Mangostin

Mangostin je kot jabolko velik rdeče-rjav sadež z debelo, trdo, skoraj leseno lupino in s čašastimi listi trdo pritrjenimi na vrhu. V njem so mehki beli segmenti, v nekaterih so temne pečke, prefinjene arome, ki spominja na aromo breskev, ananasa, marelice in jagode hkrati. Zame ima mangostin najboljši okus od vsega tropskega in netropskega sadja, ki sem ga kdajkoli pokusil. Domovina tega žlahtnega sadeža je sicer Malezija, pa vendar ga pri nas lahko kupujemo svežega, od maja do decembra tajskega, pozimi in spomladi pa brazilskega. Zahvaljujoč svoji debeli in trdni lupini odlično prenaša prevoz in shranjevanje, zato ni velike bojazni, da bi se nam pokvaril. Ko kupujemo mangostin, ga raje kupimo malo več, saj predstavlja sadno meso le slabo tretjino sadeža. V prodaji so vsi sadeži zreli, vendar si dovolimo tu in tam potrkati po kakšnem sadežu, če ta zazveni votlo, potem ga raje pustimo pri prodajalcu, saj je izgubil že večino vode in je kot tak povsem neuporaben. No sadeže smo kupili in jih prinesli domov, kaj pa sedaj?! Olupimo ga tako, da ga malce zarežemo in odluščimo lupino, pri tem pazimo na segmente, ki so zelo mehki. Mangostin je najboljši ohlajen in ga lahko jemo samega iz naravne skodelice, požlahtni pa nam tudi prav vsako sadno sladico in se izjemno dobro ujema z jogurtom ter sladoledom.

Vanilijev sladoled z mangostinom

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag skute, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev, 50 ml vanilijevega sladoleda.

Skuto pretlačite skozi cedilo in jo zmešajte z izluščenimi segmenti mangostina, z vanilijevim sladkorjem in sladkorjem. Vanilijev sladoled narežite na osem rezin. Na krožnike položite po eno rezino sladoleda, jo nadevajte z nadevom iz skute in mangostina in pokrijte z rezino sladoleda. Sladico lahko potresete s koruznimi kosmiči in takoj ponudite.

Mangostinov sladoled

Potrebujemo: 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev, 10 dag sladkorja, 1 dl mleka, 2 rumenjaka, 2,5 dl stepene sladke smetane.

Izluščene segmente mangostina zmiksajte v mešalniku, jih dodajte v kozico skupaj s sladkorjem in zavrite, da se sladkor stopi, odstranite z ognja in ohladite. Ohlajeni masi primešajte mleko, penasto umešana rumenjaka in stepeno sladko smetano. Vlijte v model ali strojček za sladoled in zamrznite. Če zamrzujete v modelu, potem vse skupaj občasno narahlo premešajte.

Sadni koktajl z mangostinovo omako

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev, 0,5 dl konjaka, 25 dag svežega ananasa, 1 zrel mango, 0,5 melone, 1 banano, sveže stisnjen sok pol limone, metine lističe za okras.

Ananas olupite in narežite na koščke velike za grižljaj, dodajte ravno tako narezan mango in narezano banano. Polovici melone odstranite semena in z nožem za dolbenje izdolbite kroglice. Vse sadje pokapajte z limoninim sokom in premešajte. Mangostinom izluščite segmente in jih skupaj s konjakom zmiksajte v preliv. S tako pripravljenim prelivom prelijte sadje in postrezite v koktajl kozarcih.

Mangostinova krema z jogurtom

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev, 1 žlico konjaka ali vinjaka, 2 dag želatine, ki jo namočite v vodi, 1 navaden jogurt, 2 žlici mandljevih lističev.

Mangostinom izluščite segmente in jih skupaj s konjakom ali vinjakom zmiksajte v mešalniku. Dodajte segreto želatino, dobro premešajte in naložite v štiri visoke kozarce menjaje po žlico sadja in žlico jogurta. Pri tem vsakič z žlico spiralno potegnite, da dobite lep vzorec. Na vrhu potresite prepražene mandlje in postavite za nekaj ur v hladilnik. Ko se strdi, postrezite.

Skutin desert z mangostinom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag skute, nekaj žlic sladke smetane za razmešanje, 2 žlici sladkorja v prahu, 1 zavojček vanilijevega sladkorja, 8 žlic mletih mandljev in 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev.

Skuto v mešalniku gladko razmešajte skupaj z nekaj žlicami sladke smetane, sladkorjem v prahu in vanilijevim sladkorjem. Zmes naložite v steklene kozarce, posujte z dobro zmletimi mandlji in obložite z segmenti mangostina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 20. julij 2019 / 13:00

Solni marš

Mahatma Gandhi, veliki borec za osvoboditev Indije, je leta 1930 vodil tako imenovani solni marš proti angleškemu monopolu za pridobivanje soli. Iz Ahmedabada je s prijatelji in privrženci odšel 12...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 2. julij 2015 / 21:00

Umrl je Slavko Avsenik

Begunje na Gorenjskem – V 86. letu je umrl velikan slovenske narodno-zabavne glasbe Slavko Avsenik, ki se je podpisal pod številne uspešnice, med njimi že ponaredelo Na Golici, poroča sple...

Razvedrilo / četrtek, 2. julij 2015 / 12:59

Gora Rocka

Športno društvo Šentviška Gora in KUD Cerkno sta minuli konec tedna na idilični lokaciji Šentviške Gore pri Tolminu enajstič po vrsti pripravila tridnevni glasbeni festival Gora Rocka. V p...

Razvedrilo / četrtek, 2. julij 2015 / 12:50

Manca odhaja v studio

»Veselo oznanjam, da se v petek po dolgem času zapiram v studio, kjer bo začela nastajati moja nova skladba! Presrečna sem!« je pevka Manca Špik prejšnji teden zapisala na Facebook in tako razkrila...

Bled / četrtek, 2. julij 2015 / 11:59

Na Selu Selani od vsepovsod

Na Selu pri Bledu so v soboto gostili 19. srečanje Selo - Sela - Sele, v okviru katerega se je zbralo prek 1200 obiskovalcev iz slovenskih, pa tudi vasi iz zamejstva, ki nosijo tako ime. Doslej so se...

Komenda / četrtek, 2. julij 2015 / 11:59

Konjeniki, znani tudi po sejmih

V Komendi so konec tedna praznovali šestdesetletnico konjeniškega kluba in dvajsetletnico organiziranja sejmov.