Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Za pripravo govedine s paradižnikovo omako potrebujemo: 800 g govejega stegna, 2 večji čebuli, 1 kg paradižnika, 4 lovorjeve liste, 2 žlički mlete rdeče paprike, pol žličke mlete kumine, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Paradižnik narežemo na manjše kose in ga s pomočjo mešalnika zmeljemo v kašo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Meso narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo meso. Dodamo narezano čebulo in na hitro prepražimo, da ta zadiši. Solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko, kumino ter dodamo lovorjev list. Premešamo in vse skupaj zalijemo z mletim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo približno uro in pol oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. 

Nasvet: Govedino v paradižnikovi omaki postrežemo skupaj z izbrano prilogo. Odlično se poda tako k polenti kot tudi k testeninam, njokom, rižu in krompirju. 

Za pripravo testenin s kozicami s paradižnikom in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnozrnatih testenin, pol kilograma zamrznjenih kozic, pol kilograma paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko suhe bazilike ali nekaj listov sveže, 1 pest sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, paradižnik narežemo na manjše kocke. Kozice stresemo na cedilo in jih postavimo pod tekočo vodo, da se odtalijo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem z obeh strani popečemo kozice. Kozice umaknemo iz ponve ter vanjo stresemo česen in čebulo. Na hitro prepražimo in dodamo paradižnik. Solimo, popramo in potresemo z baziliko. Premešamo in kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti. V omako vrnemo kozice in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. V omako vmešamo testenine in svežo špinačo. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se vse sestavine med seboj povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Drevo za obešanje

V letošnjem aprilu je narava pokazala vso svojo moč, drevje je na mah ozelenelo in marsikatero tudi vzcvetelo. A glej ga spaka. Radovljiškim občinskim strokovnjakom je...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 14. januar 2018 / 20:51

Zgodba o zmaju iz Kamniškega jezera

Marca bo minilo osemdeset let, odkar so pri izkopavanjih ob regulaciji struge Nevljice našli okostje mamuta.

Gospodarstvo / nedelja, 14. januar 2018 / 16:40

Čez šeststo tisoč kubičnih metrov lubadark

Kranj, Bled – Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije so lani (do 15. decembra) gozdarji lastnikom gozdov zaradi pretirane razmnožitve lubadarja izdali odločbe za izvedbo sanitarne sečnje in preven...

Gospodarstvo / nedelja, 14. januar 2018 / 16:40

Delavnice o uporabi računalnika na kmetiji

Radovljica – Kmetijska svetovalna služba bo pripravila več delavnic, na katerih bo kmetom predstavila najpomembnejše aplikacije, orodja in spletne strani s področja kmetijstva, ki jim bodo lahko po...

Gospodarstvo / nedelja, 14. januar 2018 / 16:40

Predstavitev rezultatov poskusov in novosti

Škofja Loka, Kranj - Semenarska hiša Pioneer bo v sodelovanju s KGZ Škofja Loka v ponedeljek, 15. januarja, ob 20. uri v gostilni Pri Ingliču v Škofji Loki predstavila rezultate poskusov s koruznim...

Gospodarstvo / nedelja, 14. januar 2018 / 16:39

Spremembe pri davkih in zavarovanju

Kranj, Cerklje – Kmetijska svetovalna služba pripravlja dve predavanji o spremembah pri obdavčitvi kmetijstva in pri kmečkem zavarovanju. Prvo predavanje bo v četrtek, 18. januarja, ob 10. uri v pr...