Sladke skušnjave

Kopico najrazličnejših receptov je mogoče najti tudi na spletu. Tokratne predloge za pripravo sladic smo našli na strani najPortal.com.

Orehova bajadera

Masa: 30 dag sladkorja, 40 dag Albertovih keksov, 15 dag mletih orehov, 15 dag masla, malo ruma; Preliv: 10 dag jedilne čokolade, 10 dag masla

Navodila za pripravo : Masa: sladkor in vodo segrejemo, da zavre, in pustimo vreti vsaj 3 minute. Odstavimo z ognja in dodamo maslo, da se stopi. Vse skupaj prelijemo po mletih Albertovih keksih in orehih, dodamo še malo ruma in vse skupaj dobro premešamo. Maso damo v malo namaščen srednje velik pekač in jo z vlažno rolo dobro potlačimo, da dobimo plast, debelo približno 1,5 do 2 cm. Vse skupaj postavimo na hladno. Ohlajeno prelijemo z prelivom in pustimo da se suši en dan. Pecivo nato narežemo na kocke. Preliv: Čokolado in maslo stopimo nad soparo in tekočino uporabimo za preliv.

 

Kakavove rezine

Biskvit: 20 dag sladkorja, 4 jajca, 25 dag moke, 1 vaniljin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 dl Radenske, 1 dl olja, 2 do 3 velike žlice kakava; Nadev: 2 kisli smetani, 10 dag sladkorja v prahu, 10 dag orehov, 1 žlica ruma ; Preliv: 25 dag margarine, 10 dag čokolade v prahu

Navodila za pripravo: Biskvit: sestavine zmešamo skupaj, da dobimo maso za biskvit in ga spečemo. Ko se ohladi ga prerežemo po dolgem na dva dela. Spodnji del namažemo z nadevom in nanj položimo zgornji del, ki ga na koncu prelijemo s prelivom. Nadev: orehe zmeljemo in jih zmešamo z drugimi sestavinami. Preliv: margarino in čokolado stopimo nad soparo in mešamo, da dobimo gosto tekočo kremo, ki jo uporabimo za preliv.

 

Slane palčke

Testo: 1 kg moke, 3 dl belega olja, pol l mleka, kvas, sol ; Premaz: 1 jajce; Posip: sol

Navodila za pripravo: Testo: Sestavine zmešamo skupaj v testo, ki ga ročno povaljamo v 15 cm dolge za svinčnik debele palčke. Preden damo palčke v pečico, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s soljo. Pečemo pri temperaturi 180 °C. Ponudimo jih lahko skupaj s pivom.

 

Jabolčna pita

Testo: 10 dag sladkorja, pol kg moke, 2 jajci, 20 dag margarine, vaniljin sladkor, pecilni prašek, sol po okusu, limonina lupina, malo smetane; Nadev: 5 jabolk, sladkor po okusu, cimet po okusu, malo rozin ali orehov

Navodila za pripravo: Testo: sestavine zmešamo skupaj v testo in ga razdelimo na polovico. Polovico damo v namaščen pekač, nato dodamo nadev. Po nadevu razdelimo drugo polovico testa. Nadev: jabolka olupimo in naribamo, dodamo cimet, sladkor in rozine ali orehe.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 8. julij 2016 / 11:05

Življenjskih šestdeset

Dvanajstega junija pred šestdesetimi leti je na svet prijokal Aleksander Čimžar, trener Smučarskega kluba Triglav Kranj. Rojstni dan je praznoval v krogu družine, v Preddvoru.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 28. oktober 2011 / 07:00

Vse od ženske za mešalno mizo pa do Buldogov v Ostrigi

Kranjski Club Extreme je oktobra gostil Dj-ko madžarskega porekla, Niki Belucci. Še ne tridesetletna lepotica je znana po svojih toples nastopih, vendar z pravo mero erotike in este...

Prosti čas / petek, 28. oktober 2011 / 07:00

Jubilej Osnovne šole Predoslje 1961-2011

V Gostilni Arvaj pri Kokrškem mostu v Kranju so se družili sošolci in tako proslavili častitljiv jubilej. Zbrali so se na pobudo Ivanke Rihtar, srečanje pa so organizirali Andrej Bitenc, Angelca...

Prosti čas / petek, 28. oktober 2011 / 07:00

Stepice so praznovale

Konec tedna so svojih plesnih petnajst let proslavile Stepice Lea Bašelj, Tina Dolenc, Ema Debenec, Ana Jesenko, Dajana Nanova, Helena Oblak, Milena Primožič, Nika Selak in Darja Stanonik. V soboto so...

Šport / petek, 28. oktober 2011 / 07:00

S pomembno točko iz Gradca

Jesenice - Tokrat so hokejisti v ligi EBEL redni krog odigrali med tednom, ekipa Acroni Jesenic pa je gostovala v Salzburgu. Salzburški rdeči biki, ki veljajo za doma skorajda ne...

Kultura / petek, 28. oktober 2011 / 07:00

V Mavčičah odprli Jenkove dneve

V ponedeljek so v Mavčičah gostili letošnjega dobitnika Jenkove nagrade za pesniško zbirko Kot dar Primoža Čučnika ter nominiranca Petro Zupančič in Iztoka Osojnika.