Ivica in Anton Arvaj iz Mesarije Arvaj sta s svojo kranjsko klobaso znova navdušila in dobila priznanje za najboljšo kranjsko klobaso v letu 2010.

Najboljša kranjska je Arvajeva

V Hiši kulinarike Jezeršek v Sori so v sredo sedmič ocenjevali kranjske klobase. Za najboljšo so v konkurenci devetih znova razglasili kranjsko klobaso Mesarije Arvaj iz Britofa.

Sora - Ta konec tedna bo v Sori pri Medvodah potekal 2. Festival kranjske klobase. Za uvod v to prireditev je bilo v sredo v Hiši kulinarike Jezeršek sedmo državno tekmovanje v ocenjevanju kranjskih klobas.

Ocenjevanje je potekalo drugače kot pretekla leta. Na dosedanjih ocenjevanjih so razglasili dve najboljši kranjski klobasi: posebej po oceni strokovne komisije in po oceni ljubiteljskih ocenjevalcev. Tokrat je najboljša samo ena. Spremembe so bile tudi pri poteku ocenjevanja. »Odločili smo se, da za ljubiteljsko ocenjevanje postavimo devet točk, na katerih strežemo devet vzorcev. Ljudje krožijo med temi točkami in izberejo vzorec, ki jim je po okusu najbolj všeč. Ocena ljubiteljskih ocenjevalcev k skupni oceni prinese tretjino. Prvič smo uvedli tudi ocenjevanje vzorcev iz maloprodaje, ki štejejo deset odstotkov. Še vedno pa je največja teža strokovne komisije, katere ocena v skupni seštevek prinese 60 odstotkov,« je pojasnil Franc Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek, ki je s ŠD Sora organizator festivala.

Certificiranih proizvajalcev kranjske klobase je trenutno deset, na ocenjevanju jih je sodelovalo devet. Vzorci so si bili dokaj izenačeni, zato je bila naloga ocenjevalcev še toliko težja. Najboljše ocene je tretjič zapored dobila kranjska klobasa Mesarije Arvaj iz Britofa, druga je proizvajalca Košaki, tretja pa Mesa Kamnik. »Zelo smo veseli, da je bila naša kranjska klobasa znova izbrana za najboljšo. Je pa to tudi obveza na naprej. Treba je vzdrževati to kakovost,« je povedala Ivica Arvaj iz Mesarije Arvaj, ter dodala, da se je prodaja kranjske klobase pri njih v enem letu povečala za sto odstotkov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / torek, 13. maj 2008 / 07:00

Kako ustreči vsem ali Ustanovil bom svojo civilno iniciativo

Odkar sem župan, me ljudje pogosto sprašujejo, kaj mi je bilo, da sem pustil svoje zdravniško delo, ki sem ga, mimogrede povedano, imel (in ga še vedno imam) zelo rad, ter se podal v nemirne in pogost...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 29. september 2015 / 07:00

Izdali so knjigo

Izšla je pripovedka z ilustracijami otrok Kako je nastalo naše mesto Tržič, ki so jo predstavili na prireditvi Kako nam v Tržiču zadiši po starih časih.

Nasveti / torek, 29. september 2015 / 07:00

Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim d...

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Firštov golaž

Člani Turističnega društva Kamniška Bistrica so v nedeljo pripravili prvo tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža, ene od priljubljenih jedi Okusov Kamnika, in prireditev Halo, na finfranje, s katero s...

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Diamantno srce ljubezni

Nedavno, 17. septembra, je minilo natanko šest desetletij, odkar sta si večno zvestobo obljubila Jožica in Martin Zavrl iz Čirč pri Kranju.

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Pot do slave

Oktobra v kranjski Cineplexx prihaja nova mojstrovina izjemnega filmskega vizionarja Roberta Zemeckisa: film o francoskem vrvohodcu Philippu Petitu, ki je leta 1974 razpel vrv med stolpa Svetovnega tr...