Največ pomoči za Kamnik

Vlada je za obnovo stanovanjskih objektov, poškodovanih v nedavni ujmi, slovenskim občinam namenila 682 tisoč evrov.

Kamnik – Vlada Republike Slovenije je na torkovi dopisni seji sprejela sklep o dodelitvi sredstev za enkratno denarno pomoč pri obnovi stanovanjskih objektov, ki so bili uničeni ali močno poškodovani v neurju z vetrom in točo, ki je po Sloveniji pustošilo 13. in 14. julija.  

Med slovenskimi občinami je največ škode utrpela občina Kamnik, ki ji od skupne vsote 682 tisoč evrov pripada več kot tretjina ali 240 tisoč evrov, kar je največ od vseh občin. »Po prvih ocenah in dogovorih je bilo rečeno, naj bi občina Kamnik dobila šestino vseh razpoložljivih državnih sredstev, zato smo nad zadnjim sklepom prijetno presenečeni, čeprav je v primerjavi z vso škodo, ki je nastala v naših krajih – ta se že bliža 12 milijonom evrov – to vseeno premalo,« je sklep vlade komentiral kamniški župan Tone Smolnikar, ki kljub dopustu nima oddiha.

Komisije, ki jih je imenoval znotraj občine, so namreč samo na področju poškodovanih stanovanjskih stavb doslej zabeležile za 2,5 milijona evrov škode, za pomoč pa je zaprosilo kar 170 občanov. »Skupaj s centrom za socialno delo, Rdečim križem in Karitasom bomo podrobno proučili, kdo je že dobil kakšno pomoč in kdo je teh sredstev najbolj potreben,« je še povedal župan in dodal, da se je na posebnem transakcijskem računu občine doslej nabralo 10 tisoč evrov, približno 60 tisočakov bo občina namenila iz proračunske rezerve, pri odpravi škode na kmetijskih površinah, v gozdovih in na infrastrukturi pa tudi še računajo na pomoč ministrstev.

Od gorenjskih občin so do državnih sredstev, ki jih bodo posameznim upravičencem dodeljevali župani, upravičene še občine Vodice, Komenda in Medvode. V Komendi je bilo delno poškodovanih več hiš, brez strehe pa je ostala le ena v Suhadolah, v Vodicah pa bo pomoči veselih sedem družin, ki jim je veter odkril strehe domov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

V Gorjah se je razlegalo ubrano petje

V počitniškem domu v Gorjah je minuli teden letovalo 35 varovancev društva Sožitje z ducatom spremljevalcev. Vsi navdušeni nad glasbenim taborom.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 2. avgust 2008 / 07:00

Glasbena delavnica v Magušarjevi hiši

Poletne prireditve v Magušarjevi hiši na Linhartovem trgu se nadaljujejo tudi v avgustu.

Prosti čas / sobota, 2. avgust 2008 / 07:00

Radijski vrt spet oživel

Tudi v letošnjem poletju na vrtu Radia Kranj pripravljajo Petkova vrtnarjenja. Doselj so gostili Vesele svate, Franca Pestotnika - Podokničarja, Matjaža Smodiša, Tadejo Brankovič Likozar ...

Prosti čas / sobota, 2. avgust 2008 / 07:00

Najbolj barvit svetovni festival

Po odru se je v treh dneh sprehodilo več kot tristo poslikanih teles iz 43 držav vsega sveta. Martuljčanka Alenka Peternel se je znašla med najboljšimi.

GG Plus / sobota, 2. avgust 2008 / 07:00

Kaj hoče pederetka od mene?

Zdaj tudi javnost ve, da je pisatelj, ki se je dolgo "skrival" za psevdonimom Gojmir Polajnar, v resnici Boris Pintar, doma iz Poljan nad Škofjo Loko, živi v Ljubljani. Pogovor z njim je nastal ob izi...

GG Plus / sobota, 2. avgust 2008 / 07:00

Tišina je povsem običajen pogovor

Andreja Valtanen, v Kranju jo bolj poznamo po njenem dekliškem priimku Rakovec, je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost diplomirala iz grafičnega oblikovanja, skupaj s sošolci je za izdelavo c...