Najmlajši so se zabavali na čokoladnih delavnicah. (Foto: Gorazd Kavčič)

Kislo vreme, sladki nasmeški

V Lukovici imajo enega najboljših kuharjev v Evropi, prvi festival čokolade pa je v Radovljico privabil trume ljubiteljev sladkih pregreh.

Mednarodni kuharski festival Biser morja je eden najpomembnejših gastronomskih dogodkov v Sredozemlju. Tekmovanje je letos sedmič organiziralo Združenje sredozemskih in evropskih kuharjev, na tekmovanju pa je sodelovalo več kot tristo kuharjev iz 19 držav. Slovenijo so zastopali štirje kuharji po izboru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Zelo dobro se je odrezal Iztok Gumzej, kuhar v lukoviški gostilni Furman, ki je prejel zlato medaljo v pripravi jedi iz piščanca ter v velikem finalu osvojil tretje mesto in s tem naslov tretji najboljši kuhar v Evropi. Iztok je poleg denarne nagrade prejel še zanimivo povabilo in se bo v prihodnosti tri tedne kuharsko izpopolnjeval v znamenitem prestižnem hotelu v Dubaju v obliki jadra, ki stoji na umetnem otoku Burj Al Arab.

»Verjamemo, da je čokolada magnet, ki veže nase zanimive zgodbe, povezuje ljudi, kulture, njena sladkost in čarobnost pa sta razlog, da nekateri ne morejo brez nje. Zato tudi verjamemo, da ima tovrstna prireditev vse možnosti, da postane tradicionalna,« je bila v nedeljo zadovoljna Nataša Mikelj, direktorica Turizma Radovljica, potem ko je bil pod streho - zaradi dežja tudi dobesedno - prvi festival čokolade pri nas.

Obiskovalci z vseh koncev Gorenjske pa tudi od drugod so se drenjali pred stojnicami slovenskih čokoladnic, ki so ponujale sladko pregreho vseh vrst; od klasične devetdesetkilogramske Gorenjke z lešniki, ki so jo z lesenimi kladivi razdrobili in razdelili med ljudi, do butične ponudbe manjših proizvajalcev iz vse Slovenije. Slednji so ponujali zanimive in za marsikoga nenavadne okuse, kot so čokolada z oljčnim ali bučnim oljem in rožna čokolada. Kuharski mojstri iz hotela Triglav Bled so navduševali s tepkami, oblitimi s čokolado, aktualni državni prvak v mešanju koktajlov Edin Halačević pa s čokoladnim Cocktail's Showom. Organizatorji so pripravili še kulinarično delavnico na temo spajanja vina in čokolade, prikaz izdelovanja medenih src iz čokolade, delavnice za otroke in nagradne igre za odrasle.

Prireditev si je ogledal tudi predsednik države Danilo Türk, ki se, kot pravi, sicer nima za poznavalca te sladke razvade, a je z veseljem poskusil različne okuse; najbolj ga je navdušila čokolada z dodatkom bučnega olja. Svoj obisk je predsednik Türk v Radovljici zaključil tako, da je tudi domov odnesel delček prekmurske čokoladne ponudbe ter čokoladne rezine, ki so jih pripravili kuharski mojstri Srednje gostinske in turistične šole Radovljica.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 5. maj 2016 / 12:14

Največ zaprtih do dve leti

V slovenskih zaporih največ obsojencev prestaja kazen zapora od enega do dveh let, šestnajst zaprtih oseb pa prestaja tridesetletno zaporno kazen.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 27. avgust 2011 / 07:00

Kratke novice

Umrl zaradi zastrupitve s plinom Kranj - V Kliničnem centru Ljubljana je v sredo za posledicami delovne nesreče umrl 51-letni moški. Dan prej je v lič...

Slovenija / sobota, 27. avgust 2011 / 07:00

Padalka Avbljeva se je poškodovala

Ljubljana - Športna padalka Irena Avbelj se je med izvajanjem figurativnega skoka na evropskem prvenstvu v Kikindi poškodovala, saj si je pri doskoku zlomila nogo. Organiz...

Zanimivosti / sobota, 27. avgust 2011 / 07:00

Od Pogačarja do Kranjca

V Bohinju se spominjajo devetdeset let od prvega državnega rekorda v smučarskih skokih. Jože Pogačar je leta 1921 na skakalnici na pobočjih Koble skočil devet metrov. Danes odprtje novih plastičnih sk...

Radovljica / sobota, 27. avgust 2011 / 07:00

Jubilejno Sončkovo popoldne

Radovljica - Župnijska Karitas Radovljica je tudi to poletje pripravila Sončkove počitnice, pester počitniški program za osnovnošolce. Letos so bile že dvajsete po vrsti, zato bo...

Gospodarstvo / sobota, 27. avgust 2011 / 07:00

Že dvajset let hodijo v gore

Kranj - V Društvu kmečkih žena Kranj vsako leto pripravijo dvodnevni planinski izlet. »Ko smo razmišljale, kam bi šle letos, ko je jubilejni, dvajseti pohod, smo se odločile za K...