Kaja Pogačar

Paradajz in Kaja

Pred nekaj dnevi je slovenski trg dobil še eno kuharsko knjigo, a vseeno malce drugačno: imenuje se Paradajz – Velika knjiga receptov s paradižnikom. Koncept in recepti knjige so delo Luke Novaka in Valentine Smej Novak, fotografije pa Kaje Pogačar, Gorenjke, ki že slabih deset let živi v Ljubljani. Glavno vlogo pa, kot ste že lahko ugotovili, igra paradižnik, in to tisti iz Renkovcev.

Paradajz je kuharica, ki se dotakne paradižnika na številne načine oziroma v kar 65 receptih. Nastala je tudi v sodelovanju z Martinom Žigom, Kristjanom Magdičem in Alešem Okornom, ki v Renkovcih vzgajajo paradižnik znamke Lušt, slovenski paradižnik z vonjem in okusom, kot radi uživalci paradižnika rečejo, ko na prodajnih policah z zelenjavo iščejo dobrega.

Knjiga uči pripravo tradicionalne domače paradižnikove omake po receptu prekmurske babice ali primorske none – Valentina razloži, da v tem odseva njeno in Lukovo poreklo: ona je Prekmurka, on Primorec. Spoznate mednarodno klasiko, celo znameniti koktajl bloody Mary si lahko pripravite. Dobite ideje za sendviče, solate, hitro malico ali zahtevnejše kosilo; testeninske jedi, pite; ugotovite, da kečap lahko naredite sami, pa tudi malce bolj zapleteni čatni (chutney) in izveste, kako do okusnega na soncu sušenega paradižnika. Uvodni del knjige predstavi tudi omenjeno trojko ter njihovo paradižnikovo mavrico okusov: od češnjevcev do črnega ter slivovega paradižnika, volovskega srca.

Fantje v prihodnost zrejo z optimizmom in na podoben način kot o paradižniku sedaj razmišljajo o kumarah, papriki, jajčevcih in še kakšni okusni zelenjavi.

In kdo je Kaja Pogačar?

Dekle, ki je pred leti z Brega pri Žirovnici odšla v Ljubljano in tam tudi ostala. Fotografinja, ki je diplomirala iz komunikologije, medijskih in komunikacijskih študij, a splet okoliščin jo je pripeljal do točke, ko je poslušala sebe in se odločila za novo pot. Tako se je začelo njeno življenjsko kulinarično popotovanje, in sicer v takratni ljubljanski Baziliki. »Enostavno sem se vrgla v to, kar sem od nekdaj rada počela: kuhala.« Kaj kmalu smo Kajo lahko videli v kuharskem šovu Gostilna išče šefa, pred tem pa je nabirala znanje pri najboljših: udeležila se je tečaja pri Urošu Štefelinu, spoznavala torte pri Naserju Gashiju. Za določen dogodek je pod budnim mentorskim očesom chefa Uroša tako enkrat ustvarila tudi sladico. In ravno med sladice jo je vedno vleklo, čeprav načeloma rada kuha vse. Ker je vegetarijanka, ne pripravlja ne mesa in ne rib, tako da raziskuje svet kulinarike v svoji smeri: kako tu doseči intenzivne okuse.

V Gostilni išče šefa je tekmovala in bila kasneje del ekipe. Učila se je tudi od kuharske mojstrice Ane Roš, sodelovala v MasterChefu, leto in pol je rasla z ljubljanskim Organic Gardnom. »Naredili smo čudovito zgodbo,« pove. Od letošnjega januarja pa je v bistvu »freelencerka«, dela na različnih projektih.

Kaja je že prej sodelovala z Luštom: s paradižnikom je naredila koledar za leto 2016, tokrat pa je za fotografijo skrbela v kuharici Paradajz – Velika knjiga receptov s paradižnikom. Luka in Valentina sta jo poklicala, če bi bila pripravljena sodelovati na projektu kot fotografinja, in ker je pri ustvarjanju nekega takega izdelka pomembna energija med soustvarjalci, so se dobili in ... ostalo pa je že preteklost. »Ujeli smo se super in se pri delu tudi zabavali.«

V knjigi ni sledila nekim trenutnim trendom v fotografiji. Želela je ujeti duha paradižnika, hrano prikazati preprosto takšno, kot je: sočno. Fotografije naj bi bogatile recepte, ki tako postanejo še bolj mamljivi.

Pred kratkim se je vrnila iz Indonezije, kjer v rajskem resortu Aloita na Mentavajskih otokih učila kuhe tamkajšnjo ekipo. Štirinajst dni je tako kuhala kot uživala. Sicer bi ji bil ta način življenja lahko blizu, a kljub temu je odprta za vse izzive, ki jih življenje ponuja; še najbolj intenzivno pa se ukvarja z idejo o lastnem prostoru pod ljubljanskim soncem in misli, da jo bo v bližnji prihodnosti tudi uresničila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 17. maj 2016 / 07:00

Strip Samire Kentrić

Kranj – Naslov majskega stripovskega večera Samira Kentrić – slovenska Frida Kahlo je izjemno zgovoren. Jutri, v sredo, 18. maja, ob 19. uri namreč v Mestno knjižnico Kranj prihaja angažirana ustva...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 2. maj 2017 / 21:07

Paradajz in Kaja

Pred nekaj dnevi je slovenski trg dobil še eno kuharsko knjigo, a vseeno malce drugačno: imenuje se Paradajz – Velika knjiga receptov s paradižnikom. Koncept in recepti knjige so delo Luke Novaka in V...

Gospodarstvo / torek, 2. maj 2017 / 19:19

GeoCodis: od zemlje do zvezd

Matjaž Ivačič in Andrej Beden sta pred tremi leti ustanovila podjetje GeoCodis in v tem času razvila produkte za Simobil, Dars, Luko Koper ter se prebila tudi na afriški trg.

Tržič / torek, 2. maj 2017 / 19:18

Akcijski načrt za več podjetništva

Tržič – Svetniki so na aprilski seji občinskega sveta sprejeli osnutek akcijskega načrta za spodbujanje razvoja podjetništva in gospodarskega razvoja v občini Tržič, predstavil jim ga je Goran Novk...

Razvedrilo / torek, 2. maj 2017 / 19:11

Najlepši, najboljši in okusni sladoledi

Tacenska cesta je dobila nov bistro in kavarno, viktorja za življenjsko delo 2016 Lado Ambrožič, v finalnem izboru za najlepšega Slovenca gorenjskih predstavnikov ne bo, miss športa Slovenije 2017 pa...

Zanimivosti / torek, 2. maj 2017 / 17:45

Škarje in nože so nekoč ostrili potujoči brusači

Tako kot vsem dobro poznani Ribničani, ki so se, da so preživeli sebe in družino, s suho robo na ramah odpravili po svetu, so se s trebuhom za kruhom na pot nekoč morali odpraviti tudi rezijanski brus...