Borovnice in breskve

Čeprav letos v gozdu ni zelo veliko borovnic, se je kljub temu vredno potruditi in jih nabrati toliko, da lahko iz njih pripravimo borovničev drobljenec, ki se obnese kot odlična zdrava sladica ali malica. Prav tako nas ne bo razočaral jogurtov mus z breskvami.

Za pripravo borovničevega drobljenca potrebujemo: 2 skodelici polnozrnate moke, 3 skodelice ovsenih kosmičev, 1 skodelico rjavega sladkorja, 0,5 skodelice nasekljanih lešnikov, 2 vaniljeva sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 žličko cimeta, 1,5 skodelice stopljenega masla, 2 skodelici svežih borovnic.

V skledi zmešamo polnozrnato moko, ovsene kosmiče, rjavi sladkor, nasekljane lešnike, vaniljev sladkor, pecilni prašek in cimet. Prelijemo s stopljenim maslom in vse skupaj zamesimo v testo. Ni treba, da se testo povsem drži skupaj, zgnetemo le toliko, da so vse sestavine navlažene. Manjši pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo dve tretjini testa. Testo razporedimo po pekaču in ga pritisnemo ob dno, da se sprime. Pekač položimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, za 10 minut. Po tem času pekač s testom vzamemo iz pečice in nanj razporedimo borovnice. Čez borovnice nadrobimo preostalo testo. Pekač ponovno postavimo v pečico in pečemo še 20 do 30 minut oz. do zlato rjave barve.

Nasvet: Drobljenec lahko postrežemo, dokler je še topel, in sicer ob kepici sladoleda ali v kombinaciji s stepeno smetano. Lahko pa ga pustimo, da se povsem ohladi, in ga jemo kot piškotno pecivo.

Za pripravo jogurtovega musa z breskvami potrebujemo: 0,5 kg kremnega jogurta, 2,5 dl smetane, 20 g instantne želatine, 3 žlice sladkorja, 4 breskve.

Jogurtu dodamo sladkor in želatino ter premešamo. Sladko smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo k jogurtu. Pripravljeno kremo nadevamo v kozarce in jo postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ko je krema shlajena, nanjo nadevamo narezane breskve.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 17. maj 2011 / 07:00

Ekstremizem na pohodu

Ekstremizem v športu je nekaj, kar preziram, čeprav nimam razloga za to. Če gremo v potankosti, potem si moramo priznati, da je vsak vrhunski šport nekakšen ekstrem, ampak tu ni stran, na kateri bi pi...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:44

Podjetnica iz nuje in veselja

Pripravljati hitro hrano po slovensko ter biti zadovoljen tako sam kot stranke, je bilo vodilo Kranjčanke Katje Sušnik, ki se je v slabem letu uveljavila pod imenom Mama Katja.

Bohinj / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:43

Rekordni poletni obisk

Na Voglu so poletno ponudbo dopolnili še z jeklenico za spust, t. i. zip line. Poletni obisk ruši rekorde, približuje se celo zimskemu.

Gospodarstvo / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:42

V obmejnih krajih peščica tujih kupcev nepremičnin

Lani so tujci v gorenjskih obmejnih upravnih enotah kupili le nekaj nepremičnin.

Radovljica / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:41

Skočiš gor, skočiš dol

Na območju Občin Bled, Bohinj in Radovljica je letošnjo poletno sezono prvič na voljo turistom posebej prilagojena oblika javnega prevoza. Avtobusi Hop-on Hop-off omogočajo obiskovalcem lažje odkrivan...

GG Plus / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:41

Jezero Kreda je v zasebni lasti

V pregretih poletnih dneh se številni obiskovalci skozi dolino Radovne zapeljejo do jezera Kreda, ki s svojo smaragdno barvo kar vabi na osvežitev. Ob soparnih vikendih se tako ob jezeru nagnete tudi...