Koleraba

Resda koleraba kot trdoživa podzemna zelenjava ne slovi ravno kot okusna hrana in da se marsikdo niti spomniti noče na iz nje pripravljeno vodeno brozgo, po kateri so včasih zaudarjale šolske kuhinje in jedilnice, ter da ima koleraba večji pomen kot hrana za pujse. To ni ravno lepa reklama za to sicer zelo zdravo in koristno zelenjavo, ne? Ampak to je le ena, preveč razkuhana stran njene resničnosti. Če jo pripravimo uvidevneje in je ne razkuhamo, je koleraba prav prijazna, kajti njena rumena notranjost, po površini obdana z zelenimi in vijoličnimi odtenki, skriva marsikaj zanimivega. Povrhu vsega pa so tudi današnje sorte kolerabe, ki so namenjene za prehrano ljudi precej bolj mile, kot so bile včasih. Čeprav se zdi, da kolerabi nič ne more do živega, bodimo pri nakupu vseeno pozorni nanjo. Dobre kolerabe morajo biti čim manjše, brez rjavih peg in nepoškodovane. Največ pa koleraba pokaže, ko jo prerežemo: v notranjosti je čvrsta, sočna, vendar naj ne bo olesenela in še manj puhla, biti mora enakomerno rumene barve. V hladni kleti ali v hladilniku se ohrani več tednov, za nekaj mesecev pa jo lahko shranimo v mivki ali v zasipnici. V slovenski prehrani je najbolj znana jed s kolerabo enolončnica, ki se imenuje "šara". Kos kolerabe lahko dodamo tudi v govejo juho, lahko naredimo samostojno juho iz kolerabe, toda dobro je dodati malo krompirja, ker je sama koleraba premočna. Ali pa iz nje naredimo omako k mesu, naši južni bratje pravijo temu cušpajz. Še zelo mlado kolerabo lahko tudi kar surovo naribamo na solate, manj znano pa je, da jo lahko kisamo kakor repo in jo tako tudi uporabljamo.

Škampov koktajl s kolerabo

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag očiščenih škampovih repkov (lahko so zamrznjeni), 30 dag olupljene na kocke narezane in kuhane kolerabe, sok pol limone, sol, 4 solatni listi. Za omako: 1 kozarček navadnega jogurta, 2 žlici majoneze, 1 žlico kečapa, 1 žličko gorčice, 1 brizg sojine omake, 1 brizg konjaka, limono in svež koper ali peteršilj za okras.

Škampove repke pokapajte z limoninim sokom in jih tri minute kuhajte v slanem kropu. Po treh minutah jih ohladite v ledeno mrzli vodi. Za omako zmešajte vse sestavine. Kozarce za koktajl obložite s solatnimi listi, v vsakega dajte eno žlico omake, po njej razdelite škampove repke in kolerabo ter prelijte s preostankom omake. Okrasite z limono in vejicami kopra in peteršilja.

Kolerabna juha s porom in krompirjem

Za 4 osebe potrebujemo: 20 dag pora, 30 dag kolerabe, 25 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico moke, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, sol, sveže mleti poper in peteršilj.

Na olju prepražite očiščen in na kolobarje narezan por ter dodajte na kocke narezana, očiščena kolerabo in krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite in kuhajte, da se koleraba in krompir zmehčata. Nazadnje zalijte še s sladko smetano, prevrite in postrezite s sesekljanim peteršiljem.

Lososov file na kolerabi

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag lososovega fileja, 50 dag kolerabe, 3 žlice oljčnega olja, sol, koper, 1 dl belega suhega vina in 1,5 dl homogenizirane sladke smetane.

Lososov file razdelite na osem delov in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik ter na preostalem olju prepražite na trakove narezano, oprano in olupljeno kolerabo. Zalijte z vinom in dušite do mehkega. K zelenjavi vrnite lososove rezine, začinite s soljo in koprom, prilijte sladko smetano ter dobro prevrite, da se omaka zgosti. Na krožnike najprej naložite kolerabo, nanjo dajte rezine lososa, prelijte z omako, ki je nastala med dušenjem in postrezite s pire krompirjem.

Telečji zrezki s kolerabo in gorgonzolo

Za 5 oseb potrebujemo: 5 telečjih zrezkov po 20 dag, sol, sveže mleti poper, 2 dag masla, 1 večjo na kocke narezano in kuhano kolerabo, 15 dag gorgonzole, 2 dl homogenizirane sladke smetane in 0,5 dl belega vina.

Telečje zrezke potolcite in jih začinite s soljo in poprom. Na raztopljenem maslu jih z obeh strani popecite. Zalijte jih z belim vinom in sladko smetano ter dobro prevrite. Po njih naložite kolerabo in gorgonzolo ter pokrito še nekaj minut dušite. Postrezite s širokimi rezanci, poljubno solato ali kuhanim krompirjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / torek, 24. november 2009 / 07:00

Stražišar novi predsednik gorenjske DeSUS

Radovljica - Pokrajinski odbor DeSUS za Gorenjsko je v petek na volilno programski konferenci za svojega novega predsednika z 21 glasovi za in 7 proti izvolil dosedanjega vršilca...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Sedmica: Švica pod Karavankami

V ponedeljek, ko se je iz obtoka pred evrom umaknila nacionalna valuta in so bile oči evropske javnosti zazrte v Ljubljano, se je za Slovenijo čas za trenutek ustavil. Po pisanju Tonet...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Glavni krivec "večni nezadovoljnež"

Vse zadeve v zvezi s projektoma Platon in ISOFOV so zakonite in pregledne, je na sestanku zaposlenih v sredo zatrdil dekan fakultete za organizacijske vede dr. Robert Leskovar.

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Med sosedi 21

Osrednji dogodek, pomemben za Slovence v zamejstvu, je bil torkova prva seja sveta za Slovence v zamejstvu v Ljubljani, ki jo je vodil predsednik vlade Janez Janša. Svet je...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Reci mi kar Ana

Takrat nisem vedela, da se pred menoj začenjajo najbolj kruti in težki meseci življenja ...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Iz starih časov: Lan za prejo

Ker se zdi, da je Gorenjski glas edini (?), ki še neguje starodavno tradicijo preje, ne bo napak, če o njej zapišemo še katero. »Pred kakimi sto leti in še preje se je vsa gorenjska stra...