Okusna juha, ruski boršč

Ruski boršč

Rusko-ukrajinska stojnica je bila ena najbolj privlačnih na jeseniški Multi-Kulti-Nariki. Simpatična dekleta so v narodnih nošah predstavila svojo kulturo in tradicionalne jedi. Najbolj je izstopal boršč, ruska juha iz več vrst mesa in zelenjave.

Obvezna sestavina le-te je rdeča pesa, ki juhi poda značilno rdečo barvo. Boršč ima veliko oblik in se pripravlja na različne načine glede na regijo, obstaja tudi vegetarijanska različica brez mesa. Pravi boršč naj bi po starem ustnem izročilu bil tisti, v katerem žlica sama stoji pokonci.

Sestavine (za lonec 7–8 litrov):

• 1,5 kg mesa različnih vrst: mlada govedina, teletina, perutnina, svinjina (priporočamo vsaj 2 vrsti, lahko pa izberete le eno vrsto, ki vam je ljubša) + goveje jušne kosti

• 2 veliki sveži rdeči pesi

• polovica glavice zelja

• korenje (eno veliko ali 2 manjši)

• 0,5 kg krompirja (4 srednje velike krompirje)

• 1 paprika

• 1 čebula

• 500 g paradižnikove mezge ali paradižnik v koščkih iz konzerve ali svež paradižnik (2–3)

• 3 stroke česna

• peteršilj, koper (svež ali posušen)

• lovor

• sol, poper

• olje

Priprava

Najprej skuhamo juho iz mesa in kosti. Ko je meso kuhano, ga odložimo na krožnik, narežemo na koščke in tam pustimo.

V juho pa dodamo na drobne kocke narezano rdečo peso. V času, ko se pesa kuha, pripravimo preostalo zelenjavo: zelje, krompir narežemo na srednje velike kocke, korenje ter papriko na kratke trakove in sesekljamo čebulo.

Ko bo rdeča pesa na pol kuhana, ji dodamo zelje in krompir, polovico korenja in paprike ter lovorjev list. Dodamo paradižnikovo mezgo ali paradižnik v koščkih iz konzerve (če uporabimo svež paradižnik, ga olupimo tako, da opranega celega damo v juho za 2 min, nato ga vzamemo ven in z lahkoto potegnemo dol kožico in narežemo na kocke) in vrnemo v juho prej narezano meso.

Čebulo, preostalo korenje in papriko popražimo na olju, da zadiši in dobi zlato rjavo barvo.Vse dodamo v juho skupaj s sesekljanim česnom ter na drobno narezanim peteršiljem, koprom. Na minimalnem ognju še pokuhamo približno 10 minut. Juho serviramo z žlico kisle smetane in kruhom. Okus lahko izboljšamo z gorčico, sveže narezanim peteršiljem, poprom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 27. april 2011 / 07:00

Davek na bilančno vsoto bank

Vlada je potrdila predlog zakona o davku na bilančno vsoto bank, s katerim želi banke spodbuditi h kreditiranju podjetij in samostojnih podjetnikov.

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 4. maj 2014 / 14:07

Kuril tudi plastiko

Žabnica – Kranjski policisti so se v ponedeljek popoldne odzvali na klic občana, ki je prijavil, da nekdo v Žabnici kuri odpadke, o čemer so se možje postave kasneje tudi sami prepričali. V kurišču...

Šport / nedelja, 4. maj 2014 / 14:05

Zanimiv gorenjski obračun v Ljubljani

Ljubljana – Članska moštva Branika, Žusterne, Kamnika Slovana in Triglava so odigrala 4. krog drugega dela članskega državnega prvenstva. V Ljubljani je Triglav z 9 : 7 premagal Kamnik Slo...

Tržič / nedelja, 4. maj 2014 / 14:04

Denar za popravilo razgledne poti

Tržič – Za kritje stroškov izvedbe nujnih intervencijskih ukrepov pri odpravi posledic naravnih nesreč, to je sanacije poškodovanih odsekov razgledne poti po Dovžanovi soteski, bodo iz sredstev re...

GG Plus / nedelja, 4. maj 2014 / 14:03

Ruski boršč

Rusko-ukrajinska stojnica je bila ena najbolj privlačnih na jeseniški Multi-Kulti-Nariki. Simpatična dekleta so v narodnih nošah predstavila svojo kulturo in tradicionalne jedi. Najbolj je...

Razvedrilo / nedelja, 4. maj 2014 / 14:00

Uživa v življenju

Na Turkovi kmetiji v Rovtah nad Češnjico pri Podnartu je bilo v zadnjih dneh zelo živahno. Kako tudi ne, ko je oče Rudi Potočnik kot najstarejši moški predstavnik v krajevni skupnosti praznoval 90. ro...