Rok Vilhar, Peter Musevski in Vesna Pernarčič - Žunić. (Foto: Mare Mutić)

Žabe na Prešernovem odru

Besedilo Gregorja Strniše je zaradi svoje tematike, želje po bogastvu ne glede na ceno, danes še kako aktualno.

Kranj - Za tretjo premiero letošnje sezone, ki je bila v soboto, so si v Prešernovem gledališču Kranj izbrali besedilo iz zakladnice slovenske klasike, dramo Žabe Gregorja Strniše. Vsekakor gre za delo, vredno pozornosti, saj avtor ob zgodbi preobrazbe iz reveža v bogataša spregovori tudi o vprašanjih identitete, problemih naših (ne)izpolnjenih želja, o obstoju duše in metafizike ter večnem vprašanju, kdo smo. Prav zaradi svoje tematike - želja po bogastvu ne glede na ceno - je Strniševo besedilo, napisal ga je leta 1967, danes verjetno še bolj aktualno kot kdajkoli poprej. Strniša je imenoval svojo dramo moraliteta in jo podnaslovil Prilika o ubogem in bogatem Lazarju, s tem pa poudaril njeno navezavo na srednjeveške dramske zvrsti. A če v srednjeveških moralitetah pride do rešitve in vrnitve v nedolžno stanje s pokoro, v svetu, ki ga prikazujejo Žabe, Boga ni. Zato pokora ni možna, funkcijo pozitivne metafizike pa v Žabah prevzame Hudič.

Režijo in scenografijo so zaupali mlademu Jaki Ivancu, ki je v Prešernovem gledališču režiral prvič, z željo, da Žabe znova zadihajo v duhu časa kot tudi v svoji večnosti. Dramaturginji sta Jera Ivanc in Marinka Poštrak, kostumografka Maja Ljubotina, avtor glasbe Davor Herceg, lektor Arko in oblikovalec maske Matej Pajntar. Vloge so oblikovali Peter Musevski (točaj), Rok Vilhar (Lazar in Lazarus) ter Vesna Pernarčič - Žunić (Babica in Evica). Vsi vpleteni so svojo nalogo opravili odlično.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Kava: tako jo pripravijo najboljši

Osnova vsake dobre kave je espresso, pravijo strokovnjaki, nadgradnja je prepuščena domišljiji in izkušnjam.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sobota, 1. november 2014 / 14:15

Smučišče 2864 se zamika v leto 2015

Letos je po besedah idejnega vodje projekta smučišča 2864 v Bohinju Boštjana Čokla čas za ureditev smučišča potekel, kot ocenjuje predvsem po zaslugi nagajanj in politične nestabilnosti v državi.

Radovljica / sobota, 1. november 2014 / 14:09

Pripravljali so kislo zelje

Osnovnošolci iz podružnične šole Ovsiše so se pred dobrim tednom dni odpravili do svojih prvih sosedov, Fistrovih na ekološki kmetiji Porta, kjer so se v živo naučili, kako se pripravlja okusno in zdr...

Kronika / sobota, 1. november 2014 / 13:55

Oživljanje ni pomagalo

Zgornje Jezersko – V torek dopoldne so jezerski gorski reševalci prihiteli v gozd na Zgornjem Jezerskem, kjer je pri krajanu prišlo do srčnega zastoja. Reševalci so obolelega oživljali do prihoda r...

Kronika / sobota, 1. november 2014 / 13:55

Jekleni gasilci odpotovali v Phoenix

Brnik – Najboljši slovenski tekmovalci v prestižni gasilski disciplini Najtežji dve minuti v športu Domen Pavlič (PGD Begunje), Matic Zupan (PGD Moste), Anže Habjan (PGD Podnart), Gregor Stanonik (...

Slovenija / sobota, 1. november 2014 / 13:53

Pišimo lepše zgodbe za srečno prihodnost otrok

Ljubljana – Podjetje Hofer postaja stalni podpornik projekta Botrstvo in bo letos v okviru trajnostne iniciative Danes za jutri podprlo projekt Pišem lepše zgodbe, ki ga pod okriljem Botrstva v Slo...