Katja Sušnik se je z izbrano hitro hrano uveljavila kot Mama Katja. / Foto: Primož Pičulin

Podjetnica iz nuje in veselja

Pripravljati hitro hrano po slovensko ter biti zadovoljen tako sam kot stranke, je bilo vodilo Kranjčanke Katje Sušnik, ki se je v slabem letu uveljavila pod imenom Mama Katja.

Šenčur – Katjo Sušnik je po študiju in dveh porodniških dopustih čakala usoda mnogih mladih, ki so ostali brez službe. Vendar Katja ni želela obupana čakati, kaj ji bo prinesel čas, temveč se je odločila, da bo pogumno izpeljala idejo, ki jo je navduševala že dlje časa.

»Ideja o tem, da bi delala v gostinstvu, je stara že nekaj let, saj je bil moj partner gostinec in želela sem si, da bi delala nekaj skupnega. On je imel več izkušenj v praksi, jaz v teoriji – in zdelo se mi je, da bi bila to dobra kombinacija. Razmišljala sva, da bi delala različne sendviče, saj je hitra hrana zelo priročna. Nisva si želela, da bi bili to običajni sendviči, temveč malce drugačni, bolj zdravi. Jaz namreč rada kaj pojem na hitro, vendar si želim, da je to dober, kvaliteten obrok. Ne morem reči, da pri nas ni ponudnikov hitre hrane, navadno pa ni ravno domiselna in kvalitetna. Jaz pa sem želela prav to,« pravi Katja, ki po poklicu ni gostinka, temveč socialna kulturologinja in antropologinja. Ker pa po drugem porodniškem dopustu ni dobila službe, se je vključila v program Podjetno v svet podjetništva.

»V ta program se prijaviš po razpisu, in če sprejmejo tvojo idejo, dobiš zaposlitev za štiri mesece in minimalno plačo. V tem času ti nudijo veliko izobraževanja in zaključek programa je, da napišeš poslovni načrt ter nato odpreš svoje podjetje. Tako sem jaz svojo idejo pripeljala tako daleč, da sem lani konec avgusta odprla svoje podjetje in septembra začela z delom. Na začetku sem delala vse sama, saj je partner imel drugo službo. Tako sem si tudi svojo prvo kuhinjo, ki sem jo imela v prostoru bivšega Tekstilindusa, uredila sama. Ker nisem imela prihrankov in nisem bila zaposlena, tudi nisem imela denarja za kaj več. Imela pa sem srečo, da sem sploh dobila skromen kredit in začela,« pravi Katja.

»Na začetku sem imela v ponudbi solate, sendviče in dnevne juhe. Vse sem sama pripravila, skuhala in razvozila. Ker pa je bil prostor majhen in sem želela ponudbo razširiti, sem se odločila za novo lokacijo v poslovni coni v Šenčurju. Prej mi je pomagal partner, sedaj mi pomaga Bobana, ki je trenutno še na usposabljanju, od septembra naprej pa bo tukaj zaposlena. Imava tudi pomoč pri razvozu, ker je tik ob kuhinji Antic cafe, pa lahko gostje dobijo ob pijači tudi hrano,« dodaja 32-letna Katja Sušnik, ki je kmalu dobila redne odjemalce.

»O ponudbi sem obveščala na Facebooku, z letaki in sedaj tudi prek Adreme. Tak je za zdaj moj marketing,« tudi pravi Katja Sušnik, ki je na spletni strani zapisala, da jo v življenju najbolj navdušujejo narava, kuhanje in otroci – in od tod tudi ime Mama Katja.

V ponudbi Mame Katje so jedi, ki jih večinoma pripravlja iz sestavin slovenskih proizvajalcev, zato dobro sodeluje tudi z njimi. »Sir dobim iz sirarne Gorišek, Podjedovi z Olševka mi vozijo skuto, jogurte, mladi sir in podobno, Štajnbirt mi dobavlja mesto, Umnik kruh, še največji problem je domača zelenjava, ki jo je sicer poleti zadosti, večji problem je pozimi. Vendar se že dogovarjam in želim si, da bi se povezala z enim od bližnjih kmetov,« pojasnjuje Katja, ki je imela na začetku predvsem stranke v podjetjih, kamor je vozila malice. Večino so hrano naročale ženske, odkar pa so na novi lokaciji uvedli burgerje in kosila, je med naročniki vedno več tudi moških. Dvakrat tedensko pripravlja jed na žlico, seveda pa ima tudi ponudbo za vegane.

»Že od nekdaj rada kuham, večinoma kuham iz glave, le malokrat pogledam kakšen recept. Največ mi pomeni, da so stranke zadovoljne, zato imam že veliko rednih strank,« dodaja Katja, ki ima še veliko idej.

»Ena izmed njih je lastna pekarna, saj zelo rada pečem. Seveda bom za to potrebovala novo, še večjo lokacijo z večjo kuhinjo. Tu smo kar malo omejeni, čeprav mi je lokacija zelo všeč. Prav tako si želim, da bi imela ponudbo pakiranih sendvičev, ki bi jih ponujala po trgovinah in bencinskih servisih, kar je bila tudi moja ideja v poslovnem načrtu. Želja in idej je še kar nekaj, le čas in denar sta omejena,« se zaveda Katja Sušnik, ki pravi, da so bili začetki težki, sedaj pa že zasluži toliko, da lahko plačuje račune in zaposlene ter upa, da ji bo kmalu ostalo kaj tudi za nove načrte in razvoj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 18. april 2010 / 07:00

Lastovk je vse manj

"Kmečka lastovka je že stoletja ptica, ki jo ljudje po vsej Evropi spomladi najbolj pričakujejo, saj s svojo vrnitvijo naznanja pomlad in s tem toplejšo polovico leta," pravi Tanja Šumrada, prostovolj...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Planica nima več rekorda

Minuli konec tedna so smučarski skakalci tekmovali na poletih v Vikersundu na Norveškem. To je bilo prvo tekmovanje na prenovljeni letalnici, ki sedaj velja za največjo na svetu. Planica se tako...

GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Festival zimskih športov

Petnajstega Šolskega pokljuškega maratona se je udeležilo kar 1741 mladih. Skoraj petsto jih je teklo na smučeh na najkrajši razdalji.

GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Vrtenje pedal na mestu

Dvoransko statično kolesarjenje je v pravem razmahu. Po vseh dvoranah oziroma centrih, ki ponujajo tovrstno vadbo, boste težko našli prosto kolo, če si ga ne boste vnaprej rezervirali.

GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Najhitrejši "malar"

Aleš Udovič je eden najbolj poznanih gorenjskih rekreativcev. Dvakratni zmagovalec Franje si najbolj želi zmage na jeklenih.

GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Flander se vrača

Po poškodbi na svetovnem prvenstvu je pretekli teden že treniral na snegu. Jutri odpotuje na tekmo v Kanado, medtem pa bo med zimskimi počitnicami v okviru njegove športne akademije potekal tečaj desk...