Mlečne rezine

Vsaka kupljena sladkarija, ki mi je všeč, mi predstavlja izziv, da jo poskusim narediti sama. Doma narejene mlečne rezine so tako enostavne in hitre za pripravo in še boljše od kupljenih.

Za pripravo mlečnih rezin potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 3 žlice sladkorja, 2 žlici meda, 3 zvrhane žlice pravega kakava, 3 žlice moke, 2 žlici gustina (koruznega škroba), 1 žličko pecilnega praška, 1 ščepec soli, lupino 1 limone; za kremo: 0,5 l sladke smetane, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, sok pol limone, 3 žlice meda, 1 kremfiks (utrjevalec smetane).

Priprava biskvita: V skledo presejmo moko in ji primešamo gustin, pecilni prašek, kakav in naribano limonino lupinico. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem. Stepamo toliko časa, da masa postane bolj rumene barve in naraste na dvakratno količino. Vmešamo med. Postopoma dodajamo mešanico iz moke. Na zadnje vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač v velikosti pečice prekrijemo s peki papirjem in ga premažemo z malo olja, saj bo tako pečen biskvit veliko lažje odstopil od peki papirja. Na peki papir vlijemo pripravljeno maso za biskvit in jo poravnamo po celotnem pekaču. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. Pečen biskvit ohladimo in ga po sredini prerežemo na dva pravokotnika.

Priprava kreme: Sladko smetano stepemo do polovice. Dodamo ji vanilin sladkor in kremfiks ter stepemo do čvrstega. Prilijemo limonin sok in primešamo med. Vse skupaj dobro premešamo.

Eno polovico biskvita premažemo s pripravljeno kremo. Pokrijemo z drugo polovico biskvita in za dve uri postavimo v hladilnik. Mlečne rezine narežite na daljše pravokotnike.

Nasvet: Če nimamo na voljo gustina (koruznega škroba), ga lahko v celoti nadomestimo z moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 13. maj 2020 / 10:24

Ješprenjeva »rižota« s piščancem

Lahko bi rekli, da so rižote zelo hvaležna jed. So preproste za pripravo, ne umažemo veliko posod, hranljive, poleg tega pa izjemno okusne. Pripravimo jih lahko skoraj na nešteto načinov. Ste že po...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 24. januar 2018 / 20:05

Mlečne rezine

Vsaka kupljena sladkarija, ki mi je všeč, mi predstavlja izziv, da jo poskusim narediti sama. Doma narejene mlečne rezine so tako enostavne in hitre za pripravo in še boljše od kupljenih.

Razvedrilo / sreda, 24. januar 2018 / 20:04

Veselo v drugi polčas

Vili Zadravec je umirjeno, a ne mirno dal abrahamovsko zaobljubo.

Razvedrilo / sreda, 24. januar 2018 / 20:02

V slovo županu Kransterdama

Na novega leta dan se je poslovil Slavko Manfreda, naš človek aktivne alternative, večni župan Kransterdama. V kranjskem Trainu je v njegov spomin potekal koncertni večer, na katerem ni manjkal nihče,...

Kranj / sreda, 24. januar 2018 / 19:57

Soseska po meri ljudi

Stanovanjska soseska Planina v Kranju je z okoli šestnajst tisoč prebivalci ter približno 74 hektari površine največje stanovanjsko naselje tako v Kranju kot na Gorenjskem. Stara je skoraj...

Nasveti / sreda, 24. januar 2018 / 15:26

Ne moremo ubežati

Pretekli teden sem se udeležil bralnega krožka v Mestni knjižnici Kranj. Pogovarjali smo se o knjigi, ki jo prebirajo letošnji slovenski maturanti. Literarno je knjiga zahtevna, vsebinsko za mladi...