Recepti ene župnikove kuharice

Tokrat povzemamo nekaj receptov iz knjižice Recepti babice, ene župnikove kuharice. Recepte je dobesedno prepisal in v knjižico ročno skup spravil Ladislav Črnologar.

Meso v šlafroku

Daj v kastrolo goveje meso, okrog njega daj malo korenčka in na debelo zrezane čebulce, potem še malo masti, zalij z juho in pusti tenstati. Ko je pečeno, na bolj tanke šnitice izrezati in ga daj v skledico in z naribanim sirom potresi. Potem naredi: v enem lončku 2 žlici smetene, vmešaj, 2 cela jajčka in 2 rumenjaka, vsoli in dobro vmešaj, to kar na meso vlij v tisto skledico, daj peči in ko je malo rumeno, potresi še enkrat s sirom in drobtinicami in s putrom zabeli.

Telečji ragu

Zreži meso na take kose kakor za juho, ga kuhaš ravno tako kakor za ragu juho, narediš gosto omako kot za juho.

Ajmoht

1. Daj kuhati meso, potem naredi ajnpren in zabeli, daj notri malo majarona, peteršilja, korenčka in malo zelene.

2. Daj v kastrolo malo masti in malo cukra, da se pošpina, potem daj notri drobno zrezano čebulco, ko se porumeni, daj notri telečje meso, malo popra in malo cele limonce. Potem ko se en čas to tensta, poštupaj malo z mokco in z gorko vodo ali pa z juho zalij, vsoli in malo vkisaj in daj malo majarončka.

Natur šnicelni

Nasoljeno teletino daj na mast speči. Na mast pa daj na debelo zrezano čebulco, poštupaj jih malo z mokco in jih speči.

Smetanovi zrezki

Telečje zrezke prepečeš na pol. Zelenjavo narezano na plateljčke restaš, potem vržeš vse skupaj na zrezke. Dinstaj. Ko je gotovo, vzameš ven zrezke in narediš omako. V posodo deni smetano, moko in kaprle. To mešaš z omako.

Sarma

Sfaširaj telečje meso. Potem vzameš poper, sol, muškatni oreh, citronovo lupino pa naribaš. Jajca cela, malo paprike in kuhanega riža, vse dobro premešaj ter zavij v celo kislo zelje. Dodeni v kastrolo malo juhe, špehove kože in duši eno uro. Posebej v posodi narediš paprično omako. Čebulo restamo, malo česna, paprike (ne preveč) ter paradižnik. To vrzi na sarmo in kuhaj.

Krompirjeva juha

Krompir izreži na virfelčke in daj kuhati, naredi bolj bel ajnpren in ga zabeli, ko je kuhan, daj notri malo majarončka in vkisaj in vsoli.

Fižolova juha

Skuhaj feržol in ga durh pasiraj in s tisto župo zalij, v kateri se je kuhal. Naredi ajnpren in ga zabeli, daj notri en lorbarjev perje, vsoli in vkisaj. Izpohaj na virfelčke narezanega kruha in ga daj v juho. To rabiš potem v petek namesto mesne juhe.

Gobova juha

Suhe gobe v vroči vodi operi, potem jih daj v gorko vodo kuhati, ko so kuhane naredi ajnpren: tovšca, mokca, zabele, notri malo smetene, vsoli, popopraj in ena 2 lorbarjeva perja. To rabiš za petek.

Kifeljčki

14 dkg putra, 21 moke, 7 orehov, 7 cukra, 1 rumenjak.

Nadevani kifeljčki

Vzemi 25 dkg masti ter tri velike žlice sladkorja, za noževo konico soli ter tri velike žlice sladke smetane, nastrgano eno limono, 38 dkg moke, vse to dobro vmesi in postavi testo na hladno mesto, kjer ga pusti do naslednjega dne. Drugi dan testo razvaljaj in ga razreži v kvadratne kepe, ki jih nadevaj z marmelado in zvij v kifeljčke. Namaži jih z raztepenim rumenjakom, jih potresi še z orehi ali lešniki ter jih speči. Ko so pečeni, jih lahko potreseš s sladkorjem.

Šarkelj

Naredi kvas takole: daj v šalco ali lonček frišgerma, 1 žlico cukra in malo moke in mlačnega mleka in ga pusti vzhajati. V eno bolj veliko skledo pa daj moke in daj ene pol litra mlačnega mleka in ene 2 dkg putra ali masla in malo vsoli, potem pa zamešaj in sklofaj, tako dolgo, da bode delal mehurčke, potem daj notri 3 pesti rozinov in jih zamešaj, postavi skledo na en bolj gorak prostor in pusti vshajati. Ko je enkrat že gor, ga pa pregneti in ga daj s putrom ali maslom pomazano kastrolo in ga daj na gorko, da pride gor. Ko pa pride gor, ga malo s cukrom potresi in putrom ali maslom pomaži in ga daj peči v ror, še boljše, če ga daš v peč.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 5. julij 2020 / 09:00

Peter Šumi, svetovni prvak iz Kranja

Športnik in podjetnik, orodni telovadec Peter Šumi, ki se je rodil 29. junija 1895 v Kranju, je med tistimi »zamolčanimi« predniki, ki so bili pred drugo svetovno vojno sicer svetovnega slovesa, po...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Ko gre za zlorabo, nikoli ne potrpimo!

"Na primer moški pije in ženske kar trpijo. To ne gre," pravi terapevt Drago Jerebic iz Zakonskega in družinskega inštituta Krog.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Pogumni Jezerjan spet doma

Alpinistični smučar Davo Karničar je ob vrnitvi z Antarktike doživel veličasten sprejem na letališču Brnik. Ob ženi Petri in sinu Izidorju so ga tam pričakali drugi svojci in znanci.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Jezerska zastava na afriškem vrhu

Že dolgo je v nas tiho tlela ideja, da bi se odpravili na skupno potovanje, kjer bi združili vse naše hobije; plezanje, hribolazenje in deskanje na snegu. Po tehtnem premisleku smo se odločili za dalj...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Naj bo tudi drugo leto požarno varno

Prostovoljno gasilsko društvo Jezersko je vse leto pripravljeno na morebitne intervencije. Prav tako se aktivno vključujemo na vseh področjih dela v občini. Sodelujemo skoraj na vseh prireditvah...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Planinci pred pomembnimi jubileji

Vse Jezerjane lepo vabim na občni zbor, ki bo konec februarja 2007.