Pita s kutinami

Kutina, eden zadnjih jesenskih sadežev, na katerega zadnje čase kar malo pozabljamo. Zaradi visoke vsebnosti pektina se uporablja predvsem za kuhanje marmelad, prav tako pa je odlična za pripravo pite, saj ima prav poseben vonj in okus, ki se mu ni moč upreti.

Za pripravo pite s kutinami potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 50 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, lupinica ene bio limone, 2 žlici kisle smetane, ščepec soli; za nadev: 200 g kutin, 150 g sesekljanih orehov ali lešnikov, 2 žlici sadne marmelade, sok pol limone, 1 dl soka iz kompota ali jabolčnega soka, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta, 4 klinčke; za preliv: 2 jajci, 3 žlice sladkorja, 150 g skute, 100 g čvrstega ali kremnega jogurta.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo sladkor, vanilin sladkor, sol, lupinico ene bio limone. Na sredino damo kislo smetano in na koščke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo in ga položimo v hladilnik za 30 minut.

Priprava nadeva: Kutine olupimo ter jih narežemo na manjše kocke. Damo jih v kozico, zalijemo z jabolčnim in limoninim sokom ter potresemo s sladkorjem, klinčki in cimetom. Premešamo in kuhamo približno deset minut. Odstranimo klinčke in odlijemo morebitni odvečni sok.

Priprava nadeva: Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo trd sneg. Skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor in rumenjaka. Nazadnje vmešamo še sneg iz stepenih beljakov.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo približno na centimeter debelo in z njim obložimo dno in robove pekača za pito. Dno testa premažemo z marelično marmelado in posujemo s sesekljanimi orehi. Pečemo 10 do 15 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Čez pečeno testo razporedimo nadev iz kutin ter prelijemo s prelivom. Pito pečemo še 30 minut na 180 °C. Pečeno pito ohladimo in jo po želji potresemo z mletim sladkorjem.

Nasvet: Za testo priporočam uporabo ostre moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Čari orientalskega plesa

V Domžale prihaja 11. maja 2. dobrodelni orientalski šov.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / četrtek, 30. november 2017 / 18:10

Iščejo soglasje z lastniki zemljišč

Če bodo našli skupni jezik z lastniki zemljišč, bi se v prihodnjem letu lahko začel projekt kolesarske povezave Bled – Bohinj.

Medvode / četrtek, 30. november 2017 / 18:10

Na Senici imajo novo krožišče

Gre za eno izmed največjih treh letošnjih investicij Občine Medvode.

Kultura / četrtek, 30. november 2017 / 18:09

Skrivnostne Mašukove Strasti

Tržič – Do konca letošnjega leta je v tržiški Galeriji Paviljon na ogled razstava Passion (Strast) uveljavljenega umetniškega ustvarjalca Nikolaja Mašukova. Ruski akademski slikar in kipar Nikolaj...

Kronika / četrtek, 30. november 2017 / 18:07

Obravnavali več vlomov

Zadnji konec tedna so policisti obravnavali večje število vlomov v vozila in objekte.

Razvedrilo / četrtek, 30. november 2017 / 18:07

Desetletka Buchanologije

Kranj – Znani stand-up komik Klemen Bučan je natanko pred desetimi leti prišel na idejo, da bi združil najpomembnejši aktivnosti, ki ga veselita – komične stand-up nastope ter elektronsko glasbo. N...