Piknik je druženje

Danes lahko celotno storitev piknika naročiš na dom. Kot vsako druženje tudi tu najdemo pluse in minuse.

Včasih so bili pikniki prav dolgočasni v primerjavi, kaj vse lahko danes doživimo na njih. Obdržala se je tradicija, da se še vedno tisti s hišami in velikimi vrtovi, ali pa vikendom in zunanjim kaminom, v času od pomladi do jeseni, samo da se pokaže sonce in pride sobota, spremenijo v žar mojstre.

Prišli smo v čase, ko lahko kompletno storitev piknika dobesedno tudi naročimo. Ponudba je pestra. Izbiramo med športnimi centri, odmaknjenimi pokritimi kočami, nadstreški, šotori, pokritimi prostori ob travnatih površinah, kjer se lahko udeleženci piknika ukvarjajo z različnimi športnimi igrami. Igrajo nogomet, badminton, odbojko na mivki, ...

V primeru, da niste vešči obvladovanja žara ali pa bi želeli tudi sami uživati v dnevu na drugi strani žara, lahko dvignete telefon in pokličete kakega profesionalca, žar mojstra, ki pride na dom. Da o tem, s čim vse vam lahko postreže, kaj vse lahko pripravi na žaru, sploh ne gre zgubljati besed. Pleskavice, čevapčiči, nabodala so že klasični repertoar, ponudijo pa vam pripravo jagenjčka, odojka, kozlička, vola na žaru … Odvisno, za kakšen dogodek gre – za manjši družinski piknik ali veliko vrtno veselico, lahko celo poroko. In če mojster obvlada, vam bo poleg ajvarja, kečapa in gorčice ponudil še precej pečene in sveže zelenjave.

Na eni gurmanskih spletnih strani smo zasledili prednosti in nevarnosti piknika. Verjetno ne veljajo vse za vsakogar, vendar večina kar drži. K prednostim štejejo prvinskost piknika, saj je druženje s hrano in pijačo na svežem zraku starodaven ritual; neformalnost - na piknik lahko pridejo tudi ljudje na višjih položajih v jeansu; izpeljemo ga lahko praktično kjerkoli, čeprav so v zadnjem času v modi bolj nenavadne lokacije; pestra je ponudba prostorov in programov, skromnost pa je posebna vrlina, saj je piknik lahko ena cenejših oblik druženja. Slabost pa predstavlja najprej slabo vreme. Pitje alkohola je lahko tudi minus. Pametno je, če se organizira prevoz. Ljudje se ob misli na klasični piknik včasih dolgočasijo, zato so na voljo tudi nevsakdanji programi. Adrenalinski park, raftanje ali kaj podobnega. Slaba stran piknika pa bi znale biti tudi klopi, saj to pomeni, da ljudje sedijo in gledanje drug v drugega pride tu bolj v poštev kot pa komunikacija, ki vodi v sproščeno druženje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 17. junij 2021 / 07:13

Najvišje priznanje Slavku Rožiču

Športna zveza Tržič je podelila priznanja najboljšim in najobetavnejšim športnikom leta 2020.

Objavljeno na isti dan


Domžale / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.