Pouhen pisk'r je poskrbel tako za mesojede kot vegetarijanske okuse mimoidočih Kranjčanov.

Golaž in grajska gostija

Kranj in Škofja Loka sta v soboto gostila zanimiva kuharska dogodka: Pouhn pisk'r in Grajsko gostijo. Slednjo, sicer bolj v moderni izvedbi, je v okviru festivala LUFt kljub kislemu vremenu gostil škofjeloški grad in privabil kar lepo število okuševalcev.

Organizatorji dogodka Pouhen pisk'r so se že v vabilu pošalili, da se vse skupaj začne v jutranjih sobotnih urah, zaključi pa, ko bo pisk'r prazen. Tako so pred Matjažem v centu mesta Kranja poskrbeli za lačne želodčke, željne okušanja piv, lahko pa ste si ogledali tudi mini sejem izdelkov za serviranje in pripravo hrane slovenskih ustvarjalcev.

Srnin golaž s polento, bučna juha z ajdovo kašo, štrudelj s skuto in sadjem, chili con tofu, točeno pivo domačih pivovarn Gamsarja iz Čabrač in Vizirja iz Črnomlja, pa redna ponudba Gostilne Matjaž so vabili v Kranju, medtem ko je Škofja Loka zjutraj najprej gostila umetniški festival LUFt, ki pa je v popoldanskih urah na grajskem dvorišču gradu v Škofji Loki pripravil ravno tako bolj mini, a izredno zanimivo kulinarično izkušnjo. Predstavila se je Dobroteka, prisotna je bila Jesharna, mamljivo so vabile Laknerjeve perutničke z žara, ki jih je na licu mesta pekel Rok Murko. Kogar je zanimalo žganje različnih vrst, je lahko pokusil tudi tega. Komaj nekaj tednov stara kamniška pivovarna Mali grad zakoncev Florjančič je poleg številnih piv, ki jih je ponujal bližnji bar, predstavila svoje svetlo in temno točeno pivo. Po izrazih na obrazih – naključnih in nenaključnih okuševalcev – je zmagalo temno pivo, po katerega so se številni vračali. Predstavila se je tudi Skuhna oziroma svetovna kuhinja po slovensko. Gre za projekt, ki sta ga razvila Zavod Global in Zavod Voluntariat skupaj z migranti in migrantkami, živečimi v Sloveniji. Njihove jedilnike tako sestavljajo avtentične kulinarične specialitete Egipta, Indije, Kenije, Maroka, Kolumbije ...

Grajska gostija je v soboto ponudila mednarodna okusa Senegalca Ibuja in Indijca Oma, ki je poskrbel za sladico iz korenja in mleka. Okušali pa ste lahko še senegalski vražji rdeči riž s piščancem, manjkal pa ni niti riž z zelenjavo.

Sobotne deževne kaplje in krajše plohe ljubiteljev dobrih in novih okusov niso prestrašile. Dogodka sta bila kljub slabemu vremenu dobro obiskana. Sploh loški, ki je ponudil kar nekaj drugačnih, svežih okusov in je LUFtu dobra popotnica za naprej.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 28. april 2007 / 07:00

"Nora leta" za starostnike

V okviru projekta Mladi razveseljujemo starejše so učenci osnovne šole iz Mojstrane in nekateri, ki so že zaključili devetletko v Mojstrani, konec marca popestrili popoldne stanovalcem doma upoko...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 23. julij 2015 / 13:58

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na p...

Razvedrilo / četrtek, 23. julij 2015 / 13:54

Vinkovih sedemdeset let

Vinko Janežič, ustanovitelj in vodja drugega najstarejšega ansambla v Sloveniji, ansambla Trgovci, je 9. julija praznoval sedemdeseti rojstni dan. Trgovci igrajo in pojejo že triinpetdeset let. Njegov...

Kronika / četrtek, 23. julij 2015 / 13:49

Po tragedijah številne kritike

Po zadnjih tragedijah na slovenskih cestah se je plaz kritik vsul na Agencijo za varnost cestnega prometa, kjer so že pripravili 18 natančno razdelanih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti.

Škofja Loka / četrtek, 23. julij 2015 / 13:49

V gorah še varnejši

Planinsko društvo Škofja Loka je v planinski koči na Lubniku in Blegošu namestilo avtomatska defibrilatorja, s čimer želijo obiskovalcem obeh točk zagotoviti večjo varnost na planinskih poteh.

Bled / četrtek, 23. julij 2015 / 13:48

Žganci zamenjali čevapčiče

Rdeča nit letošnjih Blejskih dni je bila lokalna kulinarika, s katero se je pod blagovno znamko Okusi Bleda na promenadi predstavilo devet blejskih ponudnikov, ki so tradicionalne lokalne specialitete...