Računalnik in jaz: Praznična obdarovanja

Ker sta Božič in Novo leto čas obdarovanj je prav, da kakšno rečemo tudi o tem. Zlasti še zato, ker na prodajnih policah trgovin najdete množico izdelkov in kaj hitro se zapletete v igro brez konca, ko imate več neznank, kot pa je na voljo enačb. Situacija se zdi nerešljiva, a zato je dobro kaj vedeti o stvareh, ki jih kupujemo. Pa se skupaj malo sprehodimo po nekaterih darilih s področja računalništva, da boste lažje in bolj kakovostno razveselili vaše najdražje ali pa kar sami sebe.

Najbolj priročno darilce, ki ga lahko podarite in za to ne zapravite gore denarja, je USB ključ. USB ključ je spominski medij, je majhna napravica, ki omogoča shranjevanje in prenašanje podatkov. Priključimo ga na USB vhod računalnika. Je priročne velikosti, lahek, hitro deluje, lahko pa nanj shranjujemo in tudi brišemo podatke. Pomembno pri nakupu je, da kupimo takšnega, ki ima dovolj veliko spominsko kapaciteto. Priporočam, da je na njem vsaj 512 MB spomina, najbolj optimalno glede na ceno pa je 1 GB spomina. Kaj drugega tu niti ni tako pomembno, proizvajalec pa še najmanj. Takšen USB ključ stane nekje tisoč tolarjev. Če želimo, da ključ služi tudi predvajanju glasbe v MP3 formatu in snemanju pogovorov, potem se cena nekje množi z dva.

Za darilo lahko podarite še vrsto malenkosti, kot so optična miška, brezžična tipkovnica, spletna kamera, igralna palica, zvočniki. Tu posebnih zahtev ni, vse te naprave pa stanejo nekaj tisočakov.

Ne predrago računalniško darilo je tudi tiskalnik. Pri brizgalnem tiskalniku je najbolj pomembno, da omogoča tiskanje vsaj do 8 barvnih strani na minuto, pri tem pa je kakovost tiska okrog 1200 dpi. Tovrstni tiskalnik vas bo stal nekaj deset tisočakov. Za normalno domačo uporabo je takšen tiskalnik več kot dovolj. Seveda pa ne smete pozabiti na kasete z barvo, ki običajno stanejo toliko kot tiskalnik. Če se odločite za nakup laserskega tiskalnika, pazite, da omogoča hitrost izpisa večjo od 12 strani na minuto, kakovost izpisa pa naj bo v okviru 1200 dpi. Dovolj za doma. Ta vas bo stal približno enkrat več kot brizgalni tiskalnik. Kakovost tiska se meri v dpi-jih, kar predstavlja število barvnih točk na mersko enoto enega inča.

Primerno darilo je lahko tudi optični čitalnik, ki mu pravimo tudi skener, privzeto pač iz angleške besede »scaner«. Pri tem morate paziti, da omogoča skeniranje z ločljivostjo vsaj 4800 dpi, da za skeniranje ene strani porabi manj kot 30 sekund in da, če se le da, podpira OCR. OCR pomeni, da lahko dokument poskeniramo in ga prenesemo v urejevalnik teksta, kjer ga lahko urejamo. Velikost skeniranja naj bo formata A3. Cenovni razred teh naprav je nekaj deset tisoč tolarjev.

Če pa želite dati za darilo malo več denarja, se lahko odločite za nakup dlančnika. Dlančnik je majhen računalnik za v žep, za na dlan. Omogoča osnovno računalniško delo, pisanje dokumentov, dostop do interneta, pisanje elektronske pošte. Po njem tipkate z majhnim svinčnikom, saj nima tipkovnice oziroma je ta virtualna. Na njem lahko shranite telefonske številke, naslove, si nastavite opomnik, koledar. Dlančnik naj ima čim več pomnilnika, vsaj 256 MB, naj podpira brezžično povezavo, naj ima čim bolj zmogljivo baterijo in naj ima čim več različnih komunikacijskih kanalov, kot sta »bluetooth« in »infrared«. Namenjen je delu na prostem, na potovanju, hitremu zapisovanju podatkov na sestanku ali v šoli. Njegova cena se giblje pod sto tisoč tolarji.

Če se boste odločili za nakup LCD monitorja, pazite, da ima kar najkrajši odzivni čas, manj kot 8 ms, da ima ločljivost vsaj 1280 X 1024, da ima čim večji kontrast, nad 500:1, da ima čim višjo svetilnost, nad 250 cd/m2 in da je velikost slikovnih točk okrog 0,294 mm. Tovrstni 15" monitor vas bo stal manj kot petdeset tisočakov, 17" pa bo kašnih deset tisočakov dražji.

Če kupujete računalnik, potem pa zadeva zahteva več kot pa le obisk ene trgovine. Nakup je lahko kaj hitro zgrešena investicija. Sicer pa, saj kupujete darila in mislim, da so vsa prej našteta darila že več kot dragocena.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 4. oktober 2011 / 07:00

Mešetar

Odkupne cene mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobavitel...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 20. marec 2020 / 23:09

Elektrika bo tri mesece cenejša

Položnice za elektriko bodo zaradi vladnega ukrepa naslednje tri mesece za dvajset odstotkov nižje.

Škofja Loka / petek, 20. marec 2020 / 20:51

Pogrebi brez stiska rok ob sožalju

Škofja Loka – Posebna pravila v času koronavirusa veljajo tudi za pogrebe, kjer je treba spoštovati vladne odredbe in ravnati skladno s smernicami NIJZ in stroke. Preventivne ukrepe je na tem podro...

Slovenija / petek, 20. marec 2020 / 20:50

V zamejstvu odpovedi prireditev

Osrednji kulturni organizaciji Slovencev na Koroškem sta zaradi grozečega koronavirusa odpovedali vse prireditve.

Gorenjska / petek, 20. marec 2020 / 20:49

Planinske koče so zaprte

Marsikomu je v teh lepih spomladanskih dneh težko ostati za štirimi stenami, a na Planinski zvezi Sloveniji opozarjajo: »Odsvetujemo aktivnosti v gorah, ne izpostavljajte se po nepotrebnem.«

Kronika / petek, 20. marec 2020 / 20:45

Podaljšali rok za prijave

Tacen – S policije so sporočili, da so zaradi epidemije covid-19 v državi nastale izjemne okoliščine, zaradi katerih bo prišlo tudi do odstopanj pri izvedbi izbirnih postopkov za zaposlitev šeste g...