Tartufi (2)

Tartufe ali gomoljike je pred uporabo potrebno temeljito oprati in očistiti z mehko ščetko. Črne ponavadi olupimo in olupek zdrobimo v omako, medtem ko belih ni potrebno lupiti. Uživamo jih lahko surove, nastrgane na tenke rezine ali kot samostojno jed. Kljub temu jo zaradi močne arome in visoke cene največkrat samo prilagamo jedem kot začimbo. V veleblagovnicah so naprodaj le indijski tartufi slabše kakovosti ali tartufova pasta in tartufovo olje, zato si lahko pomagate tudi s temi proizvodi.

Karpačo s tartufi

Za 5 oseb potrebujemo: 35 dag goveje pljučne, sol, sveže mleti poper, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, sok polovice limone, 10 dag naribanega trdega sira in 30 g svežih tartufov.

Govejo pljučno zavijte v folijo in jo postavite za eno uro v zamrzovalnik, da pomrzne in jo je mogoče z ostrim nožem ali električnim rezalnikom rezati na zelo tanke rezine. Mesne rezine eno poleg druge naložite na pet krožnikov. Solite in popoprajte ter vse skupaj pokapajte z marinado, ki jo pripravite iz oljčnega olja in limoninega soka. Nazadnje potresite še z naribanim trdim sirom ter z nastrganimi tartufi in postrezite s svežim kruhom ali toastom.

Sipa s tartufi in zelenim poprom

Za 5 oseb potrebujemo: 70 dag očiščenih sip, 3 žlice oljčnega olja, sveže strt zeleni poper, sveže stisnjen sok ene limone, sol, sveže sesekljan peteršilj in 30 g svežih tartufov.

Očiščene sipe do mehkega skuhajte v slanem kropu in jih kar v vodi ohladite. Ohlajene narežite na trakove, jih začinite z oljčnim oljem, sveže stisnjenim limoninim sokom in strtim zelenim poprom. Vse skupaj na rahlo premešajte, naložite na krožnike in na vsakega na tanko nastrgajte tartufe.

Omaka s tartufi

Za 5 oseb potrebujemo: 40 g belih ali črnih tartufov, ki jih lahko nadomestimo z eno žlico tartufate,2 žlici masla, 1 dl mleka, 1 dl sladke smetane, 2 rumenjaka in 5 dag parmezana.

V ponvi segrejte maslo. Ko se raztopi, dodajte polovico naribanih tartufov. Na maslu jih malo popražite, nato pa zalijte z mlekom in sladko smetano. Kuhajte, dokler omaka ne zavre, dodajte rumenjake, vse dobro premešajte in prelijte po poljubnih testeninah, polenti, krompirju … Povrhu pa tanko nastrgajte še preostale tartufe. Če pa omako pripravljate s tartufato, dajte vso tartufato v omako in je ni potrebno pražiti na maslu.

Brancinov file s tartufi

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag ali 8 brancinovih filejev, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 1 dl sladke smetane, 40 g belih ali črnih tartufov, ki jih lahko nadomestimo z eno žlico tartufate in sol.

Brancinove fileje temeljito očistite, jih posolite, zvijte v zvitke in spnite z zobotrebci. zvitke pokončno položite v z oljčnim oljem naoljen pekač in jih pecite deset do petnajst minut v, na 200 stopinj Celzija ogreti pečici. Pečene fileje zložite na krožnike, na preostalem olju pa rahlo popražite polovico naribanih tartufov, zalijte s sladko smetano, prevrite in omako prelijte preko brancinovih filejev. Čeznje na tanko nastrgajte preostale tartufe in postrezite s kuhanim krompirjem.

Biftek z gorgonzolo in tartufi

Za 4 osebe potrebujemo: 4 bifteke težke po 20 dag, sol, sveže mleti poper, 2 žlici olja, 20 dag gorgonzole, 0,5 dl sladke smetane, 1 dl mesne juhe in 30 g belih ali črnih tartufov, ki jih lahko nadomestimo z eno žlico tartufate.

Bifteke posolite, popoprajte in jih v ponvi na vročem olju z obeh strani poljubno specite (krvavo, srednje …). Odstranite jih iz ponve in v njej pripravite omako tako, da dodate gorgonzolo, sladko smetano, juho in polovico naribanih tartufov ali tartufato. Na močnem ognju naj vre nekaj minut, da se omaka zgosti. Bifteke položite na krožnike, jih prelijte z omako in postrezite s štruklji, dušenim rižem, zelenjavo …, čeznje pa na tanko nastrgajte preostale tartufe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 19. oktober 2013 / 13:14

Razstavišča so odprta

S podelitvijo priznanj v sredo zvečer je mednarodni festival likovnih umetnosti v Kranju tudi uradno za mesec dni odprl vrata številnih razstavišč. Med dobitniki priznanj je tudi fotoreporter Gorenjsk...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 13. december 2020 / 22:32

Ne se jih bati, treba jih je razumeti

Dolgoletna prostovoljka, ki redno dela z gluhoslepimi, Stanislava Žargar iz Kranja je postala naj prostovoljka preteklega leta v starostni skupini trideset in več let. Pri starosti leta in pol je zara...

Slovenija / nedelja, 13. december 2020 / 22:30

Vlada začasno omilila nekatere omejitvene ukrepe

Ljubljana – Od 15. do 23. decembra bo v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice, je danes odločila vlada. V osr...

Šport / nedelja, 13. december 2020 / 20:16

Zmaga Norvežanov, Slovenci četrti

Z ekipno tekmo se je v Planici zaključilo svetovno prvenstvo v poletih.

GG Plus / nedelja, 13. december 2020 / 17:08

Zgodbe slovenske arhitekture

»Vsaki umetnosti se lahko izognemo, a arhitektura je vedno okoli nas! Zato je pomembno, da arhitekturo poznamo in da se zavedamo, kako močno vpliva na nas. Kateri je naš najljubši prostor, ga znamo...

Šport / nedelja, 13. december 2020 / 17:07

Domžalski nogometaši izgubili z Bravom

Domžale – V sredo so nogometaši odigrali prestavljeni tekmi v Prvi ligi Telekom Slovenije. Na nogometnem igrišču Športnega parka Šiška v Ljubljani sta se pomerila Bravo in Domžale. V enakopravnem p...