po potrebi solite, posujte s sesekljanim koprom ter takoj postrezite.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 25. november 2011 / 07:00

Ko čas merijo srčne ure

Letošnji dobrodelni bazar, ki ga v zavodu Korak prirejajo že četrto leto, so poimenovali brezčasni, rdečo nit tokratnega druženja pa so predstavljale ure.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Nadaljevanje umika

Lani za dobro četrtino višja rast sredstev Kapitalske družbe in skoraj enako manjši obseg kapitalskih naložb.

Šport / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Kratke novice

Strastni pobiralec žog Brazilska nogometna zveza je prvič v zgodovini suspendirala pobiralca žog. 12-letnik, član podmladka drugoligaša Comercial...

Kranj / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Jelko Kacin ni več predsednik

Kranj - Na zboru članov Mestnega odbora LDS Kranj so izvolili novo vodstvo. Dosedanjega predsednika Jelka Kacina je zamenjal Andrej Dolenc. Za podpredsedni...

Radovljica / torek, 27. februar 2007 / 06:00

SDS za dogovor z županom

Radovljica - Na seji izvršilnega odbora SDS v Radovljici so prejšnji teden sklenili, da pristopijo k programskemu sodelovanju z županom pri določenih projektih občine v...

Slovenija / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Koncesije dimnikarjem in za ravnanje z izrabljenimi vozili

Ljubljana - Vlada je prejšnji teden znova sklepala o izbiri koncesionarjev za izvajanje dimnikarske javne službe v posameznih občinah. Izdala je devet odločb, med njimi...