Za okusen začetek dneva

Vsi imamo včasih dneve, ko zjutraj težje vstanemo ali težko začnemo nov dan. Če si bomo za zajtrk privoščili hrustljavo granolo s cimetom ali čokoladno ovseno kašo, bo vse skupaj precej lažje.

Za pripravo hrustljave granole s cimetom potrebujemo: 300 g ovsenih kosmičev, 6 žlic lanenega semena, 150 g mandljev, 100 g kokosove moke, 3 žlice medu, 6 žlic kokosove maščobe ali približno 100 g masla, 2 vaniljeva sladkorja, žličko in pol cimeta, ščepec soli.

Polovico lanenega semena zmeljemo s pomočjo kavnega mlinčka. Če imamo večje mandlje, jih prerežmo čez polovico. V skledi zmešamo ovsene kosmiče, zmleto laneno seme, celo laneno seme, kokosovo moko, mandlje, cimet, vaniljev sladkor in sol. V posodici posebej zmešamo med in maščobo ter vse skupaj segrejemo, da dobimo enotno maso. S tem prelijemo mešanico ovsenih kosmičev in dobro premešamo, da se vse sestavine razporedijo. Granolo razporedimo na velik pekač, prekrit s peki paprijem. Pečemo v pečici, ogreti na 160 °C, 30 minut. Vmes večkrat premešamo. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se granola povsem ohladi, saj bo le tako postala hrustljava.

Nasvet: Granolo hranimo v zaprtem steklenem kozarcu. Uživamo jo tako kot ostale kosmiče (npr. z jogurtom, mlekom, kot dodatek za malico ...)

Za pripravo kakavove ovsene kaše potrebujemo: 80 g ovsenih kosmičev, 3 dl vode, 1 žlico temnega kakava, pol žličke soli, 1 manjšo banano, 100 g skute.

V kozico stresemo ovsene kosmiče, posolimo in dodamo kakav. Zalijemo z vodo ter zavremo. Zmanjšamo temperaturo štedilnika in kuhamo še 5 minut, da se kaša zgosti. Kašo serviramo v skodelico. Po vrhu damo skuto in narezano banano.

Nasvet: Sestavine se navedene za en obrok. Na koncu po želji posladkamo tako, da povrhu prelijemo z žlico medu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:35

Praznovala 104. rojstni dan

Prvega maja je Ivanka Ažman iz Mojstrane praznovala svoj 104. rojstni dan. Najbližja soseda Planinskega muzeja v Mojstrani živi mirno življenje – samostojna v svoji hiški, a ves čas obkrožena z ljubeč...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 7. maj 2008 / 07:00

Dragocene izkušnje

Test: Citroën Jumpy Furgon X L1H1 HDi 90

Avtomobilizem / sreda, 7. maj 2008 / 07:00

Vreme: jasno z grmenjem

Audi v pomlad z dvema novima modeloma, A3 Cabrioletom in A4 Avantom.

Zanimivosti / sreda, 7. maj 2008 / 07:00

Z veziljami v pomladne dni

Bled - Tako so naslovili razstavo ročnih del članic veziljskih krožkov Bled, Rečica, Bohinjska Bela, Gorje in Zasip, ki si jo je bilo do nedelje mogoče ogledati v preddverju Fest...

Žirovnica / sreda, 7. maj 2008 / 07:00

Praznovali tudi v Domu pri izviru Završnice

Žirovnica - Minuli četrtek je v Domu pri izviru Završnice potekal dvanajsti tradicionalni shod občanov Žirovnice, ki je bil tudi tokrat posvečen 1. maju, prazniku dela. »Čeprav j...

Tržič / sreda, 7. maj 2008 / 07:00

Tržičani v Glinje na Koroškem

Tržič - Nova Slovenija in Ženska zveza pri Novi Sloveniji, krščanski ljudski stranki Tržič sta konec tedna organizirali avtobusni izlet in romanje v Glinje/Glainach na Koroškem,...