"A bi kdo ob kavi še kosmiče?" je spraševal Sandi (desno) na prvem postanku na Ravbarkomandi.

Na izlet po novo znanje

Kranjski študentje tehnologije prometa si študij popestrijo tudi s strokovnimi izleti, kjer spoznajo, kako bodo lahko vnovčili pridobljena znanja, hkrati pa se znajo tudi dobro zabavati.

Tehnologija prometa je ena novejših študijskih smeri in zasebna višješolska organizacija B&B iz Kranja je med prvimi zgrabila priložnost in s koncesijo pristojnega ministrstva vpisala že drugo generacijo študentov. V Kranju imajo tako napolnjen prvi letnik bodočih tehnologov prometa, ki se bodo lahko po diplomi preizkusili v uravnavanju prometnih tokov na cestah, železnicah in v logistiki. Šola je že lani ob začetku študija poskrbela, da so si študentje lahko ogledali tržaški kontejnerski terminal in ladjedelnico, prvi letošnji strokovni izlet pa so si organizirali kar sami, pod vodstvom »razrednega predsednika« Sandija Kovača in »finančnega ministra« Tomaža Vrečka, medtem ko je predavateljski del zastopal Jovan Kek. Prvi cilj je bil ogled avtomobilskega terminala Luke Koper, kjer so v meglenem sobotnem dnevu videli kar 40.000 avtomobilov, ki so jih tja navozile ladje predvsem z Daljnega vzhoda, nekaj pa jih bodo v Kopru tudi naložili in jih po morju odpeljali do srečnih kupcev. Pravi vpogled v luško avtomobilsko logistiko je prispeval direktor Hyundai Avto Trade Ludvik Svoljšak, ki se je z veseljem odzval povabilu študentov in razložil, kako je Hyundai v Koper leta 1990 poslal prvo pošiljko svojih avtomobilov in kako hitro se je nato začel razvijati avtomobilski terminal. Železničarski del študentske skupine je prišel na svoj račun ob ogledu telekomandne centrale na Kozini, kjer urejajo vlakovni promet na primorski progi, seveda pa je bil ta ogled zanimiv tudi za tiste, ki se bodo ukvarjali s cestnim prometom. Po kar napornem dopoldnevu pa je sledil še prijetnejši del z izdatnim okrepčilom. Tega so s tipičnimi kraškimi specialitetami, odličnim teranom in sladkobnim teranovim likerjem pripravili na pristni turistični kmetiji Ostrouška Pelicon v Coljavi. S polnimi trebuhi so se izletniki odpeljali še na zadnjo postajo, v Brestovico pri Komnu, kjer ima svojo osmico z zmagovalnim teranom Dušan Rebula, njegova hči Martina pa je lanska kraljica terana.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Za podmladek v plavanju se ni bati

Sedemnajstletna Teja Zupan in dve leti mlajša Neja Škufca sta članici Plavalnega kluba Žito Gorenjka Radovljica. Pravkar sta se vrnili z mladinskega evropskega prvenstva, kjer sta dosegli zelo spod...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:08

Povečali bodo skladišča

Zaradi hitre rasti podjetja se bo Cargo-partner že v prihodnjem letu lotil povečanja svojih skladiščnih kapacitet na Brniku.

Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:04

Priznanja za krušne izdelke

Gorenjske kmetije so na ocenjevanju krušnih izdelkov za Festival dobrot slovenskih kmetij na Ptuju dobile devet zlatih priznanj, tri srebrne in šest bronastih.

Kamnik / sreda, 9. junij 2021 / 18:03

Prijaznejši do čebel

Kamnik – Občina Kamnik se je pridružila pobudi z naslovom Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik. Pobuda, ki je nastala v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Gorenjske in regionalnim stičiščem...

Kronika / sreda, 9. junij 2021 / 18:02

Preiskujejo nesrečo na Lancovem

Lancovo – Radovljiški policisti so v petek okoli 9.30 na Lancovem obravnavali nesrečo motorista, ki naj bi se pred padcem izogibal neznanemu vozniku domnevno manjšega črnega osebnega avtomobila, ki...

Razvedrilo / sreda, 9. junij 2021 / 17:54

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne pa...