Pripravki zoper prehlad in gripo (2)
Tudi tokrat se posvetimo nevšečnostim, ki jih s seboj prinaša zima. Pa naj bo snežena ali zelena. Največ preglavic, kot so kihanje, kašljanje... povzročajo okužbe dihal, predvsem prehlad in gripa.
Pri lajšanju simptomov si lahko pomagamo tudi s čebulo, česnom, hrenom, redkvijo, repo, zeljem, medom in limono. Torej, z "zdravili", ki jih imamo vsi in vedno pri roki. Vzeti si moramo le nekaj časa za pripravo. Izbrskali smo nekaj priznanih receptov gorenjskih gospodinj. Začnimo pri najslajšem in najbolj kislem. Antigripin po domače pripravimo iz dveh žlic cvetličnega medu in soka dveh limon, ki jih zmešamo z litrom mlačne vode. Mešanico preventivno pijemo vse dni v letu ali vsaj večji del leta. Nadvse koristno je tudi medeno mleko, napitek, ki ga pripravimo tako, da zavremo mleko, dodamo domač med, dobro premešamo in vroče pijemo trikrat na dan po skodelico. Sila dobro dene tudi pri bolečem grlu. Prve znake bolezni naj bi pregnala mešanica iz dveh žlic medu, dveh žlic domačega žganja, dveh žlic limoninega soka in dveh žlic olivnega olja. Medeno kisel je tudi sledeč pripravek: zmešamo tri decilitre mlačne vode, dve žlici jabolčnega kisa in žlico medu ter pijemo večkrat na dan po požirkih. Lahko pripravimo še medico: v lonec nalijemo liter močnega žganja iz češenj ali borovnic. Dodamo kilogram medu, prekuhamo in precedimo. Pijemo zelo toplo in v zelo majhnih količinah.
Ko medu dodamo čebulo, česen …
Še nekaj receptov zoper prehlad in gripo, v katerih nastopa med v družbi z drugimi dragocenimi plodovi zemlje. Sesekljamo veliko čebulo, dodamo štiri žlice medu. Zmes naj odstoji deset do dvanajst ur, nato precedimo in pijemo po požirkih. Še bolj bo zaleglo, če tem sestavinam dodamo še nekaj kapljic limone. Soku iz nasekljane čebule dodamo med in pustimo stati čez noč. Užijemo dve žlički na vsaki dve uri. Zelo koristi pri okužbah dihal. Obnese pa se tudi poparek iz dveh žličk zdrobljenega česna na čašo vode. Pijemo trikrat na dan po eno čašo. Nekaj strokov česna naribamo na tanke rezine, jih prelijemo z medom, pustimo stati dve do tri ure. Po žličkah jemljemo skozi ves dan.
… in redkev
V črno redkev izdolbemo jamico, jo napolnimo z medom, odrežemo repek, damo redkev na kozarec, da se sok izcedi, spravimo na hladnem. Sirup pijemo po potrebi. Črno redkev pa lahko tudi naribamo in dodamo nekaj žlic medu, pustimo, da stoji prek noči. Užijemo žličko pripravka dvakrat dnevno.
Naribajmo hren, čeprav še ni velika noč
Do velike noči je še kakšen mesec in pol, a hren lahko naribamo že sedaj. Seveda, ne v simbolične, pač pa v zdravilne namene. Torej, nariban hren zmešamo z jabolkom in jemo samega ali s kruhom. Blagodejno za dihala je že, če hren zgolj vohamo. Če nas bolijo sklepi, naribamo hren, ga zavijemo v krpo in jo privežemo na boleči del, vendar krpo odstranimo takoj, ko koža začne peči.
Repa in zelje še, še
Narežemo repo na tanke rezine in jih posujemo s sladkorjem. Pustimo stati dve do tri ure. Sok repe čez dan jemljemo po žličkah. Zelje v juhi ali čaj iz zelja nas uspešno branita pred prehladom, gripo in kašljem. Pomembno je še gibanje na svežem zraku, ne glede na vreme. Pa še to. Stres naše telo slabi, zatorej ga odpravimo in bodimo dobre volje. To bo nemara najboljša obramba pred zimskimi nadlogami.