Pestro poletje
Praznovala sta 7 Burger v Kamniku in kranjskogorska Oštarija. Svoja vrata je zaprla priljubljena kamniška Gostilnica in kavarnica Pri podkvi, Bled pa je dobil novo restavracijo Al Fresco.
Gostilnica in kavarnica Pri podkvi je v Kamniku zadnji dan v letošnjem juliju zaprla svoja vrata. Darja Pirš z ekipo je tako v njej zaključila svojo zgodbo. Zaupala nam je, da bo najprej odšla na zaslužen dopust, potem pa se v gostinstvo najverjetneje ne bo vračala. Kamničanom se je pred leti najprej predstavila v drugi kulinarični zgodbi, predvsem pa se je želela preizkusiti v gostinstvu, predstaviti ljudem svojo ljubezen do kuhanja. Sledila je uspešna nadgradnja v kamniški okrepčevalnici Vratarnica, potem pa še nadaljevanje v gostilni Pri podkvi. Z ekipo je po dobrih dveh letih pripravila poslovilno zabavo, tako da je bilo nekaj dni pred zaključkom njene zgodbe pred znano gostilnico in kavarnico Pri podkvi veselo in okusno.
Deset let »hamburger rokenrola«
Peti rojstni dan je 7 Burger iz Kamnika praznoval tako, da je organiziral veliko rokovsko zabavo. Takrat smo izvedeli, da je glavni »krivec« za okusne hamburgerje Andrej Žvanut. Tudi za osmi rojstni dan je bilo živahno. Minuli konec tedna pa je 7 Burger praznoval deseti rojstni dan.
7 Burger je v teh koncih znan po svojih okusnih burgerjih in kombinaciji z butičnimi pivi predvsem iz domačega okolja. Poleg redne ponudbe pa ob posebnih priložnostih svojim gostom pri 7 Burgerju pripravijo tudi kakšen poseben burger, in letos je bil ob desetletnici to t. i. jubilejnik z izbranimi kosi govedine. Praznovanje rojstnega dne so začeli naprej s kamniškim turnirjem v igri med dvema ognjema, ki je potekal ob njihovi prodajni hišici, nadaljevali pozno popoldne v glasbenem slogu, s koncerti različnih skupin, dan pa so zaključili v velikem slogu, z nastopom zasedbe Unforgiven 4 – Metallica tribute.
Slovenski večeri so nazaj
Praznovala je tudi Oštarija v Kranjski Gori. Druga obletnica je bila videti čarobno, gostje so se vrteli v objemu folklornih plesalcev, v Oštariji pa so brbončice razvajali z jedmi z žara in slovenskim menijem. O tem, da jim je slovenska hrana res blizu, pričajo tudi petkovi večeri v Oštariji. Vrnili so se namreč Slovenski večeri, kjer je poudarek ravno na slovenskih okusih, domačih dobrotah in slovenski glasbi.
Novo, okusno, privlačno in vodni sommelier
Bled pa je nedavno dobil novo restavracijo: pred dobrim tednom dni se je na Ljubljanski cesti odprla restavracija Al Fresco. Tisti, ki poznajo ta del Bleda, vedo, da je to le streljaj od krožnega križišča, tam, kjer je bila nekoč restavracija Topolino.
Al Fresco s popolnoma novo ekipo in kulinarično zgodbo že navdušuje, radovednost pa v obiskovalcu vzbudi takoj, ko ta prestopi prag restavracije. Izvedeli smo, da je za privlačni videz restavracije poskrbel znani srbski arhitekt, Beograjčan Vladimir Gugl. Skušal je ohraniti čim več avtentičnosti, kar se tiče barv, je sledil povezavi z okolico, jezerom, zelenjem, osredotočil se je na materiale, ki jih lahko vidimo in srečujemo na Bledu, predvsem na naravni les. V Sloveniji je na primer eden od njegovih projektov Gredič v Goriških brdih, dogovarjal se je tudi za projekt v Kranjski Gori, a ga nato niso uresničili.
Al Fresco res izstopa po svojem videzu. Tople barve, prijetna energija, ravno prav izkoriščen prostor.
Prostor je lep in prijeten, meni Gugl, zlasti glede na to, da časa niso imeli ravno na pretek. O tem nekaj malega pove tudi vodja restavracije Lazar Ičević, izvemo pa tudi, da je novi lastnik Mirzet Bajrović. Ičević sicer prihaja iz Črne gore, je pa pred leti končal turistično šolo na Bledu in se je tam zaposlil ter ostal. Razgovori se okoli hrane. Na meniju najdete vse od mesa, rib, hamburgerjev, napolitanskih pic, testenin, rižot, tradicionalnih slovenskih okusov, našteva; in domačih sladic, med katerimi je tudi njihova hišna skutna torta.
Pravi, da je prepričan, da bo vsakdo pri njih našel nekaj zase, čeprav morda ni lačen, se pošali. Meni so oblikovali tako, da se pri njih lahko ustavi družina, zadostijo pa tudi okusu petičnežev. Zanima jih svežina in lokalne sestavine, hrana mora biti dobra in lepo postrežena. Ičević še poudari, da je zanj »komfort novi fine«, o čemer priča tudi slogan nove restavracije: dobra hrana in dobro počutje.
Da je stvar še bolj zanimiva, pa restavracija Al Fresco premore tudi sommeliera za vodo Jana Remca. To pomeni, da se v restavraciji kar precej ukvarjajo z vodo, tudi s tisto, v kateri kuhajo. Nam pa je ob obisku in odprtju padla v oči še posebna peč za pice, bojda »ferrari« med tovrstnimi pečmi; pa to, da se je terasa restavracije na dan odprtja že po prvih dveh urah pridno polnila z naključnimi obiskovalci.