Zgodba o mentrgi in kruhu
Pavletova Micka iz Globokega, 78-letna Marija Klinar, še vsak teden v mentrgi zamesi celo peko kruha in ga speče v krušni peči.
Radovljica – Pri pripravi testa, oblikovanju hlebcev in peki jo je pred časom s fotografskim aparatom spremljal Bojan Radin, etnologinja in novinarka Nataša Jager Radin pa je fotografijam dodala zgodbo o mentrgi in dišečih hlebcih. Tako je nastala razstava z naslovom Mentrga – kruhova zibel, ki so jo v sredo odprli v prostorih Ljudske univerze Radovljica in bo na ogled do 16. marca. Za kulturni program so poskrbeli udeleženci izobraževalnega programa PUM – projektnega učenja za mlajše odrasle. Kot je v pozdravnem nagovoru dejal Slavko Mežek, programski vodja Ustanove Poti kulture dediščine Slovenije, je razstava nastala pred dvema letoma v okviru Tedna vseživljenjskega učenja na radovljiški ljudski univerzi. Doslej so jo pod okriljem Ustanove »postavili« na ogled v Galeriji Čevdr v Kropi in v nekaterih osnovnih šolah, želijo pa si, da bi nadaljevala svojo pot po Gorenjski in Sloveniji. Poleg lepih misli o kruhu je bilo ob odprtju razstave slišati tudi to, da je ob številnih vrstah kruha na trgovskih policah »zbledel« odnos do kruha, da danes marsikatera ženska, ko vstopa v zakonski stan, ne zna speči kruha, in da številni mladi ne vedo, da je mentrga kruhova zibel, posebej izdelana miza, ki ima pod ploščo še korito za pripravo krušnega testa. 78-letna Pavletova Micka se je kruh naučila peči od svoje mame, peče ga že vrsto desetletij, vsakič zgodaj zjutraj, od pol štirih do pol devetih. Naenkrat zamesi testo iz šestnajst kilogramov moke, iz njih speče dvanajst hlebov pretežno belega kruha za domače, sorodnike, znance ... »Če bom zdrava in pri močeh, ga bom še pekla,« pravi in poudarja: »Rada imam domač kruh. Vse življenje ga že jem in se ga še nisem preobjedla.«