Poletne jedi

Ni je čez zelenjavo z domačega vrta, ki ima dejansko pravi okus po zelenjavi in ne potrebuje veliko, da iz nje pripravimo okusno jed. Čeprav je okusna že brez dodatkov, pa jo lahko dodatno popestrimo še s sirom Feta, ki ji doda prav posebno noto.

Za pripravo pečenih piščančjih beder z zelenjavo in sirom Feta potrebujemo: 1 kg piščančjih beder ali drugih piščančjih kosov za pečenje, 2 skodelici na rezine narezane mešane zelenjave (bučke, čebula, paprika, češnjevi paradižniki), 3 stroke česna, 150 g sira Feta, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žličko suhega ali eno vejico svežega rožmarina, 3 žlice olivnega olja, sol in poper.

Piščančje meso prestavimo v večjo skledo, ga solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in rožmarinom ter prelijemo z dvema žlicama olja. Vse skupaj dobro premešamo. Meso razporedimo po pekaču in ga postavimo v pečico na 200 °C, za 20 minut. Zelenjavo in olupljen česen stresemo v skledo, kjer smo marinirali piščanca, in prelijemo še z eno žlico olivnega olja ter dobro premešamo. Po 20 minutah peke pekač vzamemo iz pečice in med piščančje kose razporedimo zelenjavo ter potresemo z nadrobljenim sirom Feta. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 45 minut. Vmes večkrat premešamo.

Za pripravo špinačne solate s pečenimi bučkami potrebujemo: 1 skodelico sveže mlade špinače, 1 srednjo veliko bučko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 100 g sira Feta, pol žličke suhega origana, olivno olje, sol, balzamični kis.

Bučke narežemo na tanjše rezine in jih popečemo na olivnem olju. V skledi zmešamo špinačo, olivno olje, balzamični kis in sol. K špinači primešamo čez polovico narezane češnjeve paradižnike in popečene bučke. Po vrhu potresemo še z nadrobljenim sirom Feta in origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 6. maj 2015 / 11:41

»Bogu hvala za Anapurno!«

Minulo sredo je minilo dvajset let, odkar sta Davo in Drejc Karničar kot prva Slovenca dosegla vrh Anapurne – štirinajsti slovenski osemtisočak – in kot prva na svetu presmučala njeno severno steno.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 10. avgust 2022 / 17:25

Zagorelo na treh mestih

Radovljica – Na območju Radovljice je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje nekaj minut čez 14. uro zagorela brežina ob železniški progi na relaciji Globoko–Radovljica. Kot so sporočili s P...

Zanimivosti / sreda, 10. avgust 2022 / 17:01

Komarji – koliko jih je v Sloveniji

Kranj – »Topli poletni večeri so kot nalašč za posedanje na terasi. In ravno takrat, ko je najprijetnejše, od nekod pribrenčijo komarji in vse uničijo. Pa koliko jih je! Koliko?« Tako so zapisali n...

Nasveti / sreda, 10. avgust 2022 / 16:59

Tanja odgovarja

Spoštovani, zanima me, ali bo hčerki uspelo še enkrat zanositi. Z možem že imata punčko, sedaj pa poskuša hčerka s pomočjo umetne oploditve ponovno zanositi. Jaz tega ne podpiram, saj vidi...

Kronika / sreda, 10. avgust 2022 / 16:52

Storilec zavedel plačnika

Kranj – Policisti so pretekli teden obravnavali primer računalniške kriminalitete. »Storilec je prestregel elektronska sporočila med podjetjema in se vmešal v komunikacijo ter pri izvajanju finančn...

Nasveti / sreda, 10. avgust 2022 / 16:50

Poletne jedi

Ni je čez zelenjavo z domačega vrta, ki ima dejansko pravi okus po zelenjavi in ne potrebuje veliko, da iz nje pripravimo okusno jed. Čeprav je okusna že brez dodatkov, pa jo lahko dodatno popestri...