Zeljna in čebulna juha s parmezanovimi žličniki

Po novem letu se priležejo ''lahke'' jedi, ki ne obremenijo preveč naših želodcev. Posebej primerne so malo bolj obogatene juhe, ki so lahko s skledico solate ali kakšno sadno sladico tudi glavni obrok.

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: 0,5 kg svežega zelja, 600 g krompirja, 3 stroke česna, 1 žličko kumine, 1 žličko vegete, 1 žlico moka, 3 ščepce popra, 1 žlico ocvirkov ali zaseke.

Zelje narežemo na manjše lističe in ga damo v lonec. Zalijemo z 1,5 litra vode ter zavremo. Krompir olupimo, narežemo na kolobarje in ga dodamo k zelju. Dodamo nasekljan česen, potresemo z vegeto, kumino in poprom. Kuhamo od 30 do 40 minut, oziroma dokler ni krompir popolnoma kuhan. Kuhano vse skupaj pretlačimo. Da bo juha lepo gosta, naredimo podmet iz moke. Žlico moke zmešamo z žlico hladne vode. Vlijemo v juho in pokuhamo še 5 minut. Na koncu prepražimo žlico ocvirkov ali zaseke in nato vmešamo v zeljno juho.

Nasvet: Marsikdo si bi upal reči, da ni zelja brez klobase. Če smo ljubitelji le-teh, jo postrežemo poleg juhe. Kumina prepreči napenjanje in napihovanje zaradi zelja.

Za pripravo čebulne juhe s parmezanovimi žličniki potrebujemo: za juho: 4 čebule, 3 stroke česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, 1 žličko suhega kopra, 2 jušni kocki, 1 žlico olja, ščepec soli; za žličnike: 2 jajci, 70 g moke, 50 g masla, 120 g naribanega parmezana, ščepec soli.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem na hitro prepražimo česen. Dodamo čebulo, narahlo osolimo in malce prepražimo. Prilijemo 1,5 litra vrele vode, dodamo jušni kocki in kuhamo 20 minut. Medtem pripravimo žličnike. Zavremo 1,25 dl vode in vanjo damo maslo, da se razpusti. Vmešamo moko. Mešamo toliko časa, da cmok odstopi od posode. Odstavimo s štedilnika, malo ohladimo in v cmok umešamo jajci ter posolimo. Nazadnje umešamo še parmezan. Pustimo stati 5 minut, nato pa z dvema čajnima žličkama oblikujemo žličnike in jih polagamo v juho. Kuhamo še 15 minut. Na vsak krožnik damo malo peteršilja in kopra ter prilijemo juho.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 7. maj 2018 / 18:03

Pomladanska rekreacija

Pomladni meseci so najboljši čas za rekreativne dejavnosti na prostem. Ni prevroče, zebe nas tudi ne več. Na cestah širokih in ozkih, prometnih in tistih gozdnih se tre kolesarjev. Tudi lastnik rde...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 7. januar 2016 / 13:30

Člani kljub dvomom izvolili

Predzadnji dan leta 2015 je Društvu upokojencev Kranj vendarle uspelo sklicati in izpeljati letni zbor članov, ki je bil tokrat tudi volilni. Člani iniciativnega odbora za organizacijske spremembe so...

Nasveti / četrtek, 7. januar 2016 / 13:24

Zeljna in čebulna juha s parmezanovimi žličniki

Po novem letu se priležejo ''lahke'' jedi, ki ne obremenijo preveč naših želodcev. Posebej primerne so malo bolj obogatene juhe, ki so lahko s skledico solate ali kakšno sadno sladico tudi glavni o...

Kronika / četrtek, 7. januar 2016 / 13:11

Največkrat zagorelo v dimniku

V minulih prazničnih dneh gorenjski gasilci niso imeli pravega počitka. Poleg več tehničnih posredovanj v prometnih nesrečah so imeli največ dela s požari, še zlasti dimniškimi.

Kultura / četrtek, 7. januar 2016 / 13:09

Ikone – sporočilnost svetih podob

Tržič – V Galeriji Atrij Občine Tržič bo v četrtek, 7. januarja, ob 18. uri odprtje razstave Ikone – sporočilnost svetih podob avtorice Albine Nastran iz Škofje Loke. Nastranova je ena redkih v slo...

Mularija / četrtek, 7. januar 2016 / 13:08

10. silvestrovanje za otroke na Bledu uspelo

Zadnji dan preteklega leta se je na silvestrovanju za otroke na blejski promenadi zbrala velika množica otrok in njihovih staršev, ki so jo zabavali Romana Krajnčan, Ula Ložar, Ana Skumvač, mlade p...