Lahke jedi za poletne dni
Kremna juha iz zelene
Sestavine: 5 dag jušne zelenjave, 25 dag gomolja zelene, 20 dag krompirja, 3 dag masti, 1,50 l vode ali kostne juhe, muškatni orešček, sol, poper, limonin sok, sesekljan peteršilj, pol dl kisle smetane, 1 rumenjak, profiteroli ali kruhove kocke za vložek.
Priprava: Očiščeno in na rezine narezano jušno zelenjavo prepražimo na maščobi, dodamo gomolj zelene in krompir ter zalijemo s kostno juho ali vodo. Ko se zelenjava zmehča, vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom in začinimo. Juho znova prevremo, nato nekoliko ohlajeno legiramo - zmešamo jo s kislo smetano in rumenjakom. Juho lahko potresemo še z narezanimi sončnimi semeni.
Kuhani kvašeni cmoki
Sestavine: tri četrt kg namenske moke, pol l mleka, 1 jajce, 1 rumenjak, 6 dag masla ali margarine, 2 dag kvasa.
Priprava cmokov: Kvas namočimo v malo mleka. Med preostalo mleko razžvrkljamo maslo ali margarino, jajce in rumenjak. Ko se kvas nekoliko dvigne, ga zlijemo v skledo k presejani moki. Dodamo sol in mleko z jajci. Vse skupaj pognetemo v čvrsto testo in ga dobro obdelamo, da bo testo elastično in rahlo. Iz dobro obdelanega testa naredimo male cmoke in jih pustimo, da vzhajajo na pomokani deski. Vodo pristavimo, jo solimo in vanjo damo cmoke, da se dvignejo. Kuhane zabelimo s prepraženo zabelo ali pa z na maslu prepraženimi drobtinami. Cmoke med obdelavo lahko tudi nadevamo s praženimi gobami ali pa kar s prepraženimi drobtinami. Poleg ponudimo sezonsko solato in fižolovo prikuho.
Fižolova prikuha: Fižol očistimo in otrebimo, ga zrežemo na rezance in skuhamo v slanem kropu. Naredimo prežganje tako, da na masti prepražimo sesekljano čebulo in česen ter malo moke. Zalijemo z juho ali vodo, prevremo. Dodamo še odcejen fižol in dobro prepražimo. Jed začinimo s soljo, dodamo lovorov list in malo timijana. Fižolovo omako lahko nekoliko okisamo in ji dodamo še kislo smetano po okusu.
Kokosove rezine
Sestavine: 36 dag moke, malo pecilnega praška, 24 dag margarine, 12 dag sladkorja, 1 jajce, pol dl jabolčnega soka.
Nadev: 20 dag marelične marmelade, 5 beljakov, 20 dag sladkorja, 15 dag kokosove moke.
Priprava: Pripravimo krhko testo. Za pol ure ga damo v hladilnik, da se odpočije. Nato ga razvaljamo za 1 cm debelo, položimo v pomaščen pekač in na pol spečemo. Pečenega premažemo z razredčeno marelično marmelado in pripravljenim nadevom. V pečici ga pečemo pri temperaturi 150 stopinj Celzija 25 do 30 minut. Na pol ohlajenega narežemo in ponudimo h kavi ali čaju.