Anketa: Preveč razkošno za prvi november

Na dan mrtvih so grobovi praviloma zelo urejeni in pokriti z ikebanami, svečami, šopki. Zanimalo nas je, ali s tem pretiravamo in kako so grobovi urejeni druge dni v letu.

Vida Kuhar:

"Prav je, da temu dnevu posvetimo nekoliko več pozornosti, da se zamenja ali očisti pesek in doda nekaj novih nasaditev. Med letom naj bo sveča, pa kakšen šopek."

 

 

 

 

Marija Štefe:

"V Kranju na ta dan ne pretiravamo, le druge dni bi morali temu posvetiti več pozornosti. Za praznik odnesem na grob šopek in ikebano, med letom je na njem vedno šopek."

 

 

 

 

Drago Kalan:

"Za prvi november se pretirava, čeprav se je v zadnjih letih že malo umirilo. Grob mora biti urejen, ampak ni potrebe, da je na njem stalno svež šopek in da sveče gorijo vsak dan."

 

 

 

 

Stane Stenovec:

"Veliko sorodnikov mi je umrlo v zadnjih letih, nazadnje mati pred dobrim letom dni. Zelo rad imam urejen grob, ampak ne prebogato in zelo rad prižgem svečo."

 

 

 

 

Urška in Samo Lipar:

"Malo se pretirava na ta dan, tako kot na primer na valentinovo. Za grobove je treba skrbeti ne samo na dan mrtvih, ampak tudi druge dni in prinesti kakšno svečo ali rože."

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Na Osolnik odločal podaljšek

Brat in sestra Mitja in Mateja Kosovelj sta ponovila lansko zmago s teka na Osolnik. Rekordnih časov tokrat nista izboljšala. Nagrada za leteči cilj Simonu Aliču.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 8. julij 2010 / 07:00

Za rojstni dan je spet pognal žago

Mošnje - Kot je v pogovoru za Gorenjski glas obljubil pred dvema mesecema, je za svoj osemdeseti rojstni dan Ciril Zupan spet pognal staro domačo žago v Mošnjah. »To so se...

Zanimivosti / četrtek, 8. julij 2010 / 07:00

Srečanje prve generacije učencev v kranjski Iskri

Kranj - V gostilni Dežmanu na Kokrici pri Kranju se je prejšnji teden ob 60-letnici zaključka poklicnega šolanja zbrala prva generacija učencev v gospodarstvu Iskra Kranj. Kot je...

Gospodarstvo / četrtek, 8. julij 2010 / 07:00

Razpis za podporo prireditvam in združevanju

Ljubljana - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni razpis za podporo strokovnim prireditvam, stanovskemu in interesnemu združevanju za leto 2010 na p...

Zanimivosti / četrtek, 8. julij 2010 / 07:00

Začela se je poletna vadba joge

Zveza joga društev Slovenije letos petič organizira brezplačno vadbo po sistemu Joga v vsakdanjem življenju, ki bo potekala v 23 parkih v Sloveniji.

Slovenija / četrtek, 8. julij 2010 / 07:00

Karitas zbira šolske potrebščine

Ljubljana - Slovenska Karitas je začela dobrodelno akcijo z naslovom Otroci nas potrebujejo. Zbrani denar bodo namenili za šolske potrebščine in jih letos avgusta razdelil...