Benjamin Rezar in njegova sotekmovalka sta komisijo očarala z usklajenostjo in lahkotnostjo. (Foto: arhiv Benjamin Rezar)

Evropski prvak v strežbi

Benjamin Rezar z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled je pred kratkim postal evropski študentski prvak v strežbi. Komisijo je navdušil z eleganco in dobrim znanjem.

Grad – Prizorišče zadnje letne konference Evropske zveze hotelirskih in turističnih šol (AEHT), že devetnajste po vrsti, je bilo mesto Killarney na Irskem. Spomin na slikovito in zeleno deželo 22-letnemu Benjaminu Rezarja iz Grada pri Cerkljah ne bo nikoli zbledel. Najbolj se bo seveda spominjal dveh zlatih medalj, ki jih je kot študent drugega letnika Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled tam osvojil. Skupaj s finsko predstavnico je namreč zmagal v strežbi v restavraciji, mednarodna komisija pa ga je izbrala tudi za najboljšega posameznika med 40 tekmovalci. Na konferenci in tekmovanju AEHT je sicer sodelovalo 278 študentov iz 34 držav, ki so se pomerili v devetih kategorijah.

»S finsko sotekmovalko Gaele sva morala čimbolj uskladiti način strežbe, saj se ta razlikuje od države do države. Moram reči, da sva se izredno dobro ujela. Mislim, da sem komisijo prepričal predvsem z eleganco, dobrim skupinskim delom in znanjem s področja strežbe,« ocenjuje Benjamin, ki ima sicer že precej izkušenj v gostinstvu, saj pogosto pomaga v družinski gostilni Pod Krvavcem v Gradu.

Brez temeljitih priprav pod mentorstvom Marijana Lebarja pa uspeha na tekmovanju ne bi bilo, priznava Benjamin. »Nabrati sem moral predvsem znanje o irski kulinariki, še posebej temeljito pa sem se posvetil njihovim sirom in vinom,« pojasnjuje. Tudi mentor ni skrival navdušenja: »Tekmovanje je bilo zelo zahtevno, saj so vanj uvrstili tudi discipline, ki jih v Sloveniji ne poznamo, kot je na primer priprava hladnih jedi pred gostom (iz geridona). Benjamin se je izredno ujel s sotekmovalko, ki je bila zelo dobro teoretično podkovana, medtem ko je Benjamin izstopal v praktičnem delu. Stregla sta zelo usklajeno in lahkotno, kar je bilo pri končni oceni tudi najbolj pomembno,« se spominja Lebar.

»Osvojeni zlati medalji sta mi dali nov zagon. Že na sami konferenci so mi na primer ponujali mikavna delovna mesta v tujini, a sem se odločil, da vsaj nekaj časa še ostanem v domačem okolju,« je še dejal Benjamin.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 4. maj 2015 / 14:26

Naprej z nasmehom

Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh je v Kulturnem domu na Breznici navdušilo občinstvo z avtorsko gledališko predstavo Kako naprej?.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...