Aroma, okus in telo – tri glavne komponente degustiranja

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne palčke, ki vsake toliko časa pristanejo v jogurtovi omaki. Iz prtiča pletene košare lezejo kosi mojega belega hlebca, zraven pa je odprta buteljka slovenske rebule iz butične kleti v Brdih. Trudim se razločiti pester cvetlični okus in aromo zrelih sadežev, čakam na rahlo kiselkast pookus in z zanimanjem poslušam Jana – mladega, načitanega sommeliera, dobrega prijatelja, strastnega »backpackerja« in ljubitelja vsega dobrega, kot pravi on.

Ideja o degustaciji vina je bila plod večmesečnega čakanja na bolj sproščene čase, med katerimi so se ideje in novi projekti tkali kar sami od sebe. In tako sva z Nejcem zamisel predstavila Janu, ki je pretekli konec tedna skupinico osmih neveščih »vinoljubov« popeljal na odkrivanje sveta vin iz Maribora, Vipavske doline in Goriških brd. V petih urah smo se seznanili s kraljem belih sort – rizlingom, nadaljevali z avtohtonim sortnim vinom iz Vipave, primerjali najbolj komercialno belo rebulo s kakovostno butično različico, srkali Ano, najboljše mlado vino v Sloveniji, in prek oranžnega prešli še na rdeča vina, taka, ki odlično zaokrožijo krožnik suhih mesnin in »medium-rare« steak.

Tako sedim za mizo in kramljam s prijatelji o vsem, kar se dogaja v njihovih življenjih, poslušam in vpijam vsako Janovo besedo, na tisoče dejstev in zanimivosti iz sveta slovenskih vin, ki jih kot za stavo stresa iz rokava in brez pomislekov odgovarja na še tako podrobna vprašanja pokuševalcev. Razkriva nam konkurenco iz Japonske, Amerike in Francije in se smeji osuplim študentskim obrazom, ki smo bolj kot kakovosti vajeni poceni žveplanih brozg, zmešanih v brizganec z radensko, ki so po naši navadi namenjene poletni ohladitvi in dvigu razpoloženja. Dopusti nam tok lastnih misli in občutkov, v strokovno mnenje vplete neznane fakte in novosti: Ste vedeli, da je nadvse prefinjeno zorenje vin v amforah in betonskih jajcih? Da je okus vipavskih vin zaradi visoke vsebnosti mineralov v prsti včasih rahlo slan? In da bi v Franciji za enako kakovostno vino kot pri nas odšteli vsaj petdeset evrov več?

Večer se počasi bliža koncu. Nad mizo odpiramo še zadnjo steklenico rdečega, dobrote so pošle, pogovor pa kar vztraja. Pia se je zagrela za cel karton belega rizlinga, Gašper vpija podrobnosti vinske fermentacije, vsi pa se strinjamo, da bo premierni degustaciji sledila repriza. Meni pa je degustacijsko druženje ob dobrih okusih in še boljših prijateljih zlezlo pod kožo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 20. maj 2016 / 07:00

Gorenjski glas, št. 40

Gorenjski glas, 20. maj 2016, št. 40

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 23. februar 2012 / 07:00

Vabijo k pravljičnim uricam

Preddvor - V zimskih počitnicah preddvorske otroke znova vabijo k ustvarjalnim uricam, ki bodo v petek, 24. februarja, in v soboto, 25. februarja, ob 16. uri v Turistično informacijskem ce...

Bled / četrtek, 23. februar 2012 / 07:00

Led prenevaren za hojo

Bled - Ledena skorja, ki prekriva Blejsko jezero, se je v minulih dneh že precej stanjšala. Zato je tudi blejski župan Janez Fajfar izdal opozorilo, da je hoja po njem zelo nevar...

Radovljica / četrtek, 23. februar 2012 / 07:00

Sejnine še vedno po starem

Radovljica - Svetniki radovljiškega občinskega sveta tudi v sredo, po že četrti zaporedni obravnavi, niso sprejeli novega pravilnika, ki med drugim določa, da se sejnine članov o...

Slovenija / četrtek, 23. februar 2012 / 07:00

Darilo za Blaža

Ljubljana - Pred kratkim smo v Gorenjskem glasu pisali o Tanji Draksler, dekletu z downovim sindromom, ki je imela v galeriji Krvina v Gorenji vasi prvo samostojno likovno...

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 23. februar 2012 / 07:00

Ne spremembam obračuna komunalnega prispevka

Gorenja vas - Gorenjevaško-poljanska občinska uprava je svetnikom predlagala spremembe odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka, s katerim želijo predvsem upoštevati gra...