Mangostin

Mangostin je kot jabolko velik rdeče-rjav sadež z debelo, trdo, skoraj leseno lupino in s čašastimi listi trdo pritrjenimi na vrhu. V njem so mehki beli segmenti, v nekaterih so temne pečke, prefinjene arome, ki spominja na aromo breskev, ananasa, marelice in jagode hkrati. Zame ima mangostin najboljši okus od vsega tropskega in netropskega sadja, ki sem ga kdajkoli pokusil. Domovina tega žlahtnega sadeža je sicer Malezija, pa vendar ga pri nas lahko kupujemo svežega, od maja do decembra tajskega, pozimi in spomladi pa brazilskega. Zahvaljujoč svoji debeli in trdni lupini odlično prenaša prevoz in shranjevanje, zato ni velike bojazni, da bi se nam pokvaril. Ko kupujemo mangostin, ga raje kupimo malo več, saj predstavlja sadno meso le slabo tretjino sadeža. V prodaji so vsi sadeži zreli, vendar si dovolimo tu in tam potrkati po kakšnem sadežu, če ta zazveni votlo, potem ga raje pustimo pri prodajalcu, saj je izgubil že večino vode in je kot tak povsem neuporaben. No sadeže smo kupili in jih prinesli domov, kaj pa sedaj?! Olupimo ga tako, da ga malce zarežemo in odluščimo lupino, pri tem pazimo na segmente, ki so zelo mehki. Mangostin je najboljši ohlajen in ga lahko jemo samega iz naravne skodelice, požlahtni pa nam tudi prav vsako sadno sladico in se izjemno dobro ujema z jogurtom ter sladoledom.

Vanilijev sladoled z mangostinom

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag skute, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev, 50 ml vanilijevega sladoleda.

Skuto pretlačite skozi cedilo in jo zmešajte z izluščenimi segmenti mangostina, z vanilijevim sladkorjem in sladkorjem. Vanilijev sladoled narežite na osem rezin. Na krožnike položite po eno rezino sladoleda, jo nadevajte z nadevom iz skute in mangostina in pokrijte z rezino sladoleda. Sladico lahko potresete s koruznimi kosmiči in takoj ponudite.

Mangostinov sladoled

Potrebujemo: 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev, 10 dag sladkorja, 1 dl mleka, 2 rumenjaka, 2,5 dl stepene sladke smetane.

Izluščene segmente mangostina zmiksajte v mešalniku, jih dodajte v kozico skupaj s sladkorjem in zavrite, da se sladkor stopi, odstranite z ognja in ohladite. Ohlajeni masi primešajte mleko, penasto umešana rumenjaka in stepeno sladko smetano. Vlijte v model ali strojček za sladoled in zamrznite. Če zamrzujete v modelu, potem vse skupaj občasno narahlo premešajte.

Sadni koktajl z mangostinovo omako

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev, 0,5 dl konjaka, 25 dag svežega ananasa, 1 zrel mango, 0,5 melone, 1 banano, sveže stisnjen sok pol limone, metine lističe za okras.

Ananas olupite in narežite na koščke velike za grižljaj, dodajte ravno tako narezan mango in narezano banano. Polovici melone odstranite semena in z nožem za dolbenje izdolbite kroglice. Vse sadje pokapajte z limoninim sokom in premešajte. Mangostinom izluščite segmente in jih skupaj s konjakom zmiksajte v preliv. S tako pripravljenim prelivom prelijte sadje in postrezite v koktajl kozarcih.

Mangostinova krema z jogurtom

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev, 1 žlico konjaka ali vinjaka, 2 dag želatine, ki jo namočite v vodi, 1 navaden jogurt, 2 žlici mandljevih lističev.

Mangostinom izluščite segmente in jih skupaj s konjakom ali vinjakom zmiksajte v mešalniku. Dodajte segreto želatino, dobro premešajte in naložite v štiri visoke kozarce menjaje po žlico sadja in žlico jogurta. Pri tem vsakič z žlico spiralno potegnite, da dobite lep vzorec. Na vrhu potresite prepražene mandlje in postavite za nekaj ur v hladilnik. Ko se strdi, postrezite.

Skutin desert z mangostinom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag skute, nekaj žlic sladke smetane za razmešanje, 2 žlici sladkorja v prahu, 1 zavojček vanilijevega sladkorja, 8 žlic mletih mandljev in 30 dag mangostinovega mesa iz približno enega kilograma sadežev.

Skuto v mešalniku gladko razmešajte skupaj z nekaj žlicami sladke smetane, sladkorjem v prahu in vanilijevim sladkorjem. Zmes naložite v steklene kozarce, posujte z dobro zmletimi mandlji in obložite z segmenti mangostina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 5. avgust 2009 / 07:00

Slovenci, malo več poguma

S to mislijo je v nedeljo na Višarjah sklenil svoje predavanje etnolog in sociolog Silvester Gabršček z ministrstva za kulturo.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 4. marec 2009 / 07:00

Z znanjem proti Alzheimerjevi

Hiša Zdravja Gorenjskega glasa je "zakorakala" v novo sezono, ki smo jo odprli s predavanjem o Alzheimerjevi bolezni.

Kranj / sreda, 4. marec 2009 / 07:00

Priznanja za pomoč v nesrečah

Osrednja prireditev ob dnevu Civilne zaščite je bila v petek na Brdu pri Kranju. Med dobitniki priznanj so tudi Gorenjci.

Kranjska Gora / sreda, 4. marec 2009 / 07:00

Smučarski navijači in protestniki

Konec tedna se je v Kranjski Gori zbralo več kot 17 tisoč obiskovalcev 48. Pokala Vitranc, domačini iz Podkorena pa so prireditev izkoristili in opozorili na nestrinjanje z novogradnjo v Podkorenu.

Žirovnica / sreda, 4. marec 2009 / 07:00

Za dvorano se bodo zadolžili

Občina Žirovnica se za gradnjo večnamenske dvorane letos namerava zadolžiti za osemsto tisoč evrov. Letos bodo za ta projekt namenili kar 3,2 milijona evrov.

Žirovnica / sreda, 4. marec 2009 / 07:00

Z marcem dražja pomoč na domu

Žirovnica – Po sklepu žirovniškega občinskega sveta bo cena pomoči na domu za uporabnike v občini Žirovnica od marca dalje skoraj dvanajst odstotkov višja in bo tako ob delavniki...