Papaja

Papaje izvirajo iz tropske Amerike, gojijo pa jih v tropskih in subtropskih predelih sveta. So najbolj izrazita sadna vrsta, ki se uporablja tudi kot zelenjava, čeprav je papaja odlično sladko sadje, jo v jugovzhodni Aziji skoraj pogosteje uporabljajo kot zelenjavo. Cenjeni so nezreli, še trdi plodovi, ki jih kuhajo v karijih in drugih zelenjavnih jedeh. Jedo jih pražene s česnom in jajcem ali celo polnjene podobno kot pri nas papriko. Danes po svetu gojijo približno 50 sort papaj. Sadeži posameznih sort se med seboj razlikujejo po obliki, barvi in velikosti. Papaje so dolge od slabih 10 pa do 80 centimetrov, največje tehtajo celo več kot 10 kilogramov. Po obliki razlikujemo okrogle, hruškaste, podolgovate in jajčaste papaje. V državah ob ekvatorju plodove obirajo vse leto. Neužitna lupina je med rastjo zelena, ko sadež dozori, postane rumena ali oranžna. Tudi barva papajevega mesa je rumena ali oranžna, pri nekaterih sortah pa je zrelo meso močne oranžno-rdeče barve. V sredini sadeža se skriva ogromno majhnih črnih okroglih semen, okus papajevega mesa pa je tak, kot da bi šlo za križanca med melono in breskvijo. Pri nakupu izberemo enakomerno rumene ali oranžne sadeže; če lupina okoli peclja ni rumena, papaja sploh nikoli ne bo dozorela. Zrele papaje pojemo takoj, nedozorele pa pustimo na sobni temperaturi, da porumenijo. Papajo lahko uporabimo tako kot melono, svežo, pokapano samo z limoninim sokom, za solate, sladolede, šerbete. Uporablja pa se tudi pri pripravi številnih sadnih sladic, napitkov, marmelad in chutneyjev ter kot priloga mesnim jedem, ribam in morskim sadežem. Papaja pa vsebuje tudi encim papain, ki beljakovine razgrajuje v aminokisline, zato so že davno papajo uporabljali za mehčanje mesa, skrbi pa tudi za nastajanje prebavnih encimov in izboljšuje beljakovinske razmere v celicah.

Solata s papajo

Za 4 osebe potrebujemo: 1 papajo, 30 dag očiščenih kozic, 10 dag mešanih kalčkov, 2 paradižnika, 1 papriko, sveže stisnjen sok ene limone, 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa in sol.

Očiščene repke kozic opecite na oljčnem olju in pustite, da se ohladijo. Medtem olupite in na rezine narežite papajo in jo pokapajte z limoninim sokom. Dodajte na kocke narezana paradižnika, papriko in oprane kalčke. Vse skupaj začinite z oljčnim oljem, balzamičnim kisom in soljo ter premešajte. Na tako pripravljeno solato naložite še ohlajene repke kozic in postrezite s svežim kruhom ali toastom.

Piščančji ragu s papajo

Za 5 oseb potrebujemo: 80 dag piščančjih prsi brez kosti, 1 svežo papajo, 1 čebulo, 5 žlic jedilnega škroba, 2 žlici olja iz koruznih kalčkov, sveže stisnjen sok ene limone, 1 dl sladke smetane in sol.

Piščančje prsi narežite na kocke in jih povaljajte v jedilnem škrobu. Na olju prepražite čebulo, dodajte piščančje prsi, še malo prepražite in zalijte z 0,5 l vode. Dodajte na kocke narezano papajo in limonin sok ter solite po okusu. Zdušite do mehkega in nazadnje zalijte s sladko smetano, dobro prevrite in postrezite z rižem.

Rižota s škampi in papajo

Za 4 osebe potrebujemo: 1 čebulo, 1 svežo papajo, 2 žlici oljčnega olja, 20 dag arborio riža, 1 paradižnik, 20 škampovih repkov, 1 dl suhega belega vina, 4 dl zelenjavne juhe ali vode, 5 dag masla, sol, sveže mleti poper in 1 žlico svežega sesekljanega peteršilja.

Na oljčnem olju prepražite čebulo. Dodajte riž, ga posteklenite, primešajte na kocke narezan paradižnik, olupljene škampove repke, olupljeno ter na kocke narezano papajo in zalijte z vinom. Premešajte, zalijte z juho in dušite, dokler riž ne vpije vse tekočine. Primešajte peteršilj, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite z ognja in mešajte, dokler se maslo ne raztopi ter takoj postrezite.

Mafini z mandlji in papajo

Za 12 mafinov potrebujemo: 1 svežo papajo, 25 dag moke, 8 dag rjavega sladkorja, 5 dag masla, 1 jajce, 2 dl navadnega jogurta, 6 dag sesekljanih mandljev, 1 zavitek pecilnega praška in malo limonine lupine.

Papajo olupite in jo narežite na kocke, dodajte moko, sesekljane mandlje, pecilni prašek, sladkor in limonino lupino ter vse skupaj zmešajte. Dodajte še jajce, stopljeno maslo in jogurt ter zmešajte v gladko testo. Poljubno velike modelčke za mafine namastite z maslom, obsujte z ostro moko in jih do dveh tretjin napolnite s testom ter jih v na 200 stopinje Celzija ogreti pečici pecite dvajset minut. Ko se malo ohladijo, jih previdno stresite iz modelčkov in jih posujte s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 21. julij 2011 / 07:00

Predstavilo se je šest parov

Nova Oselica - Turistično društvo Sovodenj je v nedeljo pripravilo tudi 40. praznik koscev ali pokošnjico, kjer se je z delom predstavilo šest parov koscev in grabljic, ki so se...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 24. marec 2012 / 07:00

Gorenjsko čistilo skoraj 20 tisoč prostovoljcev

Kranj - Vseslovenski prostovoljski akciji Očistimo Slovenijo 2012, ki jo je organiziralo društvo Ekologi brez meja, se je odzvalo tudi skoraj 20 tisoč prostovoljcev na Gorenjskem...

Šport / sobota, 24. marec 2012 / 07:00

Lokateks Trata že četrtič zapored?

Škofja Loka - Danes ob 15. uri se bo na traškem balinišču začel odločilni dvoboj za ekipnega državnega prvaka v balinanju med Lokateksom Trato in Luko Koprom. Traški balinar...

Šport / sobota, 24. marec 2012 / 07:00

Trd boj Triglava za obstanek

Novi predsednik nogometašev Triglava Beno Fekonja je prepričan, da je boj za obstanek v prvi ligi še odprt, Kranjčani pa se bodo borili za vsako žogo in točko.

Bohinj / sobota, 24. marec 2012 / 07:00

Prihodkov od dovolilnic ne bi delili

Ribiška družina Bohinj bi rada upravljala s celotnim bohinjskim ribolovnim okolišem, pri zavodu za ribištvo pa odgovarjajo, da za to ni nobenih strokovnih podlag.

Jesenice / sobota, 24. marec 2012 / 07:00

Seli se pet starostnikov

V novi dom starostnikov v Kranjsko Goro se bo preselilo pet stanovalcev iz jeseniškega doma.