Tartufi (2)

Tartufe ali gomoljike je pred uporabo potrebno temeljito oprati in očistiti z mehko ščetko. Črne ponavadi olupimo in olupek zdrobimo v omako, medtem ko belih ni potrebno lupiti. Uživamo jih lahko surove, nastrgane na tenke rezine ali kot samostojno jed. Kljub temu jo zaradi močne arome in visoke cene največkrat samo prilagamo jedem kot začimbo. V veleblagovnicah so naprodaj le indijski tartufi slabše kakovosti ali tartufova pasta in tartufovo olje, zato si lahko pomagate tudi s temi proizvodi.

Karpačo s tartufi

Za 5 oseb potrebujemo: 35 dag goveje pljučne, sol, sveže mleti poper, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, sok polovice limone, 10 dag naribanega trdega sira in 30 g svežih tartufov.

Govejo pljučno zavijte v folijo in jo postavite za eno uro v zamrzovalnik, da pomrzne in jo je mogoče z ostrim nožem ali električnim rezalnikom rezati na zelo tanke rezine. Mesne rezine eno poleg druge naložite na pet krožnikov. Solite in popoprajte ter vse skupaj pokapajte z marinado, ki jo pripravite iz oljčnega olja in limoninega soka. Nazadnje potresite še z naribanim trdim sirom ter z nastrganimi tartufi in postrezite s svežim kruhom ali toastom.

Sipa s tartufi in zelenim poprom

Za 5 oseb potrebujemo: 70 dag očiščenih sip, 3 žlice oljčnega olja, sveže strt zeleni poper, sveže stisnjen sok ene limone, sol, sveže sesekljan peteršilj in 30 g svežih tartufov.

Očiščene sipe do mehkega skuhajte v slanem kropu in jih kar v vodi ohladite. Ohlajene narežite na trakove, jih začinite z oljčnim oljem, sveže stisnjenim limoninim sokom in strtim zelenim poprom. Vse skupaj na rahlo premešajte, naložite na krožnike in na vsakega na tanko nastrgajte tartufe.

Omaka s tartufi

Za 5 oseb potrebujemo: 40 g belih ali črnih tartufov, ki jih lahko nadomestimo z eno žlico tartufate,2 žlici masla, 1 dl mleka, 1 dl sladke smetane, 2 rumenjaka in 5 dag parmezana.

V ponvi segrejte maslo. Ko se raztopi, dodajte polovico naribanih tartufov. Na maslu jih malo popražite, nato pa zalijte z mlekom in sladko smetano. Kuhajte, dokler omaka ne zavre, dodajte rumenjake, vse dobro premešajte in prelijte po poljubnih testeninah, polenti, krompirju … Povrhu pa tanko nastrgajte še preostale tartufe. Če pa omako pripravljate s tartufato, dajte vso tartufato v omako in je ni potrebno pražiti na maslu.

Brancinov file s tartufi

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag ali 8 brancinovih filejev, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 1 dl sladke smetane, 40 g belih ali črnih tartufov, ki jih lahko nadomestimo z eno žlico tartufate in sol.

Brancinove fileje temeljito očistite, jih posolite, zvijte v zvitke in spnite z zobotrebci. zvitke pokončno položite v z oljčnim oljem naoljen pekač in jih pecite deset do petnajst minut v, na 200 stopinj Celzija ogreti pečici. Pečene fileje zložite na krožnike, na preostalem olju pa rahlo popražite polovico naribanih tartufov, zalijte s sladko smetano, prevrite in omako prelijte preko brancinovih filejev. Čeznje na tanko nastrgajte preostale tartufe in postrezite s kuhanim krompirjem.

Biftek z gorgonzolo in tartufi

Za 4 osebe potrebujemo: 4 bifteke težke po 20 dag, sol, sveže mleti poper, 2 žlici olja, 20 dag gorgonzole, 0,5 dl sladke smetane, 1 dl mesne juhe in 30 g belih ali črnih tartufov, ki jih lahko nadomestimo z eno žlico tartufate.

Bifteke posolite, popoprajte in jih v ponvi na vročem olju z obeh strani poljubno specite (krvavo, srednje …). Odstranite jih iz ponve in v njej pripravite omako tako, da dodate gorgonzolo, sladko smetano, juho in polovico naribanih tartufov ali tartufato. Na močnem ognju naj vre nekaj minut, da se omaka zgosti. Bifteke položite na krožnike, jih prelijte z omako in postrezite s štruklji, dušenim rižem, zelenjavo …, čeznje pa na tanko nastrgajte preostale tartufe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 26. julij 2016 / 10:57

Lubadar se še naprej širi

Na Gorenjskem je za posek evidentiranih že 162 tisoč kubičnih metrov napadenega lesa. V četrtek se je začela sanitarna sečnja petsto kubičnih metrov lesa na priljubljeni Šmarjetni gori, zato obiskoval...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / torek, 25. junij 2013 / 10:20

Dišalo po krompirju in klobasi

Šenčur - V množici številnih prireditev in veselic, ki so minuli konec tedna popestrile družabno življenje na Gorenjskem, je v Šenčurju potekal tudi tradicionalni dvodnevni Praznik krompir...

Nasveti / torek, 25. junij 2013 / 10:09

Tanja odgovarja

Pozdravljeni. Že nekaj časa spremljam vašo rubriko in sem se odločila, da vam še jaz pišem. Nedolgo nazaj sem začela novo zvezo in me zanima, kako nama kaže glede stanovanja? Ker se odloča...

Kultura / torek, 25. junij 2013 / 10:02

Jutranje fotografije

V Galeriji Hiše Layer je na ogled fotografska razstava Zbudi se, ljubezen, avtorice Fernande Prado Verčič.

Kronika / torek, 25. junij 2013 / 09:53

Nepridipravi kradli po hišah

Kranj, Bled - Gorenjski policisti so te dni spet obravnavali tatvini, ki so ju izvršili neznanci na način, da so z različnimi izgovori zamotili lastnike, nato pa skrivaj vstopili v stanova...

Rekreacija / torek, 25. junij 2013 / 09:49

Alpe Scott 2013

Bliža se najlepši in najtežji kolesarski maraton v Sloveniji.