Mokovec ali jerebika - to je zdaj vprašanje

Z divjim sadjem nad prehlad (2)

Kdor je odprte glave, se pozimi sladka s pripravki iz drobnih plodov samoniklega sadja, ki so prava zakladnica vitamina C in bioaktivnih snovi. Na ta način si krepi odpornost in se bolj suvereno zoperstavlja virusom prehlada in gripe.

Trpka jerebika

Koralno rdeči jagodasti plodovi jerebike (Sorbus aucuparia) so bogato obdarjeni z vitaminom C, provitaminom A, pektinom, flavonoidi, organskimi kislinami in še številnimi drugimi snovmi. Surovi plodovi so zelo kisli in trpki, zato ne uživamo presnih. Najbolje storimo, če jih na pragu jeseni zamrznemo in jih pozimi spremenimo v sadne kaše in kompote. No, tudi če smo jih takoj po obiranju skuhali v marmelade ali želeje, ni nič narobe. Prav pa so storili tudi vsi tisti, ki so jerebikove jagode posušili, saj so take odličen nadomestek za pravi čaj. No, pozimi se jerebikov čaj obnese tudi kot eden boljših vitaminskih napitkov, ki ščiti pred prehladnimi obolenji. Toliko bolj, če mu v njem družbo dela z vitaminom C najbolj bogato obdarjeno sadje, šipek. Pri kašlju, hripavosti in prehladu se izkaže jerebikova marmelada, ki smo ji primešali še jabolka, šipek in hruške. Z uživanjem le-te si močno okrepimo telesno odpornost.

Sladki mokovec

Pozimi si lahko odpornost na sladek način okrepimo tudi z oranžno rdečimi plodovi mokovca (Sorbus aria), bližnjega sorodnika jerebike. Mokovčevi plodovi so nekoliko manj bogati z vitamini kot jerebikovi, a so precej bolj sladki in kot nalašč za tiste, ki kremžijo usta, ko v njih zaidejo grenke, trpke in kisle jerebikove jagode. Iz mokovčevih plodov pripravljamo marmelade in želeje po enakem postopku kot iz jerebikovih. Kdor si želi okrepiti imunski sistem, naj pest mokovčevih plodov skupaj z drugim sadjem skuha v kompot.

Kisli rakitovec

Morda slišite prvič, a rakitovec (Hippophae rhamnoides) je rastlinski podprvak, kar se tiče zastopanosti vitamina C – v tem oziru ga prekaša le šipek. Rakitovec vsebuje kar desetkrat več vitamina C kot citrusi, poleg tega pa je zelo bogat tudi z vitamini iz skupine B, železom in magnezijem - prava izbira za dvig odpornosti. Če ga pozimi redno uživamo, nas brani pred prehladi in infekcijami. Ker pa so plodovi prekisli, da bi uživali same, si iz njih pripravimo sok ali sirup oziroma jih zmečkajmo v kašo. Vsak dan naj bi popili dva kozarca vode s po dvema žlicama rakitovčevega soka. Pripravkov iz rakitovca ne smemo jemati zvečer, saj močno poživljajo. Odsvetuje se sočasna uporaba rakitovca in zdravil proti strjevanju krvi.

… na koncu pa še črni bezeg

Ljudsko zdravilstvo plodove črnega bezga (Sambucus nigra) že od vekomaj ceni kot enega najboljših pomočnikov pri vročini, prehladu, kašlju in gripi. Tudi klinične študije so potrdile, da nudi učinkovito obrambo pred virusi prehlada in gripe, saj preprečuje njihovo razmnoževanje, prav tako pa skrajša simptome gripe in prehlada za štiri dni. Črni bezeg pomaga vzdrževati odpornost imunskega sistema. Čaj iz bezgovih plodov in tudi cvetov pospešuje potenje in izločanje bronhialnih žlez ter lajša vnetja zgornjih dihal. Njemu gre tudi zahvala, da sluznica v nosu in grlu postane odpornejša na okužbe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / torek, 19. maj 2015 / 12:33

Spet bodo ustvarjali panjske končnice

Radovljica – Na Linhartovem trgu v Radovljici bodo jutri, v sredo, spet ustvarjali panjske končnice. Ustvarjalne delavnice že šestnajst let pripravlja Osnovna šola Antona Janše Radovljica. Letošnja...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:08

Povečali bodo skladišča

Zaradi hitre rasti podjetja se bo Cargo-partner že v prihodnjem letu lotil povečanja svojih skladiščnih kapacitet na Brniku.

Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:04

Priznanja za krušne izdelke

Gorenjske kmetije so na ocenjevanju krušnih izdelkov za Festival dobrot slovenskih kmetij na Ptuju dobile devet zlatih priznanj, tri srebrne in šest bronastih.

Kamnik / sreda, 9. junij 2021 / 18:03

Prijaznejši do čebel

Kamnik – Občina Kamnik se je pridružila pobudi z naslovom Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik. Pobuda, ki je nastala v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Gorenjske in regionalnim stičiščem...

Kronika / sreda, 9. junij 2021 / 18:02

Preiskujejo nesrečo na Lancovem

Lancovo – Radovljiški policisti so v petek okoli 9.30 na Lancovem obravnavali nesrečo motorista, ki naj bi se pred padcem izogibal neznanemu vozniku domnevno manjšega črnega osebnega avtomobila, ki...

Razvedrilo / sreda, 9. junij 2021 / 17:54

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne pa...