Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / petek, 4. maj 2012 / 07:00

Uredili prodajo zunaj prodajaln

Bohinjska Bistrica - V občini Bohinj so prodajo blaga zunaj prodajaln opredelili v posebnem odloku. »Povpraševanje po tovrstni obliki prodaje blaga je namreč iz leta v leto večje...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 5. marec 2015 / 12:19

Zimsko druženje obrtnikov in podjetnikov

Kranjska Gora – Po šestih letih premora je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v soboto spret pripravila Zimske športne igre obrtnikov in podjetnikov. Lep sončen dan jih je za tekmovanje v velesl...

Gorenjska / četrtek, 5. marec 2015 / 12:14

Odzivnost največja na Loškem

Lani so s programom Svit odkrili 159 primerov raka debelega črevesa in danke.

Bohinj / četrtek, 5. marec 2015 / 12:03

Enotno proti upravljavskemu načrtu

Občinski svet v Bohinju je na februarski seji obravnaval tudi osnutek upravljavskega načrta Triglavskega narodnega parka (TNP) in enotno zahteval njegov umik ter ponovno odprtje Zakona o TNP.

Gorenjska / četrtek, 5. marec 2015 / 11:55

Raziskovali so kulturo

Študijski krožek pri Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Gorenjske se že drugo leto zapored ukvarja z raziskovanjem slovenske kulture, 8. februarja so obiskali Pot kulturne dediščine v Žirovnic...

Slovenija / četrtek, 5. marec 2015 / 11:53

Praznujemo dan žena

Kranj – Osmi marec, dan žena, je mednarodni praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. Kakšen pomen ima danes pred stoletjem uveljavljen praznik? Je izgubil na svoji vrednosti,...