Zakonca Justin in Antonella ter Gianfranco Kozlović

Teliček v megli

Mojmir Štiftar je že kar nekaj časa domača kuhalnica kranjskogorske restavracije Skipass istoimenskega hotela – in to izvrstna. Kuharski kreativec z drzno žilico vsakič znova na krožniku gostom postreže z novimi presenečenji, idej in kombinacij mu ne primanjkuje.

V hotelu Skipass družine Justin so kulinarični večeri postali že tradicionalni. Tokrat so se odločili, da bodo gostom postregli šesthodni meni, kombinirali pa so ga z vini ’kralja malvazije’, z vini Kozlović iz hrvaškega oziroma istrskega Momjana. Za znanega vinarja je večina Slovencev, ki vsaj nekaj malega ve o vinih, že slišala – predvsem zaradi njegove malvazije.

Zanimiv meni je napovedoval že drzen pozdrav iz kuhinje, v katerem smo v enem grižljaju okušali morje in meso na posteljici iz svinjske kožice. Sledil je zanimiv krožnik, ki ga je Mojmir poimenoval teliček v megli. Na krožniku sta dimljenemu telečjemu tartarju z jurčkovim kompotom delala družbo še krema iz rdeče paprike in čebulni prepečenec. Sledile so koline na žlico oziroma juha iz kislega zelja s hrustljavo kremo krvavice in ajdovimi žganci, pa škamp v buzari – gratiniran jadranski škamp s suhim češnjevcem, peteršiljevim puhastim testom in črnim česnom z malvazijo. Okusi so se stopnjevali z ozkimi rezanci s kuhanim jastogom in črnim istrskim tartufom, penečo jastogovo omako in limoninim kaviarjem; sledil je mesni naslov škotsko govedo v slovenskih gozdovih, kjer je bila glavna zvezda krožnika pečena trebušna mišica škotskega goveda z omako iz gozdnega jagodičevja, pirejem korenja s slanino in brinom. Lepo pa je drzni kuharski mojster zaokrožil meni sicer z zelenjavnim imenom sladice domača koleraba. To pa je predstavljal mousse kisle smetane s smrekovim oljem, sladkano in okisano kolerabo ter želejem sladkega vina. Za vinsko spremljavo pa, kot smo že omenili, so tokrat poskrbela vina Antonelle in Gianfranca Kozlović.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 7. maj 2014 / 10:56

Literatura za mir

Danes se bo s prihodom udeležencev na Bledu začelo 46. mednarodno srečanje pisateljev PEN, v okviru katerega se bo poleg okroglih miz, predstavitve novih prevodov, zasedanj odbora Pisatelji za mir...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 16. februar 2017 / 22:04

Biser gotske arhitekture

Od izida knjige Pod zvonom sv. Kancijana, ki jo je ob 500. obletnici zaključka zidave najpomembnejše kranjske cerkve izdala Župnija Kranj, je minilo že 25 let. V tem času so strokovnjaki s...

Razvedrilo / četrtek, 16. februar 2017 / 22:03

Teliček v megli

Mojmir Štiftar je že kar nekaj časa domača kuhalnica kranjskogorske restavracije Skipass istoimenskega hotela – in to izvrstna. Kuharski kreativec z drzno žilico vsakič znova na krožniku gostom pos...

GG Plus / četrtek, 16. februar 2017 / 21:14

France iz mesa in krvi

Andrej Štular je pred leti v središče svojega ustvarjanja sprejel pesnika dr. Franceta Prešerna. S Francetom kot človekom iz mesa in krvi se je vračal stoletje in pol nazaj v Kranj, mesto, v katerem s...

Kronika / četrtek, 16. februar 2017 / 21:13

Doma gojil konopljo

Kranj – Policijska uprava Kranj poroča o več zasegih droge v zadnjih dneh. V treh primerih so zasegli manjše količine posušene konoplje, v enem primeru pa so odkrili Kranjčana, ki je konopljo gojil...

Kronika / četrtek, 16. februar 2017 / 21:12

Vlomilec odnesel denar

Kamnik – Kamniški policisti so pred dnevi obravnavali vlom v stanovanjsko hišo v okolici Kamnika. Neznani storilec je v popoldanskem času razbil steklo kletnega okna in vstopil v notranjost. Pri po...