Nočna straža v veleblagovnici

Letos mineva 410 let od rojstva velikega holandskega slikarja Rembrandta (1606–1669), ki je leta 1642, ko je bila Nizozemska še pod špansko krono, ustvaril znamenito skupinsko sliko Nočna straža. Danes neprecenljivo umetnino je naročila amsterdamska civilna straža, a je potem ni hotela plačati. Ko so jo namestili na amsterdamski rotovž, je bila prevelika in so jo »obrezali« na velikost 4,54 metra širine in 3,79 metra višine. Na njej je 34 oseb, 18 strelcev in helebardistov ter 16 drugih, med njimi tudi deklica s petelinom v naročju. Njena vloga na sliki ni popolnoma razjasnjena. Verjetno gre za marketenderico, vodjo vojaške kantine v bojnem pratežu. V neprekosljivi igri svetlobe poleg nje izstopata še figura poročnika v bleščeči rumeni uniformi in stotnika, vse druge osebe so potopljene v mrak. Ko so po obnovitvi Rijksmuseuma 2013 sliko spravili nazaj na staro mesto, je bil to pravi tehnološki podvig. Vabilo Amsterdamčanom, Holandcem in tudi tujcem pa je bil nadvse duhovit in v vsem zgodovinsko veren prispevek na TV ... Nenadoma zaide med kupce nekajnadstropne veleblagovnice kokoš, spreten tat se spusti po vrvi čez ograjo in beži, skozi vrata prikoraka straža … Začne se lov na tatu. Kupci so osupli, navdušeni, radovedni, in ko živ prizor ob vhodu dopolni zadnja oseba, se prednjo spusti kovinski okvir, oživela nočna straža vabi v muzej! Prizor se še vedno najde na YouTubu, pri nas na krožniku pa jed iz nekdanjih holandskih kolonij.

Bami goreng

Za 4 osebe potrebujemo: 2 žlici limetinega ali limoninega soka, 100 g azijskih rezancev, sol, 2 rdeči papriki, 2 rumeni papriki, 200 g spomladanskih čebulic, 100 g kitajskega zelja, 500 g piščančjih prsi, 6 žlic olja, 2 stroka česna, 300 ml zelenjavne juhe, 4 žlice sojine omake, 4 žlice čilijeve omake, 1 pest svežega sesekljanega korinadra, vok.

Bami goreng in nasi goreng sta tako rekoč nacionalni jedi južne Azije. Pripravljajo ju na vse mogoče načine. Ponekod je med sestavinami tudi svinjsko meso, v deželah, kjer so prebivalci pretežno islamske vere, je priljubljen piščanec. K piščancu velikokrat dodajajo tudi rakce. Bami goreng pomeni, da je jed na osnovi rezancev, nasi goreng pa ima za osnovo kuhan riž. Najbolje jed pripravimo v voku.

Rezance najdemo na polici z eksotično prehrano in jih skuhamo po navodilu. Odcedimo. Piščanca zrežemo na poldrugi centimeter velike koščke in ga mariniramo v 2 žlicah sojine omake. Papriko očistimo semenja in belih delov ter zrežemo na trakce. Spomladansko čebulico z zelenjem vred poševno zrežemo na 3 cm dolge kosce, kitajsko zelje pa na trakce. Česen stremo. Piščanca opečemo na olju in damo na stran. Papriko, česen, čebulico in kitajsko zelje na hitro prepražimo na olju, dodamo zelenjavno juho, preostanek sojine omake, čilijevo omako in pražimo 5 minut. Dodamo rezance in meso, limetin/limonin sok in solimo. Pozor pri čilijevi omaki. Na policah jih je veliko vrst. Od hudo močne do bolj blage, tudi osladkane. Zelo priljubljen je tudi sambal oelek, gosta omaka iz čilijev, doma v Indoneziji. Najti ga je tudi v naših trgovinah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 3. maj 2018 / 14:04

Podkuca ohranja kulturno dediščino

Nam je še mar za našo kulturno dediščino – pod tem naslovom se je v Osnovni šoli Naklo odvila nadvse pestra kulturno-družabna prireditev, na kateri so nastopili folkloristi skupin FS Podkuca, ki deluj...

Objavljeno na isti dan


Jezersko / sobota, 16. julij 2016 / 22:31

Od torte iz frotirja do knjige iz blaga

Jezersko – Vsaki dve leti članice skupine za ročna dela priredijo razstavo svojih izdelkov. Letos so jo v Korotanu, kjer bo v prihodnje medgeneracijski center, odprle junija ob občinskem prazniku,...

Kamnik / sobota, 16. julij 2016 / 22:29

Muzejska pot je še vedno gradbišče

Kamnik – Delavci Komunalnega podjetja Kamnik te dni intenzivno urejajo makadamski del Muzejske poti, ki vodi do gradu Zaprice, v katerem ima sedež Medobčinski muzej Kamnik. Dela, ki se izvajajo skl...

Zanimivosti / sobota, 16. julij 2016 / 22:20

Čriček

V poletnih večerih mnoge znova osrečuje popolna harmonija petja čričkov, v katerem odzvanja narava sama v svoji čudežni raznolikosti. Njihova melodija lahko predstavlja romantično ozadje mladim zal...

Nasveti / sobota, 16. julij 2016 / 22:18

Nočna straža v veleblagovnici

Letos mineva 410 let od rojstva velikega holandskega slikarja Rembrandta (1606–1669), ki je leta 1642, ko je bila Nizozemska še pod špansko krono, ustvaril znamenito skupinsko sliko Nočna straža....

GG Plus / sobota, 16. julij 2016 / 22:18

Kako je postala očetova last

Azrine težave so se začele že ob njenem rojstvu. Ko je prijokala na svet, je bila njena mama stara skoraj 46 let, očetu pa je bilo petnajst let več. Po vasi se je hvalil, da je 'naredil' t...