Recepti ene župnikove kuharice

Tokrat povzemamo nekaj receptov iz knjižice Recepti babice, ene župnikove kuharice. Recepte je dobesedno prepisal in v knjižico ročno skup spravil Ladislav Črnologar.

Meso v šlafroku

Daj v kastrolo goveje meso, okrog njega daj malo korenčka in na debelo zrezane čebulce, potem še malo masti, zalij z juho in pusti tenstati. Ko je pečeno, na bolj tanke šnitice izrezati in ga daj v skledico in z naribanim sirom potresi. Potem naredi: v enem lončku 2 žlici smetene, vmešaj, 2 cela jajčka in 2 rumenjaka, vsoli in dobro vmešaj, to kar na meso vlij v tisto skledico, daj peči in ko je malo rumeno, potresi še enkrat s sirom in drobtinicami in s putrom zabeli.

Telečji ragu

Zreži meso na take kose kakor za juho, ga kuhaš ravno tako kakor za ragu juho, narediš gosto omako kot za juho.

Ajmoht

1. Daj kuhati meso, potem naredi ajnpren in zabeli, daj notri malo majarona, peteršilja, korenčka in malo zelene.

2. Daj v kastrolo malo masti in malo cukra, da se pošpina, potem daj notri drobno zrezano čebulco, ko se porumeni, daj notri telečje meso, malo popra in malo cele limonce. Potem ko se en čas to tensta, poštupaj malo z mokco in z gorko vodo ali pa z juho zalij, vsoli in malo vkisaj in daj malo majarončka.

Natur šnicelni

Nasoljeno teletino daj na mast speči. Na mast pa daj na debelo zrezano čebulco, poštupaj jih malo z mokco in jih speči.

Smetanovi zrezki

Telečje zrezke prepečeš na pol. Zelenjavo narezano na plateljčke restaš, potem vržeš vse skupaj na zrezke. Dinstaj. Ko je gotovo, vzameš ven zrezke in narediš omako. V posodo deni smetano, moko in kaprle. To mešaš z omako.

Sarma

Sfaširaj telečje meso. Potem vzameš poper, sol, muškatni oreh, citronovo lupino pa naribaš. Jajca cela, malo paprike in kuhanega riža, vse dobro premešaj ter zavij v celo kislo zelje. Dodeni v kastrolo malo juhe, špehove kože in duši eno uro. Posebej v posodi narediš paprično omako. Čebulo restamo, malo česna, paprike (ne preveč) ter paradižnik. To vrzi na sarmo in kuhaj.

Krompirjeva juha

Krompir izreži na virfelčke in daj kuhati, naredi bolj bel ajnpren in ga zabeli, ko je kuhan, daj notri malo majarončka in vkisaj in vsoli.

Fižolova juha

Skuhaj feržol in ga durh pasiraj in s tisto župo zalij, v kateri se je kuhal. Naredi ajnpren in ga zabeli, daj notri en lorbarjev perje, vsoli in vkisaj. Izpohaj na virfelčke narezanega kruha in ga daj v juho. To rabiš potem v petek namesto mesne juhe.

Gobova juha

Suhe gobe v vroči vodi operi, potem jih daj v gorko vodo kuhati, ko so kuhane naredi ajnpren: tovšca, mokca, zabele, notri malo smetene, vsoli, popopraj in ena 2 lorbarjeva perja. To rabiš za petek.

Kifeljčki

14 dkg putra, 21 moke, 7 orehov, 7 cukra, 1 rumenjak.

Nadevani kifeljčki

Vzemi 25 dkg masti ter tri velike žlice sladkorja, za noževo konico soli ter tri velike žlice sladke smetane, nastrgano eno limono, 38 dkg moke, vse to dobro vmesi in postavi testo na hladno mesto, kjer ga pusti do naslednjega dne. Drugi dan testo razvaljaj in ga razreži v kvadratne kepe, ki jih nadevaj z marmelado in zvij v kifeljčke. Namaži jih z raztepenim rumenjakom, jih potresi še z orehi ali lešniki ter jih speči. Ko so pečeni, jih lahko potreseš s sladkorjem.

Šarkelj

Naredi kvas takole: daj v šalco ali lonček frišgerma, 1 žlico cukra in malo moke in mlačnega mleka in ga pusti vzhajati. V eno bolj veliko skledo pa daj moke in daj ene pol litra mlačnega mleka in ene 2 dkg putra ali masla in malo vsoli, potem pa zamešaj in sklofaj, tako dolgo, da bode delal mehurčke, potem daj notri 3 pesti rozinov in jih zamešaj, postavi skledo na en bolj gorak prostor in pusti vshajati. Ko je enkrat že gor, ga pa pregneti in ga daj s putrom ali maslom pomazano kastrolo in ga daj na gorko, da pride gor. Ko pa pride gor, ga malo s cukrom potresi in putrom ali maslom pomaži in ga daj peči v ror, še boljše, če ga daš v peč.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 24. november 2022 / 17:17

Biserna poroka Ljudmile in Jožeta

Britof pri Kranju – Ljudmila in Jože Ramovš iz Britofa pri Kranju sta 10. novembra praznovala 60 let zakonske zvestobe. Ponovitev cerkvene zaobljube sta imela v soboto, 12. novembra, v cerkvi sv. S...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 9. april 2024 / 22:53

Grumova nagrada 54. Tedna slovenske drame Izi Strehar

Kranj – Nagrada Slavka Gruma za najboljše novonastalo slovensko dramsko besedilo gre letos v roke Izi Strehar za besedilo Nezakonske matere. Prešernovo gledališče Kranj je nagrado skupaj z ostalimi...

Šport / torek, 9. april 2024 / 17:18

Naj športnika Nika in Domen

V Železnikih so razglasili najboljše športnike lanskega leta. Tokrat so podelili štirinajst priznanj.

Šport / torek, 9. april 2024 / 17:09

Visoki poraz Kranjčanov

Carigrad – Vaterpolisti Triglava so v soboto na prvi finalni tekmi pokala Challenger v Carigradu izgubili proti Galatasarayu s 6 : 14. Kranjčane je spet vodil Krištof Štromajer, vendar njegova vrni...

Gospodarstvo / torek, 9. april 2024 / 17:08

Odkupne cene dol, nižji tudi stroški

Kranj – Po podatkih državnega statističnega urada so se kmetijski pridelki pri pridelovalcih na letni ravni, med letošnjim in lanskim januarjem, pocenili v povprečju za 3,7 odstotka. Živalski izdel...

Bohinj / torek, 9. april 2024 / 17:06

Zasadili dva tisoč mladih dreves

Okoli dvesto prostovoljcev se je v soboto dopoldne zbralo na robu severne obale Bohinjskega jezera in se pridružilo vseslovenski prostovoljski akciji sajenja dreves, ki jo je, letos že peto leto zapor...