Mesna musaka

Kar nekaj jih meni, da je priprava musake zapletena in zamudna; vendar ni tako. Za njeno pripravo potrebujemo malenkost dalj časa, ampak ko dobimo tako okusno jed, je ves čas poplačan.

Za pripravo mesne musake potrebujemo: približno 1 kg krompirja, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 2 dl paradižnikove mezge, pol žličke mlete paprike, 1 šopek peteršilja (ali 1 žlička suhega peteršilja), sol in poper, 2 žlici olja, 2,5 dl mleka, 2 jajci, 1 kislo smetano (180 g), 1 pest sira.

Krompir olupimo, narežemo na približno 0,5 cm debela kolesa in ga do polovice skuhamo v rahlo osoljeni vodi ter odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Dodamo mleto meso in pražimo, dokler meso ne porjavi. Po okusu posolimo in popramo, dodamo na kocke narezan paradižnik ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. V pokriti posodi kuhamo 20 minut. Začinimo z mleto rdečo papriko in peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut. Globok pekač premažemo z žlico olja. Dno pekača prekrijemo z napol kuhanim krompirjem. Čez krompir nadevamo del mesne omake. Čez mesno omako ponovno položimo krompir. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka krompirja in omake. V posodi z metlico na hitro stepemo jajci, zalijemo z mlekom in kislo smetano ter dobro premešamo. S pripravljenim prelivom prelijemo musako. Z vilicami večkrat zabodemo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Musako pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut. Da se musaka po vrhu ne zapeče preveč, jo med peko po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno musako postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.

Nasvet: Za lahko različico kislo smetano zamenjamo z jogurtom, za mleto meso pa zmeljemo pu­sti kos mesa. Za omako lahko uporabimo tudi klasično bolonjsko omako, ki jo imamo nemalokrat na zalogi v zamrzovalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 29. april 2010 / 07:00

Izšla je knjižica s skupnimi voznimi redi

Kamnik - V Centru za razvoj Litija so izdali knjižico Skupni vozni redi za javni potniški promet, v kateri so zbrani vsi vozni redi javnih prevoznikov na relacijah z območja kamn...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 1. marec 2018 / 23:57

Mesna musaka

Kar nekaj jih meni, da je priprava musake zapletena in zamudna; vendar ni tako. Za njeno pripravo potrebujemo malenkost dalj časa, ampak ko dobimo tako okusno jed, je ves čas poplačan.

Razvedrilo / četrtek, 1. marec 2018 / 23:52

Finale letošnje Eme

Ko smo novinarji spremljali finalni prenos letošnje Eme v avli Televizije Slovenija ob glavnem vhodu v televizijsko hišo, smo ugotovili, da smo pravzaprav v vetrolovu stavbe, a smo bili vsaj s končno...

Rekreacija / četrtek, 1. marec 2018 / 23:50

Veterani plavajo predvsem za užitek

Kranjski olimpijski bazen je minulo soboto gostil mednarodno tekmovanje v plavanju za veterane, tako organizatorji kot tekmovalci pa so bili navdušenji nad možnostjo prijetne rekreacije in druženja lj...

Šport / četrtek, 1. marec 2018 / 23:49

Konec tedna Pokal Vitranc

Najboljši alpski smučarji se bodo konec tedna zbrali na Gorenjskem, saj bo v soboto in nedeljo na tekmovalni progi v Podkorenu potekal že sedeminpetdeseti Pokal Vitranc.

Železniki / četrtek, 1. marec 2018 / 20:03

Redar oglobil žalujoče

Občinski redarji so lani v občini Železniki ugotovili 287 kršitev, največ zaradi prehitre vožnje. Zaradi nepravilno parkiranih vozil pa so oglobili tudi žalujoče na pogrebščini v Sorici, kar se je obč...