Sladke skušnjave

Kopico najrazličnejših receptov je mogoče najti tudi na spletu. Tokratne predloge za pripravo sladic smo našli na strani najPortal.com.

Orehova bajadera

Masa: 30 dag sladkorja, 40 dag Albertovih keksov, 15 dag mletih orehov, 15 dag masla, malo ruma; Preliv: 10 dag jedilne čokolade, 10 dag masla

Navodila za pripravo : Masa: sladkor in vodo segrejemo, da zavre, in pustimo vreti vsaj 3 minute. Odstavimo z ognja in dodamo maslo, da se stopi. Vse skupaj prelijemo po mletih Albertovih keksih in orehih, dodamo še malo ruma in vse skupaj dobro premešamo. Maso damo v malo namaščen srednje velik pekač in jo z vlažno rolo dobro potlačimo, da dobimo plast, debelo približno 1,5 do 2 cm. Vse skupaj postavimo na hladno. Ohlajeno prelijemo z prelivom in pustimo da se suši en dan. Pecivo nato narežemo na kocke. Preliv: Čokolado in maslo stopimo nad soparo in tekočino uporabimo za preliv.

 

Kakavove rezine

Biskvit: 20 dag sladkorja, 4 jajca, 25 dag moke, 1 vaniljin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 dl Radenske, 1 dl olja, 2 do 3 velike žlice kakava; Nadev: 2 kisli smetani, 10 dag sladkorja v prahu, 10 dag orehov, 1 žlica ruma ; Preliv: 25 dag margarine, 10 dag čokolade v prahu

Navodila za pripravo: Biskvit: sestavine zmešamo skupaj, da dobimo maso za biskvit in ga spečemo. Ko se ohladi ga prerežemo po dolgem na dva dela. Spodnji del namažemo z nadevom in nanj položimo zgornji del, ki ga na koncu prelijemo s prelivom. Nadev: orehe zmeljemo in jih zmešamo z drugimi sestavinami. Preliv: margarino in čokolado stopimo nad soparo in mešamo, da dobimo gosto tekočo kremo, ki jo uporabimo za preliv.

 

Slane palčke

Testo: 1 kg moke, 3 dl belega olja, pol l mleka, kvas, sol ; Premaz: 1 jajce; Posip: sol

Navodila za pripravo: Testo: Sestavine zmešamo skupaj v testo, ki ga ročno povaljamo v 15 cm dolge za svinčnik debele palčke. Preden damo palčke v pečico, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s soljo. Pečemo pri temperaturi 180 °C. Ponudimo jih lahko skupaj s pivom.

 

Jabolčna pita

Testo: 10 dag sladkorja, pol kg moke, 2 jajci, 20 dag margarine, vaniljin sladkor, pecilni prašek, sol po okusu, limonina lupina, malo smetane; Nadev: 5 jabolk, sladkor po okusu, cimet po okusu, malo rozin ali orehov

Navodila za pripravo: Testo: sestavine zmešamo skupaj v testo in ga razdelimo na polovico. Polovico damo v namaščen pekač, nato dodamo nadev. Po nadevu razdelimo drugo polovico testa. Nadev: jabolka olupimo in naribamo, dodamo cimet, sladkor in rozine ali orehe.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Projekt Tri roke tudi prihodnje leto

Rateče - Otroci iz Kranjske Gore, Trbiža in Podkloštra se bodo tudi v prihodnjem šolskem letu učili jezikov, ki jih govorijo njihovi najbližji sosedje prek državne meje. Na Trome...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 8. januar 2020 / 23:16

Poročil se je Sašo Avsenik

Takole se glasi začetek zapisa na enem priljubljenih spletnih omrežij ob simpatični poročni fotografiji: »Sašo in Staša sta v novo leto vstopila poročena ...« Namreč, Sašo Avsenik, član zn...

Razvedrilo / sreda, 8. januar 2020 / 23:07

Turneja v spomin na Oliverja Dragojevića

V sklopu koncertne turneje v spomin na legendarnega Oliverja Dragojevića so nastopajoči gostovali tudi v Kranju. Pravzaprav je bil Kranj predzadnje mesto v Sloveniji, kjer se je turneja ustavila, in t...

Kronika / sreda, 8. januar 2020 / 23:04

Otrok se je poškodoval s pirotehniko

Bled – Blejski policisti so v nedeljo obravnavali poškodbo otroka na javnem kraju. Poškodbo je povzročil vžig razstavljene svetlobne rakete, ki jo je uporabil otrok, ki je zaradi poškodbe potrebova...

Rekreacija / sreda, 8. januar 2020 / 23:04

Novo leto – novi cilji

Se vam je že zgodilo, da ste pred novim letom veliko jedli in spili kakšen kozarček preveč, in to več dni zapored? Ali pa da ste več ur ležali na kavču in zaviti v odejo gledali v televizijski spre...

Zanimivosti / sreda, 8. januar 2020 / 22:58

Božični zgodbi v Predosljah

V krstni kapeli so na ogled jaslice Tomaža Zevnika iz Britofa, na stranskem oltarju pa znamenite kulisne jaslice Matija Bradaška iz Kranja.