Država bo sofinancirala tudi zavarovanje živine.

Spodbuda zavarovanju

Država naj bi prihodnje leto k premiji za zavarovanje posevkov in plodov prispevala dve petini, sofinancirala pa naj bi tudi premijo za zavarovanje živali pred boleznimi.

V proračunih za naslednji dve leti je za zavarovanje posevkov, plodov in živine vsako leto predvidenih do 5,6 milijona evrov.

Kranj – Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili predlog uredbe o sofinanciranju zavarovalnih premij za zavarovanje kmetijske pridelave v prihodnjem letu. Po tem predlogu naj bi država sofinancirala zavarovanje posevkov in plodov pred nevarnostjo toče, požara, udara strele, spomladanske pozebe, viharja in poplave ter zavarovanje živali pred nevarnostjo pogina zaradi bolezni, zakola z veterinarsko napotnico oz. usmrtitve zaradi bolezni. K premiji za zavarovanje posevkov in plodov naj bi prispevala 40 odstotkov, del bo lahko primaknila tudi občina, vendar največ 10 odstotkov, saj skupni delež državnega in občinskega sofinanciranja ne bo smel preseči polovice premije. Sofinanciranje zavarovalne premije bo možno uveljavljati za žita, industrijske rastline, vrtnine, vinograde, sadovnjake, pridelavo semena poljščin, krmne rastline, hmelj in še za nekatere druge rastline. In koliko naj bi država prispevala k premiji za

 

zavarovanje živine pred boleznimi? Po predlogu ministrstva naj bi za plemensko govedo prispevala do deset evrov na žival, za plemenske telice do pet evrov, za goveje pitance do šest evrov, za plemenske prašiče do štiri evre, za prašiče pitance do dva evra, za kopitarje do dvajset evrov, za drobnico do dva evra na žival, za ribe, čebele, perutnino in kunce pa do 30 odstotkov obračunane zavarovalne premije. Tudi zavarovanje živine bo lahko sofinancirala občina, vendar le toliko, da državni in občinski delež ne bo presegel polovice upravičenih stroškov obračunane zavarovalne premije. Država bo prispevala k zavarovalni premiji le v primeru, če bo pogodba za zavarovanje posevkov in plodov sklenjena prihodnje leto do konca avgusta, za zavarovanje živali pa bo čas vse leto.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 4. oktober 2016 / 11:17

Novi zmagi slovenskih padalcev

Slovenski padalci nadaljujejo z izjemnimi uvrstitvami na tekmah svetovnega pokala v skokih na cilj. Uroš Ban in Maja Sajovic sta zmagala v Nemčiji.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 13. julij 2017 / 21:25

Pot pastirskih škratov

Pravljično-doživljajska Pot pastirskih škratov na Krvavcu, ki imajo sivo zelene ali sivo rjave lase, so veliki največ štirideset centimetrov, imajo najraje borovnice in masunek, doživijo pa lahko tudi...

Kronika / četrtek, 13. julij 2017 / 21:11

Leskovšku odpravili pripor

Sojenje Dragu Leskovšku, njegovi ženi in soobdolženim domnevne trgovine z ljudmi, ki poteka na ljubljanskem okrožnem sodišču, bo dolgotrajno.

Rekreacija / četrtek, 13. julij 2017 / 21:01

Po zlato čipko

Zmagovalec 19. Kolesarske dirke za zlato čipko je Luka Tavčar.

Kultura / četrtek, 13. julij 2017 / 21:01

Iz Dolinarjeve kranjske zapuščine

V Galeriji Mestne hiše bo čez poletje na ogled likovno-dokumentarna razstava Lojze Dolinar. Velja za enega najbolj plodovitih slovenskih kiparjev dvajsetega stoletja.

Kranjska Gora / četrtek, 13. julij 2017 / 21:00

Kovaričeva mama

Slavica Robič, po domače Kovaričeva mama, je drugega junija v Gozdu - Martuljku praznovala 103. rojstni dan. Praznovala ga je v domači hiši s svojimi sorodniki, s sinom Marjanom in najbližjimi sosedi.