Recepti ene župnikove kuharice

Tokrat povzemamo nekaj receptov iz knjižice Recepti babice, ene župnikove kuharice. Recepte je dobesedno prepisal in v knjižico ročno skup spravil Ladislav Črnologar.

Meso v šlafroku

Daj v kastrolo goveje meso, okrog njega daj malo korenčka in na debelo zrezane čebulce, potem še malo masti, zalij z juho in pusti tenstati. Ko je pečeno, na bolj tanke šnitice izrezati in ga daj v skledico in z naribanim sirom potresi. Potem naredi: v enem lončku 2 žlici smetene, vmešaj, 2 cela jajčka in 2 rumenjaka, vsoli in dobro vmešaj, to kar na meso vlij v tisto skledico, daj peči in ko je malo rumeno, potresi še enkrat s sirom in drobtinicami in s putrom zabeli.

Telečji ragu

Zreži meso na take kose kakor za juho, ga kuhaš ravno tako kakor za ragu juho, narediš gosto omako kot za juho.

Ajmoht

1. Daj kuhati meso, potem naredi ajnpren in zabeli, daj notri malo majarona, peteršilja, korenčka in malo zelene.

2. Daj v kastrolo malo masti in malo cukra, da se pošpina, potem daj notri drobno zrezano čebulco, ko se porumeni, daj notri telečje meso, malo popra in malo cele limonce. Potem ko se en čas to tensta, poštupaj malo z mokco in z gorko vodo ali pa z juho zalij, vsoli in malo vkisaj in daj malo majarončka.

Natur šnicelni

Nasoljeno teletino daj na mast speči. Na mast pa daj na debelo zrezano čebulco, poštupaj jih malo z mokco in jih speči.

Smetanovi zrezki

Telečje zrezke prepečeš na pol. Zelenjavo narezano na plateljčke restaš, potem vržeš vse skupaj na zrezke. Dinstaj. Ko je gotovo, vzameš ven zrezke in narediš omako. V posodo deni smetano, moko in kaprle. To mešaš z omako.

Sarma

Sfaširaj telečje meso. Potem vzameš poper, sol, muškatni oreh, citronovo lupino pa naribaš. Jajca cela, malo paprike in kuhanega riža, vse dobro premešaj ter zavij v celo kislo zelje. Dodeni v kastrolo malo juhe, špehove kože in duši eno uro. Posebej v posodi narediš paprično omako. Čebulo restamo, malo česna, paprike (ne preveč) ter paradižnik. To vrzi na sarmo in kuhaj.

Krompirjeva juha

Krompir izreži na virfelčke in daj kuhati, naredi bolj bel ajnpren in ga zabeli, ko je kuhan, daj notri malo majarončka in vkisaj in vsoli.

Fižolova juha

Skuhaj feržol in ga durh pasiraj in s tisto župo zalij, v kateri se je kuhal. Naredi ajnpren in ga zabeli, daj notri en lorbarjev perje, vsoli in vkisaj. Izpohaj na virfelčke narezanega kruha in ga daj v juho. To rabiš potem v petek namesto mesne juhe.

Gobova juha

Suhe gobe v vroči vodi operi, potem jih daj v gorko vodo kuhati, ko so kuhane naredi ajnpren: tovšca, mokca, zabele, notri malo smetene, vsoli, popopraj in ena 2 lorbarjeva perja. To rabiš za petek.

Kifeljčki

14 dkg putra, 21 moke, 7 orehov, 7 cukra, 1 rumenjak.

Nadevani kifeljčki

Vzemi 25 dkg masti ter tri velike žlice sladkorja, za noževo konico soli ter tri velike žlice sladke smetane, nastrgano eno limono, 38 dkg moke, vse to dobro vmesi in postavi testo na hladno mesto, kjer ga pusti do naslednjega dne. Drugi dan testo razvaljaj in ga razreži v kvadratne kepe, ki jih nadevaj z marmelado in zvij v kifeljčke. Namaži jih z raztepenim rumenjakom, jih potresi še z orehi ali lešniki ter jih speči. Ko so pečeni, jih lahko potreseš s sladkorjem.

Šarkelj

Naredi kvas takole: daj v šalco ali lonček frišgerma, 1 žlico cukra in malo moke in mlačnega mleka in ga pusti vzhajati. V eno bolj veliko skledo pa daj moke in daj ene pol litra mlačnega mleka in ene 2 dkg putra ali masla in malo vsoli, potem pa zamešaj in sklofaj, tako dolgo, da bode delal mehurčke, potem daj notri 3 pesti rozinov in jih zamešaj, postavi skledo na en bolj gorak prostor in pusti vshajati. Ko je enkrat že gor, ga pa pregneti in ga daj s putrom ali maslom pomazano kastrolo in ga daj na gorko, da pride gor. Ko pa pride gor, ga malo s cukrom potresi in putrom ali maslom pomaži in ga daj peči v ror, še boljše, če ga daš v peč.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamničan-ka / petek, 9. junij 2023 / 08:42

Kamničan-ka, št. 11

Kamničan-ka, 9. junij 2023, št. 11

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 4. julij 2021 / 15:08

Bogastvo je v pestrosti

»Vsako drevo ima svojo zgodbo, ki nam jo poda, če ga znamo dobro opazovati,« so se na posvetu Drevesa govorijo, ki so ga pripravili v sklopu projekta Alptrees, strinjali strokovnjaki s področja gozdar...

GG Plus / nedelja, 4. julij 2021 / 15:00

Škof Friderik Irenej Baraga in princesa Pocahontas

V Stražišču (nekdanjem župnišču Kranj Šmartin) je v preteklosti živelo in delalo več zanimivih ljudi. Med drugimi je tam kaplanoval tudi jezikoslovec, misijonar, nabožni pisatelj in škof Friderik I...

Zanimivosti / nedelja, 4. julij 2021 / 14:57

Ob čistilni napravi postavili čebelnjak

Domžale – Čebelarsko društvo Domžale je slovesno odprlo nov čebelnjak, ki je umeščen v Študi ob Kamniški Bistrici v neposredni bližini Centralne čistilne naprave Domžale - Kamnik, ki je tudi podprl...

GG Plus / nedelja, 4. julij 2021 / 14:49

Likovno umetnost je izbrala že kot otrok

»Mavov bom!« je bila o svojem slikarskem poslanstvu že v ranem otroštvu prepričana Melita Vovk (1928–2020). S kakšno odličnostjo in miselno širino je opravljala svoj poklic in kako zanimivo življenjsk...

Slovenija / nedelja, 4. julij 2021 / 14:46

Počitnice za ustvarjalnost in slovenščino

Osrednji slovenski kulturni organizaciji na Koroškem, Slovenska prosvetna zveza in Krščanska kulturna zveza, bosta v sodelovanju s krajevnimi organizacijami tudi letos poleti organizirali številne...