Recepti ene župnikove kuharice

Tokrat povzemamo nekaj receptov iz knjižice Recepti babice, ene župnikove kuharice. Recepte je dobesedno prepisal in v knjižico ročno skup spravil Ladislav Črnologar.

Meso v šlafroku

Daj v kastrolo goveje meso, okrog njega daj malo korenčka in na debelo zrezane čebulce, potem še malo masti, zalij z juho in pusti tenstati. Ko je pečeno, na bolj tanke šnitice izrezati in ga daj v skledico in z naribanim sirom potresi. Potem naredi: v enem lončku 2 žlici smetene, vmešaj, 2 cela jajčka in 2 rumenjaka, vsoli in dobro vmešaj, to kar na meso vlij v tisto skledico, daj peči in ko je malo rumeno, potresi še enkrat s sirom in drobtinicami in s putrom zabeli.

Telečji ragu

Zreži meso na take kose kakor za juho, ga kuhaš ravno tako kakor za ragu juho, narediš gosto omako kot za juho.

Ajmoht

1. Daj kuhati meso, potem naredi ajnpren in zabeli, daj notri malo majarona, peteršilja, korenčka in malo zelene.

2. Daj v kastrolo malo masti in malo cukra, da se pošpina, potem daj notri drobno zrezano čebulco, ko se porumeni, daj notri telečje meso, malo popra in malo cele limonce. Potem ko se en čas to tensta, poštupaj malo z mokco in z gorko vodo ali pa z juho zalij, vsoli in malo vkisaj in daj malo majarončka.

Natur šnicelni

Nasoljeno teletino daj na mast speči. Na mast pa daj na debelo zrezano čebulco, poštupaj jih malo z mokco in jih speči.

Smetanovi zrezki

Telečje zrezke prepečeš na pol. Zelenjavo narezano na plateljčke restaš, potem vržeš vse skupaj na zrezke. Dinstaj. Ko je gotovo, vzameš ven zrezke in narediš omako. V posodo deni smetano, moko in kaprle. To mešaš z omako.

Sarma

Sfaširaj telečje meso. Potem vzameš poper, sol, muškatni oreh, citronovo lupino pa naribaš. Jajca cela, malo paprike in kuhanega riža, vse dobro premešaj ter zavij v celo kislo zelje. Dodeni v kastrolo malo juhe, špehove kože in duši eno uro. Posebej v posodi narediš paprično omako. Čebulo restamo, malo česna, paprike (ne preveč) ter paradižnik. To vrzi na sarmo in kuhaj.

Krompirjeva juha

Krompir izreži na virfelčke in daj kuhati, naredi bolj bel ajnpren in ga zabeli, ko je kuhan, daj notri malo majarončka in vkisaj in vsoli.

Fižolova juha

Skuhaj feržol in ga durh pasiraj in s tisto župo zalij, v kateri se je kuhal. Naredi ajnpren in ga zabeli, daj notri en lorbarjev perje, vsoli in vkisaj. Izpohaj na virfelčke narezanega kruha in ga daj v juho. To rabiš potem v petek namesto mesne juhe.

Gobova juha

Suhe gobe v vroči vodi operi, potem jih daj v gorko vodo kuhati, ko so kuhane naredi ajnpren: tovšca, mokca, zabele, notri malo smetene, vsoli, popopraj in ena 2 lorbarjeva perja. To rabiš za petek.

Kifeljčki

14 dkg putra, 21 moke, 7 orehov, 7 cukra, 1 rumenjak.

Nadevani kifeljčki

Vzemi 25 dkg masti ter tri velike žlice sladkorja, za noževo konico soli ter tri velike žlice sladke smetane, nastrgano eno limono, 38 dkg moke, vse to dobro vmesi in postavi testo na hladno mesto, kjer ga pusti do naslednjega dne. Drugi dan testo razvaljaj in ga razreži v kvadratne kepe, ki jih nadevaj z marmelado in zvij v kifeljčke. Namaži jih z raztepenim rumenjakom, jih potresi še z orehi ali lešniki ter jih speči. Ko so pečeni, jih lahko potreseš s sladkorjem.

Šarkelj

Naredi kvas takole: daj v šalco ali lonček frišgerma, 1 žlico cukra in malo moke in mlačnega mleka in ga pusti vzhajati. V eno bolj veliko skledo pa daj moke in daj ene pol litra mlačnega mleka in ene 2 dkg putra ali masla in malo vsoli, potem pa zamešaj in sklofaj, tako dolgo, da bode delal mehurčke, potem daj notri 3 pesti rozinov in jih zamešaj, postavi skledo na en bolj gorak prostor in pusti vshajati. Ko je enkrat že gor, ga pa pregneti in ga daj s putrom ali maslom pomazano kastrolo in ga daj na gorko, da pride gor. Ko pa pride gor, ga malo s cukrom potresi in putrom ali maslom pomaži in ga daj peči v ror, še boljše, če ga daš v peč.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 15. maj 2015 / 11:47

Vlada spet v polni sestavi

Po izvolitvi novih ministric Maje Makovec Brenčič in Andreje Katič se je delež žensk v vladi Mira Cerarja povečal na polovico.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 11. februar 2013 / 07:00

Za hlod oreha nekaj manj kot tri tisoč evrov

Gorenjski lastniki gozdov so tudi letos sodelovali na licitaciji visoko vrednega lesa na avstrijskem Štajerskem, kjer pa so glede na prejšnja leta dosegli nižje cene. Še najbolj je bil zadovoljen Vale...

GG Plus / ponedeljek, 11. februar 2013 / 07:00

Žiri in Žirovci skozi čas

V drugi polovici 20. stoletja je veljala enačba: Žiri so Alpina in Alpina so Žiri. Tudi sicer so podobo Žirov v minulem stoletju določali predvsem čevlji in čipke. Nova razstava v Muzeju Žiri pa nazor...

Kronika / ponedeljek, 11. februar 2013 / 07:00

Pešci umirajo tudi na "zebrah"

Letos je v prometnih nesrečah umrlo že šest pešcev, od tega štirje na prehodih za pešce.

Šenčur / ponedeljek, 11. februar 2013 / 07:00

Prebačevski gasilci bodo zidali

Prostovoljno gasilsko društvo Prebačevo-Hrastje namerava letos zgraditi prizidek h gasilskemu domu, s čimer bodo rešili prostorsko stisko.

Zanimivosti / ponedeljek, 11. februar 2013 / 07:00

Dobrodelni bazar v domu upokojencev

Kranj - V Domu upokojencev Kranj so se ob sodelovanju stanovalcev in zaposlenih odločili pomagati ljudem, ki so jih razmere prisile v stanje, v katerem brez pomoči težko (pre)živ...