Morana (Foto: Tina Dokl)

Kreativna neodvisnost

Vode ekstremnega metala so dobile nov naraščaj, skupino Morano. Jutri Morana nastopa na prvem predizboru Master of metal Xmas partyja v Mediaparku in se poteguje za Austrian Band Contest (ABC).

Morana je šestčlanski mlad bend, ki ga sestavljajo mladi iz Kranja ter okolice, čigar povprečna starost članov je 21 let. Žiga ter Jan igrata kitaro, Samo bobne, Tjaša klaviature, Davorin bas, vokalist pa sliši na ime Tomaž.

V soboto nastopate na prvem predizboru “Master of metal Xmas party-ja” v Mediaparku Igrate z bendi Sweet sorrow, Sabaium, Just swallow ter Wintersoul. Kašna se vam zdi konkurenca?

“Konkurenca je zelo močna, saj smo pravzaprav najmljajši in le pol leta obstajajoč bend. Na svoj prvi koncert gledamo kot na velik izziv. Glede na to, da se bomo imeli možnost predstaviti v enem najboljših slovenskih koncertnih prizorišč za metal v ljubljanskem Media parku, se tega zelo veselimo.”

 

Maloprej omenjeni bendi ter Noctiferia, Forgotten eden, Hush, The fifth season ter Vulvathrone so sami slovenski metal bendi. Ste se na ABC prijavili samo slovenski bendi ali ste bili po naključju izbrani le slovenski?

“V vsaki državi izberejo svoje najboljše izvajalce. Predizbori potekajo v Avstriji in tudi zunaj nje, in sicer v Sloveniji, na Slovaškem, Madžarskem ter v Italiji. Bendi smo bili izbrani na podlagi kakovostne glasbe.”

 

Izmed 34 prijavljenih se vas bo deset bendov potegovalo za uvrstitev v četrt finale. Kako sploh natečaj poteka?

”Letos se natečaj v Sloveniji organizira prvič. Četrtfinale in polfinale potekata v dvorani Planet music na Dunaju ter finale na “Open air” festivalu Planet Music v dunajskem Pratru. Prednost natečaja je že to, da te sliši čimveč ljudi. Udeležence finalnega izbora čaka nagradni sklad 45 tisoč eurov.”

 

Samo ime 'Master of metal' naj bi pomenilo, da organizator išče skupine, ki spadajo pod kategorijo zvrsti metal. Kar se pa samih izvajalcev tiče, je pa zgodba malo drugačna, če pogledamo zmagovalce lanskoletnega ABC-ja Mauf, označene kot pop experimental bend. Se vam zdi to tekmovanje pravilno uravnoteženo?

“Zdi se nam v redu, da so naredili tudi tekmovanje ekstremnega metala. Lanskoletni zmagovalci mogoče res ne sodijo v samo idejo natečaja, vendar se nas to ne tiče. Smo moralni zmagovalci in vsaka nadaljna uvrstitev je za nas le presežek naših trenutnih glasbenih ambicij.”

 

Morana je staroslovanska boginja smrti, zime in teme. Za sam obstoj benda pa je potrebno veliko pozitivne energije in entuziazma. Kaj je najbolj pozitivna stran Morane?

“Pozitivni so dosežki benda ter stremljenje h kreativni neodvisnosti. Upamo, da se nam bo vloženi trud tudi kdaj poplačal. Samo ime benda pa je povezano z našimi simpatijami do mitologij in vpletanje teh v naša besedila.”

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 1. oktober 2020 / 14:43

Jabolčne dobrote

Pretekli teden smo se sladkali s hruškami, sedaj so na vrsti še jabolka. Pred tedni smo sicer že pripravljali jabolčni kolač s kokosom, a ker je jabolk letos dovolj, jih izkoristimo še za pripravo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 25. avgust 2008 / 07:00

Bron za mladega geografa Mateja Razpotnika

Kranj - Na 7. geografski olimpijadi, svetovnem tekmovanju mladih iz znanja geografije, je blestel tudi Slovenec Matej Razpotnik iz srednješolskega centra Rudolfa Maistra i...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. avgust 2008 / 07:00

Avtomatski defibrilator za gasilce

Žiri - Prostovoljno gasilsko društvo Dobračeva iz Žirov je največje in osrednje društvo v občini, pred kratkim pa so se razveselili donacije podjetja Ika Žiri – transportnega avt...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. avgust 2008 / 07:00

Blagoslovili obnovljeno cerkev

Prejšnjo nedeljo je kardinal Franc Rode blagoslovil obnovljeno župnijsko cerkev sv. Petra v Selcih.

Tržič / ponedeljek, 25. avgust 2008 / 07:00

Denar za telefonijo

Veljavne zahtevke za vračilo vlaganj v telekomunikacijsko omrežje so vložile štiri krajevne skupnosti. Druge bodo to storile v bližnji prihodnosti.

Gospodarstvo / ponedeljek, 25. avgust 2008 / 07:00

Srna dala 102 toni mleka

Zgodba o kravi Srni z Mešanove kmetije v Bašlju je vesela in hkrati žalostna. Vesela zato, ker je krava za časa življenja dala 102 toni mleka, in žalostna, ker je v nedeljo zvečer v hlevu nenadoma pog...