Mangostin

Mangostin je kot jabolko velik rdeče-rjav sadež z debelo, trdo, skoraj leseno lupino in s čašastimi listi trdo pritrjenimi na vrhu. V njem so mehki beli segmenti, v nekaterih so temne pečke, prefinjene arome, ki spominja na aromo breskev, ananasa, marelice in jagode hkrati. Zame ima mangostin najboljši okus od vsega tropskega in netropskega sadja, ki sem ga kdajkoli pokusil. Domovina tega žlahtnega sadeža je sicer Malezija, pa vendar ga pri nas lahko kupujemo svežega, od maja do decembra tajskega, pozimi in spomladi pa brazilskega. Zahvaljujoč svoji debeli in trdni lupini odlično prenaša prevoz in shranjevanje, zato ni velike bojazni, da bi se nam pokvaril. Ko kupujemo mangostin, ga raje kupimo malo več, saj predstavlja sadno meso le slabo tretjino sadeža. V prodaji so vsi sadeži zreli, vendar si dovolimo tu in tam potrkati po kakšnem sadežu, če ta zazveni votlo, potem ga raje pustimo pri prodajalcu, saj je izgubil že večino vode in je kot tak povsem neuporaben. No sadeže smo kupili in jih prinesli domov, kaj pa sedaj?! Olupimo ga tako, da ga malce zarežemo in odluščimo lupino, pri tem pazimo na segmente, ki so zelo mehki. Mangostin je najboljši ohlajen in ga lahko jemo samega iz naravne skodelice, požlahtni pa nam tudi prav vsako sadno sladico in se izjemno dobro ujema z jogurtom ter sladoledom.

Vanilijev sladoled z mangostinom

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag skute, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev, 50 ml vanilijevega sladoleda.

Skuto pretlačite skozi cedilo in jo zmešajte z izluščenimi segmenti mangostina, z vanilijevim sladkorjem in sladkorjem. Vanilijev sladoled narežite na osem rezin. Na krožnike položite po eno rezino sladoleda, jo nadevajte z nadevom iz skute in mangostina in pokrijte z rezino sladoleda. Sladico lahko potresete s koruznimi kosmiči in takoj ponudite.

Mangostinov sladoled

Potrebujemo: 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev, 10 dag sladkorja, 1 dl mleka, 2 rumenjaka, 2,5 dl stepene sladke smetane.

Izluščene segmente mangostina zmiksajte v mešalniku, jih dodajte v kozico skupaj s sladkorjem in zavrite, da se sladkor stopi, odstranite z ognja in ohladite. Ohlajeni masi primešajte mleko, penasto umešana rumenjaka in stepeno sladko smetano. Vlijte v model ali strojček za sladoled in zamrznite. Če zamrzujete v modelu, potem vse skupaj občasno narahlo premešajte.

Sadni koktajl z mangostinovo omako

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev, 0,5 dl konjaka, 25 dag svežega ananasa, 1 zrel mango, 0,5 melone, 1 banano, sveže stisnjen sok pol limone, metine lističe za okras.

Ananas olupite in narežite na koščke velike za grižljaj, dodajte ravno tako narezan mango in narezano banano. Polovici melone odstranite semena in z nožem za dolbenje izdolbite kroglice. Vse sadje pokapajte z limoninim sokom in premešajte. Mangostinom izluščite segmente in jih skupaj s konjakom zmiksajte v preliv. S tako pripravljenim prelivom prelijte sadje in postrezite v koktajl kozarcih.

Mangostinova krema z jogurtom

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev, 1 žlico konjaka ali vinjaka, 2 dag želatine, ki jo namočite v vodi, 1 navaden jogurt, 2 žlici mandljevih lističev.

Mangostinom izluščite segmente in jih skupaj s konjakom ali vinjakom zmiksajte v mešalniku. Dodajte segreto želatino, dobro premešajte in naložite v štiri visoke kozarce menjaje po žlico sadja in žlico jogurta. Pri tem vsakič z žlico spiralno potegnite, da dobite lep vzorec. Na vrhu potresite prepražene mandlje in postavite za nekaj ur v hladilnik. Ko se strdi, postrezite.

Skutin desert z mangostinom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag skute, nekaj žlic sladke smetane za razmešanje, 2 žlici sladkorja v prahu, 1 zavojček vanilijevega sladkorja, 8 žlic mletih mandljev in 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev.

Skuto v mešalniku gladko razmešajte skupaj z nekaj žlicami sladke smetane, sladkorjem v prahu in vanilijevim sladkorjem. Zmes naložite v steklene kozarce, posujte z dobro zmletimi mandlji in obložite z segmenti mangostina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 27. december 2008 / 07:00

Luč miru pri politikih

Ljubljana - Predstavniki Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov v sodelovanju z Zvezo bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov, Slovensko zamejsko skavtsko...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 29. december 2006 / 06:00

Komentar: Drugi spol

Po noveli volilnega zakona je morala biti na kandidatnih listah za letošnje lokalne volitve zagotovljena 20-odstotna zastopanost drugega spola, ob parlamentarnih leta 2008 pa naj bi bila...

GG Plus / petek, 29. december 2006 / 06:00

Sedmica: Meka črnih gradenj

Agonija družine Strojan je, vsaj za zdaj, končana. Država jim je najprej porušila streho nad glavo, takoj za tem pa jih je sprejela v svoje naročje in jih preselila v Roje, v enonadstr...

GG Plus / petek, 29. december 2006 / 06:00

Orkester je škofjeloški pušeljc

Dalmatinec Ivo Gulič, rojen leta 1935 v Sinju v Dalmaciji, je prevzel vodenje škofjeloškega pihalnega orkestra leta 1957. Pretekli teden se je legendarni "barba" kot kapelnik uradno poslovil od njega.

GG Plus / petek, 29. december 2006 / 06:00

Med sosedi

Železna Kapla na avstrijski strani mejnega prehoda Jezerski Vrh je v nedeljo, 24. decembra, spokojna pričakovala sveti večer. Gostinski lokali so bili večinoma zaprti, le trg in o...

GG Plus / petek, 29. december 2006 / 06:00

Reci mi kar Ana

Nasilje je bilo del mojega življenja